JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Marie Sneve Martinussen:

Ny Rødt-leder: – Vi trenger en bedre partikultur

Marie Sneve Martinussen vil at Rødt skal være et parti for folk som ikke har vokst opp i politikken.
Marie Sneve Martinussen ble fredag valgt til partileder i Rødt på et ekstraordinært landsmøte i Oslo. 

Marie Sneve Martinussen ble fredag valgt til partileder i Rødt på et ekstraordinært landsmøte i Oslo. 

Brian Cliff Olguin

helge@lomedia.no

Etter 12 år som nestleder har Marie Sneve Martinussen nå rykket opp som leder. Hun er klar over alvoret bak det nye vervet.

Internt bråk

Sin landsmøtetale, som hun holdt før avstemningen på det ekstraordinære landsmøtet fredag, brukte hun blant annet til å ta et oppgjør med partikulturen.

Martinussen kom ikke inn på bakgrunnen for nettopp det, men det har stormet rundt Rød Ungdom og terrorisme-beskyldningene fra den nye lederen Amrit Kaur.

Kaur beklaget senere «avsporingen» med å kalle Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Nicolai Tangen for terrorister i en TikTok-video.

Det har også vært flere utmeldelser de siste årene og diskusjoner om partiet er kommunistisk.

Som Rødt-leder vil Martinussen skape en bredere folkebevegelse mot det hun kaller Forskjells-Norge.

– Vi som er her i dag er valgt av Rødts medlemmer. Da kan vi ikke lukke oss inne og være oss selv nok. Vi forvalter tilliten til over 140.000 Rødt-velgere. Og vi står opp for interessene til millioner, var hennes budskap.

Bedre partikultur

Noen er politikere på fulltid, eller får frikjøpt noe tid. Men de langt, langt fleste – flere tusener – gjør dette 100 prosent på fritida, påpeker hun.

– Rødt er ingenting uten all den jobben som gjøres, av tillitsvalgte, folkevalgte, medlemmer og venner. Rødt skal være et sted for folk som ikke har vokst opp i politikken. Da trenger vi en bedre partikultur, var hennes budskap.

Martinussen pekte ikke på hva hun mener er galt med dagens partikultur.

– Folk må bli sett for den innsatsen som legges ned i Rødt på alle nivåer, sa hun.

– Partiledelsen, de som er tillitsvalgte eller folkevalgte i Rødt, har et særlig ansvar for å få klart fram hva partiet står for og at målet med jobben vår hele tida er å få til noe i samfunnet. Når vi er uenige er det flertallet som avgjør. Sånn er demokratiet. Vi kan ikke gå rett til neste omkamp, sa Marie Sneve Martinussen.

Les også: Hvem skal ha rett til å godkjenne innleie? Rødt ber regjeringen rydde opp

Ikke dyrke konflikt

Hun la til at det skal være høyt under taket i Rødt.

– Vi skal ikke være dogmatiske. Vi må søke fellesskap, ikke fiendskap. Vi må la være å dyrke konflikt, vi må finne løsninger. Dette er viktig for meg som partileder. Og det er viktig for hele Rødt. Vi har et felles ansvar. Det må vi ta, slik at Rødt fortsetter å bli en sterkere folkebevegelse som gjør en forskjell, la hun til.

Rødt-lederen er opptatt av at partiet skal drive med systemkritikk. Ikke gå etter enkeltpersoner og moralisere. Men det betyr ikke at andre partier skal slippe unna svar på tiltale.

Hun er også opptatt av at avstanden mellom folkevalgte – og folk som har valgt Rødt-representanter – er for stor. Samtidig benyttet hun anledningen til å skryte av to stortingsrepresentanter.

Tobias Drevland Lund har fått gjennomslag for at partier ikke skal kunne hemmeligholde hvem som er sponsor, mens Hege Bae Nyholt gikk rett fra å jobbe i barnehage til å lede Stortingets utdannings- og forskningskomité.

Utfordre kapitalaktører

Martinussen er opptatt av at erfaringer fra arbeidslivet løftes inn i arbeidet med politikken til Rødt.

– Vi har mange kamper foran oss. Arbeiderbevegelsen har kjempet gjennom makt til arbeidsfolk og drevet fram resultater på bekostning av embetsmannselite og mektige eiere. På samme måte skal vi vinne fram i dag. Vi skal utvide den demokratiske innflytelsen og utfordre store kapitalaktører med nær eneveldig makt over samfunnsområder, sa hun.

– Enten det er dagligvarekjedene som øker prisene og henter ut enorm profitt på vår bekostning. Eller de store bankene, som casher inn overskudd samtidig som folk får dårligere råd. Eller EU som strammer grepet om jernbanen, arbeidslivet og krafta, sa den nye Rødt-lederen

– Ved å stå sammen, kan vi virkeliggjøre folkestyrets grunnleggende prinsipp om demokratisk suverenitet og likeverdighet. Vi kan skape en bedre, mer demokratisk verden, mener hun.

Warning
Annonse
Annonse