JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fangst og lagring av karbon ved Norcem Brevik:

Karbonfangst-prosjekt overlevde budsjettforhandlingene på tross av Frp-motstand

Frp var helt imot, men 2,7 milliarder til fangst og lagring av karbon overlevde budsjettforhandlingene. Det er forbundslederen i Fellesforbundet, Jørn Eggum og kollegaen hans i Industri Energi, Frode Alfheim, glade for.
Norcem Brevik

Norcem Brevik

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Regjeringen varslet en historisk satsing på karbonfangst- og lagring. I budsjettet for 2021 er det satt av 2,7 milliarder til satsingen.

Budsjettenigheten mellom Fremskrittspartiet og regjeringspartiene rører ikke ved det. Både finanspolitisk talsperson, Sylvi Listhaug, og energipolitisk talsperson, Jon Georg Dale, ga klart uttrykk for at det ikke var aktuelt å støtte en slik bevilgning.

Les mer: Frp sier tvert nei til karbonfangst og -lagring

Frode Alfheim var blant annet i møte med Dale om saken, hvor han understreket viktigheten av prosjektet.

Frp mener risikoen er for høy

Han er ikke overrasket over at Frp ikke sto på motstanden i forhandlingene.

– Vi har hatt gode dialoger med tre ulike Frp-statsråder som har vært med på å forme prosjektet. Jeg er derfor ikke overrasket over at forhandlingene endte som de gjorde, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

Bakgrunnen for Frp-motstanden er at kostnaden og risikoen etter for høy for skattebetalerne, uten at regjeringen har gjort nødvendige kostnads- og risikoreduserende tiltak.

– Vi er veldig fornøyd med at Brevik nå får sitt anlegg. Nå blir det en realitet. Men vi skulle gjerne fått gjennomslag for Klemetsrud i tillegg. Det er et godt prosjekt, men jeg håper man fortsatt kan jobbe med det slik at det også kan realiseres, legger han til.

Norcem-ansatte jubler etter milliarddryss: – Hvor stort dette kan bli, er nesten umulig å fatte

Glad for budsjettenighet

Regjeringen har i første omgang varslet at de ønsker å støtte et fangstprosjekt ved sementfabrikken Norcem i Brevik. Både Fellesforbundet og Industri Energi ønsker en satsing som også inkluderer fangstprosjektet til Fortum Oslo Varme.

CO₂-lageret har mer enn nok plass, begge fangstprosjektene vil bidra til å utvikle unik teknologi i sin bransje, og to fangstprosjekt gir en langt mer robust og tryggere satsing enn ett anlegg, mener de to forbundslederne.

Bli klokere: Hva er karbonfangst? Her er det du bør vite

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, er glad for budsjettenigheten om prosjektet for karbonfangst- og lagring (CCS).

– Fremskrittspartiet har vært klare og tydelige på sin motstand mot prosjektet, men enigheten gjør ikke noe med bevilgningen i det opprinnelige budsjettutkastet. At Frp egentlig er imot kanskje Norges største og aller viktigste industri- og miljøprosjekt er skremmende og direkte industrifiendtlig, mener Jørn Eggum.

Tom (63) kunne blitt pensjonist, men så kom gladmeldingen fra Erna. Nå tar han fire nye år

Prosjekt Langskip

– At de i budsjettforliket legger inn en del forutsetninger for å bli med på det er for så vidt greit. Men hvis partiet faktisk mener alvor med sin bekymring for hva staten får igjen for dette kunne de jo latt være å selge seg ut av Aker-Kværner og beholdt den statlige eierandelen i Aker Clean Carbon, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

– En ting er at staten ville ha tjent gode penger på det i forbindelse med børsnoteringen tidligere i høst, men også hatt en langsiktig hånd på rattet når det gjelder teknologiutvikling og inntekter av karbonfangst- og lagring framover, sier Jørn Eggum.

Langskip (oppkalt etter vikingenes handels- og erobrerskip), som statsminister Erna Solberg høytidelig har kalt prosjektet, innebærer et fangstanlegg på Norcems sementfabrikk i Brevik i Porsgrunn kommune. I tillegg gir regjeringen støtte til Northern Lights, et partnerskap mellom Equinor, Shell og Total. De får ansvaret for å transportere og lagre CO₂ (karbondioksid) permanent i reservoarer på norsk sokkel.

Med betinget støtte til Fortum Oslo Varmes avfallsforbrenning i Oslo på tre milliarder kroner, vil prosjektene komme på rundt 25 milliarder kroner. Av dette er 16,8 milliarder Statens forventede utgifter.

Warning
Annonse
Annonse