JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen vil ha maksgrense på bruk av innleid arbeidskraft

Nei på fredag, ja på mandag

Fredag stemte høyreflertallet på Stortinget ned forslag om et seriøst arbeidsliv. Mandag dukker forslagene opp som deres egne i VG.
Arbeidsminister Anniken Hauglie vil legge fram

Arbeidsminister Anniken Hauglie vil legge fram

Sissel M. Rasmussen

torgny@lomedia.no

Stortinget stemte fredag ned dette forslaget: «Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å definere hva en fast ansettelse etter arbeidsmiljøloven bør inneholde.»

I mandagsutgaven av VG presenterer arbeidsminister Anniken Hauglie forslaget som sitt eget: «Vi vil foreslå at innholdet i begrepet «fast ansettelse» blir presisert i arbeidsmiljøloven.»

• Følg oss på Facebook

Nullprosentkontrakter

Innholdet i formuleringene er et forbud mot nullprosentkontrakter, altså at personer fast ansatt i bemanningsbyråer ikke får lønn mellom oppdrag.

Dette har lenge vært et krav fra fagbevegelsen.

Arbeiderpartiet fremmet 31 forslag i Stortinget, en såkalt handlingsplan for et seriøst arbeidsliv. 30 av forslagene ble nedstemt. Arbeidsministeren var til stede under debatten, men argumenterte ikke for å stemme for forslagene.

Fikk ikke se

Ifølge VG vil arbeidsministeren legge fram et høringsutkast om tiltak for et seriøst arbeidsliv før ferien. Men da frifagbevegelse.no kontaktet Arbeidsdepartementet for å få se ordlyden på forslagene, viste det seg at forslagene fortsatt ikke er så konkrete at de kan sendes ut til den øvrige pressen. Vi fikk ikke se dem.

I tillegg til å presisere begrepet fast ansatte ønsker regjeringen, ifølge VG, å sette tak på innleie. Hauglie antyder at en naturlig prosentgrense vil være 10 til 15 prosent. Det er mest aktuelt å innføre et slikt tak i byggebransjen.

Reelle vikarer

Kravet fra LO-kongressen var å innføre et forbud. Kongressen pekte på mulighetene som ligger i Arbeidsmiljøloven om å innføre forbud mot innleie «når viktige samfunnshensyn tilsier det». Dette avviser Hauglie. Hun mener at entreprenørenes behov for fleksibilitet gjør det nødvendig med noe innleie.

Hauglie gjør også et poeng av at det skal være mulig å ansette reelle vikarer. «Jeg ønsker derfor å foreslå at bemanningsbyråene kan ansette arbeidstakere midlertidig dersom de skal leies ut for å fylle reelle vikariater.» Det kommer ikke fram hva slags lov hun vil forandre. Det har aldri vært noe forbud i arbeidsmiljøloven mot å ansette vikarer.

Nå vil LO strupe bemanningsbyråene

Stortingsflertallet stemte ned 30 av 31 forslag fra Ap for et seriøst og organisert arbeidsliv

Stortinget vil åpne for mer kveldsarbeid

Annonse
Annonse