JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Knusende dom mot Stendi:

Omsorgsarbeider Mats saksøkte velferdsgiganten og fikk medhold: – Dette har vært tøft

Etter seieren mot Stendi i Borgarting lagmannsrett kan Mats Rolfsen få etterbetalt rundt 750.000 kroner.
LETTET: Mats Rolfsen har vært gjennom to maratonrunder i retten mot Stendi. Han er lettet over at omsorgsarbeiderne ble trodd.

LETTET: Mats Rolfsen har vært gjennom to maratonrunder i retten mot Stendi. Han er lettet over at omsorgsarbeiderne ble trodd.

Werner Juvik

ola.tommeras@fagbladet.no

– Det har ikke helt sunket inn ennå, sier omsorgsarbeideren når Fagbladet ringer ham like etter at dommen er klar.

Mats Rolfsen er en av de 24 opprinnelige saksøkerne og en av de 22 som anket dommen fra Oslo tingrett videre til lagmannsretten.

I Oslo tingrett ble han tilkjent knappe 15.000 kroner. Etter seieren i Borgarting lagmannsrett vil etterbetaling av lønn være et sted rundt trekvart million kroner.

For Rolfsens del kom Oslo tingrett til at han skulle ha vært å anse som ansatt, men at han kun hadde rett på etterbetaling fra tidspunktet for innlevering av stevningen.

Borgarting lagmannsrett har lagt til grunn at etterbetaling skal skje tre år tilbake i tid. Det endrer alt.

Stevnet velferdsgiganten: 22 omsorgsarbeidere kan juble etter seier mot Stendi i retten

En hard kamp i fire år

– Mest av alt er det en stor lettelse at vi har vunnet, at vi har blitt trodd på alle punkter, sier Rolfsen til Fagbladet.

Han har fortsatt ikke sjekket akkurat hvor mye dette utgjør i kroner og øre, men med solide renter så er det mye.

Det har vært to maratonrunder i retten gjennom fire år.

Mats Rolfsen er tidligere norgesmester i bryting, og han er vant med å være under press. Men nå svelger han tungt.

– Det har vært tøft. Dommen fra Oslo tingrett var hårreisende, sier Rolfsen.

Aleris-saken blir sagt å være en av de viktigste arbeidslivssakene som noensinne er ført for norsk rett. Hør «Annes» historie i podkasten Rørsla:

Aleris pod

Fikk kun småpenger

Et sentralt spørsmål i både første rettssak og ankesaken har vært fra hvilket tidspunkt en eventuell etterbetaling av lønn, feriepenger og pensjon skal gjelde.

Aleris Ungplan & BOI, som ble kjøpt opp av svenske Ambea og omdøpt til Stendi underveis i rettsrundene, fikk medhold i tingretten at tidspunktet skal være fra dagen da omsorgsarbeiderne innleverte stevning.

Det gjorde at selv de saksøkerne som vant fram, kun fikk småpenger etterbetalt. Samtidig ble ikke tilknytning engang vurdert i åtte av sakene, da disse uansett ikke ville ha krav på etterbetaling etter tingrettens konklusjon.

Borgarting lagmannsrett ga saksøkerne og Fagforbundet medhold i at kravet må gjelde tre år tilbake i tid. Også de fem som tingretten konkluderte med at hadde vært reelle oppdragsgivere, kom lagmannsretten fram til at skulle ha vært å anse som ansatt.

Ankesaken mot Stendi: Advokaten måtte klype seg i armen da han leste dommen

Fagforbundet følger opp

– Dette skal følges opp. Vi har flere saker på vent, men med en så klar dom regner jeg med at vi slipper rettsinstanser på de neste sakene. De bør være mulig å løse med forhandlinger, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Jan-Erik Østlie

– I Borgarting lagmannsrett hevdet motparten at dette kunne medføre et konkursras. Stendis advokat viste til selskapet Baos, som gikk konkurs etter at ansatte hadde vunnet fram med tilsvarende krav?

– I så fall har selskapene beregnet seg større overskudd og utbytte enn de burde ha gjort, parerer Mette Nord, og legger til:

- Hvis det medfører konkurser å gi ansatte det de har krav på, så er det absolutt et signal til kommunene om å sørge for tjenestene i egen regi.

Avviker vesentlig

Stendi sendte ut en pressemelding like etter at dommen ble kjent. Selskapet opplyser at de ikke ønsker å kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt, ut over følgende:

«Vi tar til etterretning at Borgarting lagmannsrett er kommet til en helt annen konklusjon enn Oslo tingrett. Vi registrerer også at et mindretall i lagmannsretten i hovedsak slutter seg til vurderingene fra tingretten. Avgjørelsen fra lagmannsretten avviker vesentlig fra tingrettens vurdering og vi skal derfor bruke god tid på å lese dommen nøye og vurdere å anke», sier advokat Eirik Edvardsen i SANDS på vegne av Stendi.

Annonse
Annonse