JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krig i Ukraina:

Norsk Folkehjelp forbereder seg på flyktningstrøm fra Ukraina

Bruken av tunge våpen i tettbefolkede områder i Ukraina, skaper frykt hos Folkehjelpa. Forberedelsene for en mulig flyktningstrøm til Norge er i gang.
– Vi har nok dessverre bare sett begynnelsen av de katastrofale virkningene denne krigen vil ha for uskyldige mennesker i Ukraina, sier Henriette Westhrin.

– Vi har nok dessverre bare sett begynnelsen av de katastrofale virkningene denne krigen vil ha for uskyldige mennesker i Ukraina, sier Henriette Westhrin.

Jan-Eik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

helge@lomedia.no

Norsk Folkehjelp har ingen prosjekter og er dermed ingen aktør i Ukraina. Det er heller ingen planer om å starte prosjekter der. Fagforeninger som vil gi penger må derfor henvende seg til andre organisasjoner med sine bidrag.

Norsk Folkehjelp følger imidlertid nøye med på det som skjer, og frykter for sivilsamfunnet i Ukraina.

– Krig er aldri et akseptabelt virkemiddel. Angrepet vi er vitne til er et alvorlig brudd på folkeretten, sier generalsekretær Henriette Westhrin til FriFagbevegelse.

Hun ser med frykt på bruken av tunge, eksplosive våpen i og rundt større byer og andre tettbefolkede områder. Putin truer også med å bruke atomvåpen.

– Intensiveringen av angrepet de siste dagene har allerede rammet hjem og sivil infrastruktur. I løpet av de siste åtte årene med konflikt har sivile utgjort 89 prosent av ofrene der eksplosive våpen er brukt, sier hun.

Mye delt: Kateryna bekymrer seg for pappa i Kyiv: – Han har fylt badekaret med vann

– Aller verst rammes barna

OSSEs spesialovervåkingsoppdrag har rapportert en kraftig økning i eksplosjoner de siste dagene.

– Vi har nok dessverre bare sett begynnelsen av de katastrofale virkningene denne krigen vil ha for uskyldige mennesker i Ukraina, mener Westhrin. 

– Når angrep med eksplosive våpen rettes mot tett befolkede områder, er det stor sannsynlighet for at man treffer sivile mål. I tillegg til de umiddelbare konsekvensene av dette må menneskene i området også leve med alvorlige langtidsvirkninger: Vannledninger, strøm, veier, avløp, sykehus og annen infrastruktur skades og fører til dårligere helse, verre levekår, flukt og utrygghet i lang tid. Aller verst rammes barna, da kroppene deres er enda mer sårbare for trykkbølger, brannskader og splintskader enn voksnes, forklarer Westhrin. 

Kommentar: «Krigens pris må bli synlig for den jevne russer»

Atomvåpen på bordet

Forrige uke gjennomførte Putin en strategisk atomvåpenøvelse. En øvelse på å slippe masseødeleggelsesvåpen på sivile med interkontinentale ballistiske missiler, ubåt-avfyrte missiler og bombefly. 

– Putin gir tydelige signaler om at bruken av atomvåpen er på bordet, sier Westhrin. 

Han har også truet med at alle forsøk på å hindre det russiske angrepet vil bli møtt med «konsekvenser de aldri før har opplevd», en uttalelse som er forbudt i henhold til FNs atomvåpenforbud. 

– Enhver bruk av atomvåpen vil få katastrofale konsekvenser, sier Westhrin.

– Trusler om massedrap av sivile beskytter ikke folk. Det eneste atomvåpen gjør i denne situasjonen er å øke risikoen for en massiv humanitær katastrofe, sier hun. 

Norsk Folkehjelp har som politikk kun å gi hjelp der man har program gående fra før. Men Westhrin poengterer at Norsk Folkehjelp står i solidaritet med befolkningen i Ukraina, og ber det internasjonale samfunnet stå samlet for å sikre støtte til og beskyttelse av sivile fra angrep med alle slags våpen. 

Krig i Ukraina: Norske offiserer på Andøya jobber nå «alt hva remmer og tøy kan holde»

Flyktningstrøm

Norsk Folkehjelp har startet det interne arbeidet for å være forberedt på en mulig flyktningstrøm til Norge. Westhrin vil ikke gå i detalj om dette.

– Vi har startet diskusjoner om hvordan vi skal forberede oss og ta vår rolle hvis det blir nødvendig. Men jeg vil ikke forskuttere denne diskusjonen, sier hun.

Annonse
Annonse