JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobbsko

Nicolai skal stå i blod og urin. Men nye jobbsko får fengselsbetjenten sjelden

Fengselssko skal tåle både betong og blodsøl - og de byttes sjelden mer enn en gang hvert fjerde år.

Eirik Dahl Viggen

14.02.2020
14:52
20.02.2020 10:32

edv@lomedia.no

Fengselsbetjent Nicolai Torwig (31) går fra 8000 skritt på ei vanlig dagvakt og opptil 14.000 skritt på nattevakt på Ila fengsels harde betonggulv.

Fengselet ble bygget i 1939. Mange av bygningene følger den tidens standard med steinharde betonggulv, i senere tiår dekket med et tynt lag linoleum. I flere av korridorene er belegget så slitt at du ser rett ned i betongen.

p

Nicolai har jobbet i fengsel i ti år. Som mange av kollegene sine sliter han med vond rygg, vel å merke etter noen dager på jobb. I ferier og friperioder går det seg til.

Det er noe med gulvene på Ila, og skotøyet. Særlig på nattevakt er aktivitetsnivået høyt, med kontroller og følging av innsatte på toalettet. Da merker de det spesielt under hælene. Sykmeldingene er mange. Fysioterapeuter og naprapater gir skoene skylda.

Saken fortsetter under bildet.

Eirik Dahl Viggen

Tilgriset

For en stund siden rykket Nicolai ut akutt til en celle. Den innsatte hadde skåret seg til blods. Nicolai vasset rett ut i pølen.

– Jeg hadde ikke mye lyst til å bruke de skoene igjen, men gikk i dem ut året.

Fengselsansattes sko må også tåle spytt, urin og avføring. I særskilte tilfeller går det an å søke støtte til nye sko.

p

Standardskoen i norske fengsler fram til i år er en svart Ecco-sko. Den er ikke spesielt lett, og til tross for Gore-Tex blir de gode og klamme, forteller Nicolai. Ikke minst om vinteren når de veksler mye mellom kald utetid og oppvarmet innetid.

Skoene er glatte, med såler som blir stive som tresko i kuldegrader. Det er så vidt de rekker å tørke mellom seinvakt og tidligvakt.

Trangt skobudsjett

Ansatte får dekket tjenesteklær inntil 1800 kroner per år. Nicolais skjorte, bukse og sko betalte han 1600 for. Da er det ikke penger til flere sko. Nødvendig utstyr inkludert sko burde dekkes av arbeidsgiver i tråd med arbeidsmiljøloven, mener han.

Ila fengsel renoveres i 2021. Innsatte skal få do på cella, så de ansatte slipper så mye følging. Fra i år kan de kjøpe en ny og bedre sko. Nicolai håper gulvene får førstepri.

Serie - Min jobbsko:

Kolleger med høy vrist, får vondt av postbud-skoene. Alle burde få jobbsko som passer, mener Tore Jan
Da Børge var fersk i jobben, gikk han for billige vernesko. Det ble dyrt
Hvilke sko bør jeg bruke på jobben? Sju spørsmål og svar

Eirik Dahl Viggen

Nicolais sko

Pris: 800 kroner (fra Politiets fellestjenester)

Vekt: 609 gram

Skritt: 8000–12.000

Byttefrekvens: En gang hvert fjerde år

Valgmuligheter: Kan kjøpes fritt, men må være svarte og passe uniformen

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.02.2020
14:52
20.02.2020 10:32