NYE 100 ÅR: Sementfabrikken har holdt til i Brevik i 104 år. Nå blir det minst 100 år til, tror tillitsvalgt i Dalen Arbeiderforening, Tom Jacobsen.
Jan-Erik Østlie
Karbonfangst og lagring
Norcem-ansatte jubler etter milliarddryss: – Hvor stort dette kan bli, er nesten umulig å fatte
Etter 15 års planlegging er det endelig klart for karbonfangst ved sementfabrikken Norcem Brevik i Porsgrunn.
trond.elstad@lomedia.no
– Blir det mer marsipankake nå, må hele arbeidsstokken på slankekur, humrer tillitsvalgt Tom Jacobsen (63).
Han og fabrikksjef Per Ole Morken rusler nedover langs anlegget til sementfabrikken til Norcem i Brevik. De slår hverandre på skuldrene og flirer opprømt.
Milliardene drysser over Norcem. For å være eksakt: 3,5 milliarder. Langskip (oppkalt etter vikingenes handels- og erobrerskip), som statsminister Erna Solberg høytidelig har kalt prosjektet, innebærer et fangstanlegg på Norcems sementfabrikk i Brevik i Porsgrunn kommune. I tillegg gir regjeringen støtte til Northern Lights, et partnerskap mellom Equinor, Shell og Total. De får ansvaret for å transportere og lagre CO₂ (karbondioksid) permanent i reservoarer på norsk sokkel. Med betinget støtte til Fortum Oslo Varmes avfallsforbrenning i Oslo på tre milliarder kroner, vil prosjektene komme på cirka 25 milliarder kroner. Av dette er 16,8 milliarder Statens forventede utgifter.
– Det har egentlig ikke gått opp for oss ennå. Ingen tvil om at dette er en anerkjennelse av miljøet vårt, fabrikken, de ansatte, kompetansen, og en ukuelig optimisme, sier fabrikksjef Per Ole Morken.
– Dette har vi kjempet for siden 2005, sier Tom Jacobsen.
(Saken fortsetter under bildet)
LANGE TRADISJONER: Tom Jacobsen, peker på tidligere fagforeningsledere i Dalen Arbeiderforening, Industri Energi, Norcem Brevik.
Jan-Erik Østlie
Han er ikke redd for at dette skal havarere som «månelandingen» på Mongstad.
– Prosjektet her er faktisk videreført på deler av teknologien fra Mongstad. Jeg er helt trygg på at Langskip er et modent prosjekt som vil lykkes, til glede for kommende generasjoner, sier han.
På Stortinget er det bare Fremskrittspartiet som er kategorisk mot prosjektet. Det er overveldende flertall for fangst og lagring av CO₂, men det er ulike meninger om full finansiering. Blant annet Arbeiderpartiet vil ha full finansiering både av Fortum Oslo Varmeanlegg og Norcem Brevik.
– Vi håper at også Fortum får fullfinansiert sitt anlegg, og at de får EU-midler i tillegg til statlig støtte, sier Jacobsen.
Innsikt: Hva er karbonfangst? Her er det du bør vite
(Saken fortsetter under bildet)
FORVENTNINGSFULLE: Tom Jacobsen (t.v.) og fabrikksjef Per Ole Morken ser for seg usedvanlig spennende tider for Norcem Brevik.
Jan-Erik Østlie
Pensjonstilværelsen får vente
Tom Jacobsen er bokstavelig oppvokst ved fabrikken, og har vært med på mange opp -og nedturer på Norcem. To hjørnesteinsbedrifter holdt liv i bygda.
– Diplom Is var den andre store arbeidsplassen. De flyttet etter hvert anlegget til Gjelleråsen utenfor Oslo, og derfor er det nå Norcem som holder de stolte industritradisjonene ved like.
Han er oppvokst 200 meter bak fabrikken, og har 40 års fartstid som sementarbeider og tillitsvalgt. De siste 15 årene som hovedtillitsvalgt.
– Jeg hadde vurdert å gå av med pensjon, men nå vil jeg sannelig være med i minst fire år til. Jeg har vært med i prosjektgrupper, og vil selvsagt være med realiseringen av nybygg og fangstanlegg. Det er en sjanse i livet til å være med på den største investeringen i norsk klimateknologi noensinne.
Hovedverneombud Trond Hansen (65) har heller ingen planer om å gi seg nå. Som en virvelvind er han en snartur innom klubbkontoret til Jacobsen.
– Jeg sier bare 67 pluss. Pensjonstilværelsen får vente. Ikke snakk om, sier han, og forsvinner like fort som han kom.
Aktuelt: Tom (63) kunne blitt pensjonist, men så kom gladmeldingen fra Erna. Nå tar han fire nye år
(Saken fortsetter under bildet)
MEKTIG: Det er gedigne dimensjoner over Norcem Brevik i norsk målestokk. I løpet av et år produserer fabrikken 1,3 millioner tonn sement. Det vil si sement i 37.000 tankbiler.
Jan-Erik Østlie
Best i klassen på lærlinger
Nå er det ikke slik at det er en stor fare for forgubbing ved fabrikken. Tom Jacobsen forteller stolt at Norcem er best i klassen når det gjelder å ta inn lærlinger. Alt i alt er det 180 ansatte inkludert administrasjonen i Brevik.
