JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trygd

Nav innrømmer ny EØS-feil: Ber alle berørte ta kontakt

Nav har helt siden 1994 tolket reglene for familieytelser til folk som bor i utlandet, feil. Nå kan flere straffesaker bli gjenåpnet.
Hvor mange som er rammet av feilpraksisen kan Nav foreløpig ikke svare på.

Hvor mange som er rammet av feilpraksisen kan Nav foreløpig ikke svare på.

Hanna Skotheim

marius.helge.larsen@ntb.no

Nav opplyste torsdag at de endrer sin praksis i disse sakene helt tilbake til 1994, og de ber alle som er berørt, om å ta kontakt.

Endringene gjelder for barnetrygd, kontantstøtte og stønad til enslig mor eller far. Bakgrunnen for endringene er en uttalelse fra Efta-domstolen om at overgangsstønad til enslig mor eller far er en familieytelse.

– Vi ber de som tror de kan være berørt av endringene, om å ta kontakt med oss. Vi har ikke oversikt over hvem dette kan gjelde, og det vil derfor være svært vanskelig og tidkrevende å lete etter dem, sier ytelsesdirektør Eve Vangsnes Bergli i Nav.

Setteriksadvokat Henry John Mæland opplyser til VG at han vurderer flere straffedommer som kan bli gjenåpnet som følge av feilbehandlingen.

Han kjenner i dag til én sak som er aktuell for gjenåpning.

– Vi holder nå på å gå igjennom flere straffesaker som Nav har oversendt. Jeg har foreløpig ikke oversikt over hvor mange saker som kan være berørt av feil i rettsanvendelsen, sier han.

Feil siden 94

For barnetrygd og stønad til enslig mor eller far gjelder praksisendringen med virkning fra 1. januar 1994.

For kontantstøtte gjelder endringen fra 1. august 1998, som er måneden ytelsen ble innført i norsk rett.

Efta-domstolen sier i sin uttalelse at overgangsstønad er en familieytelse, og at den derfor er omfattet av EUs trygdeforordning.

Helt siden 1994 har Norge lagt til grunn det motsatte – at dette ikke er omfattet av forordningen.

– Vi har på bakgrunn av uttalelsen gjennomgått og endret praksis for alle ytelser som er ansett som familieytelser etter EØS-regelverket, sier Bergli.

Mye lest: Inger Lise fra Nav betyr alt for «Kari»: – Jeg hadde knekt sammen uten henne

Gjelder foreldre i andre EØS-land

NTB har kontaktet Nav og stilt flere spørsmål om saken.

Blant annet om hvor mange de tror er omfattet av feiltolkningen, og om noen er blitt straffet for brudd på den tidligere tolkningen Nav har hatt av regelverket.

Endringene hos Nav innebærer blant annet at foreldre som bor sammen med barnet i et annet EØS-land. kan ha en selvstendig rett til familieytelser fra Norge.

– Det skal heller ikke lenger skilles mellom foreldre som aldri har bodd sammen, og gifte, skilte, separerte eller tidligere samboende foreldre. Endringen innebærer at også foreldre som aldri har bodd sammen, har rett til familieytelser fra Norge hvis en av foreldrene er omfattet av norsk trygdeordning, skriver Nav.

Denne skaper debatt: Nav følger folk til Frelsesarmeen for mat: – Systemet fungerer ikke

Trygdeskandale

Saken har klare paralleller til den såkalte trygdeskandalen, som sprakk i 2019.

Da ble det avdekket at Nav i en årrekke hadde feiltolket og feilpraktisert EUs trygdeforordning og på sviktende grunnlag nektet nordmenn å ta med trygdeytelser til andre medlemsland i EØS.

Etter 2012 kan over 80 personer ha blitt uriktig dømt for trygdesvindel, 48 av disse til ubetinget fengsel.

I tillegg fikk mange tusen uriktige krav fra Nav om tilbakebetaling av trygdeytelser.

Annonse
Annonse