JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SAMAK med ny, felles klimastrategi

Nordiske Ap- og LO-ledere er enige: – Lavtlønte må også ha muligheter til å kjøpe el-bil

Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomite (SAMAK) legger tirsdag fram en felles klimarapport for en rettferdig grønn omstilling. Frykten er at omstillingen skal skape enda større ulikheter.
Tre sentrale politikere i SAMAK, fra venstre Ap-leder Jonas Gahr Støre, statsminister i Danmark, Mette Frederiksen og statsminister i Sverige, Stefan Löfven (arkivfoto)

Tre sentrale politikere i SAMAK, fra venstre Ap-leder Jonas Gahr Støre, statsminister i Danmark, Mette Frederiksen og statsminister i Sverige, Stefan Löfven (arkivfoto)

Frode Rønning

helge@lomedia.no

Rapporten er klar på at den grønne omstillingen ikke må øke ulikhetene i de nordiske landene.

«De som har minst skal ikke ende opp med å betale mest for omstillingen», heter det i rapporten.

Bedre omfordeling

Den grønne omstillingen må gi en enda bedre omfordeling enn vi har i dag. Noe annet vil svekke den langsiktige støtten til omstillingen. Dette må komme på dagsorden, heter det i rapporten.

Den slår også fast at sosialdemokratene og fagbevegelsen må ha en enda mer ambisiøs og tydelig omstillingspolitikk i Norden.

– En uløst klima- og miljøkrise er en av de største truslene mot den nordiske modellen. Å være klimasmart skal ikke være et klassespørsmål. Lavtlønte må for eksempel også ha muligheter til å kjøpe elbil.

Arbeiderpartiet i Norge har blant annet foreslått å innføre moms på biler som koster mer enn 600.000 kroner. Det betyr moms på den delen av prisen som overstiger den summen.

Argumentet er å stoppe sponsingen av luksusforbruk av elbiler, for heller å finansiere ladestasjoner i hele landet.

Rapporten skulle opprinnelig blitt lagt fram under helt andre omstendigheter, med alle nordiske LO-ledere og Ap-ledere samlet på Sundvollen hotell på Ringerike, med Utøya som nærmeste nabo. I stedet legges den fram på et lukket digitalt toppmøte.

Grønn teknologi skal ikke bare redusere CO2-utslippene, men også skape nye grønne jobber og en omstilling på eksisterende jobber for dem som mister jobben.

Derfor vil den kreve politisk styring. «Ikke ved at staten skal spille alle instrumentene, men gjennom å agere som dirigent for et orkester bestående av mange forskjellige instrumenter», heter det i klimarapporten.

NHO-sjefen savner visjonære planer: – Akkurat nå mener jeg at bedriftene ligger foran politikerne

Trenger en startdato

– Vi går mot en fornybar framtid. Da må vi ha et godt grep om utviklingen på veien dit. Det kan ikke overlates til markedet. Overlatt til seg selv bidrar markedet til sosial ulikhet og sentralisering, sier Espen Barth Eide til FriFagbevegelse.

Sammen med Wegard Harsvik fra LO har han deltatt i styringsgruppa som har utarbeidet rapporten og kommet med forslag til tiltak.

Rapporten foreslår ingen sluttdato for oljevirksomheten, selv om Danmark allerede har annonsert det. Et flertall i Folketinget har vedtatt at Danmark ikke skal starte nye leteboringer i Nordsjøen, og at oljeutvinningen skal avvikles helt innen 2050.

– Kampen står nå om å utvikle alternativene til fossil energi. Det er ikke «sluttdato» vi trenger, men «startdato» for alt det nye. Det hjelper for eksempel ikke å bli verdens beste på bruk av hydrogen, hvis det ikke produseres hydrogen. Det viktige er å utvikle framtidsløsningene nå, slik at det står klart når etterspørselen etter olje og gass går ned, legger han til.

Sentralt i rapporten står et nordisk samarbeid om utvikling og produksjon av batterier, karbonfangst- og lagring (CCS), en renere prosessindustri og elektrifisering av all transport.

Eide påpeker at når man ser hvem USAs ferske president Joe Biden utroper til viktige posisjoner, er det viktigere enn noensinne å henge med i svingene her hjemme.

Les også: Karbonfangst-prosjekt overlevde budsjettforhandlingene på tross av Frp-motstand

Warning
Annonse
Annonse