– Til enhver tid har vi 10 prosent lærlinger gående, og målet er at flest mulig som er interessert, skal få en fast jobb etter læretiden. Vi trenger mange forskjellige fagarbeidere, alt fra prosessoperatører til elektrikere. Det blir jo ikke noen mindre sjanse nå, etter at alle kan se at Norcem i Brevik er fremtidens arbeidsplass. Når de nye byggene er ferdig, skal det i hvert fall ansettes 20 til. I byggeperioden vil også hundrevis fra andre bedrifter ha sin arbeidsplass på Norcem sitt anlegg, sier Jacobsen.
Å finne en positiv lærling er slett ikke noen tusenkunst. Simen Nikolaisen fra Heistad (like i nærheten av Brevik) er en gutt etter Tom Jacobsens hjerte.
– Jeg er lærling innen platefaget. Det var her jeg ville ta læretida mi, og det er interessant så det holder og et bra arbeidsmiljø. Jeg lærer noe nytt hver dag, og stortrives. Å få en fast jobb i Norcem etter læretida ville ha vært midt i blinken for meg, sier han.
Karbonfangst: Forbundsledere mener Frp saboterer og er industrifiendtlige. – Vi kan ikke ta hele regninga, svarer Frp
(Saken fortsetter under bildet)
LÆRLING: Simen Nikolaisen vil gjerne ha fast jobb hos Norcem Brevik i fremtiden.
Jan-Erik Østlie
Vil ha flere kvinner
Norcem er allerede den største aktøren i Norge på gjenvinning av spesialavfall. I løpet av et år tar fabrikken imot 160.000 tonn, som gjennom spillvarme omdannes til elektrisitet. Det har ført til en stadig lavere bruk av kull i produksjonen av sement.
– Du kan si at vi gjennom bruk av spesialavfall har blitt stadig mer miljøvennlig. Brenning av kull er nå helt nede i 15 prosent, sier Jacobsen.
Stine Dalen kom til Norcem som lærling i 1994. Hun er også kasserer i Dalen Arbeiderforening. Nede i gjenvinningsanlegget for ferdig brent kalkmel, drives CO₂ ut.
– Det er en fryd å arbeide her nå. Vi har ventet og ventet på å få klarsignal til fangstanlegget. Alle er positive og optimistiske, og jeg vil her og nå markedsføre at vi trenger flere kvinner i produksjonen. Se på meg. Jeg anbefaler unge jenter å satse på en fremtid her. Årene som kommer, vil bli uhyre spennende, sier hun.
Tom Jacobsen forteller at det er cirka 20 prosent kvinner på fabrikken i dag.
– Det vil bli stilig med et helt nytt vedlikeholds-bygg med kontorer og kantine. Fagforeningen har allerede sikret seg kontor i hjertet av bygget, sier han.
(Saken fortsetter under bildet)
– Det er en fryd å arbeide her nå. Alle er positive og optimistiske, sier Stine Dalen. Her avbildet nede i gvinningsanlegget til Norcem Brevik.
Jan-Erik Østlie
Menneskeskapt CO₂
Norcem Brevik slipper i dag ut 0,03 prosent av all menneskeskapt CO₂ i verden, opplyser bedriften. Den samlede sementproduksjon i verden står for 7–8 prosent. Norcem har 80 prosent av hjemmemarkedet for sement, og produserer 1,3 millioner tonn sement per år. Eller med andre ord: 37.000 tankbiler med sement.
– Vårt mål, hvis alt går som det skal, er å være karbonnøytrale i løpet av 2024. Deretter håper Norcem, sammen med andre samarbeidsparter i industrien, å eksportere teknologien til andre sementprodusenter på verdensbasis.
– Hvor stort dette kan bli, er nesten umulig å fatte i dag, sier Tom Jacobsen.
Aker Solutions er heller ikke snau i beskrivelse og involvering i prosjektet. En helt klar målsetting for fremtiden er at «industriskala CO₂-fangst skal bli hyllevare også for mindre industribedrifter for å rense utslipp».
Kommentar: Selv om det blir dyrt, så er det verdt å prøve. Det haster med å få ned klimautslippene på vår klode
LAGRING: Karbondioksid (CO2) blir frigjort i produksjonen og midlertidig lagret i komprimert form. Den komprimerte CO2-en blir transportert på skip til norsk sokkel. CO2 blir deretter lagret permanent 1000-2000 meter under havbunnen.
Equinor
Dalen Portland Cementfabrikk
• Fabrikken ble etablert i 1916. Siden 1999 har Norcem Brevik vært en del av Heidelberg Cement Group.
• Fabrikken får råstoffet kalkstein fra eget dagbrudd og gruva i tilknytning til fabrikken. «Kalkbenken» strekker seg 10 meter under jorda fra Langesund til Hamar. Den resterende del av råstoffet kommer fra Verdalskalk i Trøndelag.
• I byggeperioden vil Aker Solutions, Norsk Energi, Statkraft, Norconsult. F.L. Smidth og en rekke aktører være engasjert hos Norcem Brevik.
Kilde: Norcem Brevik