JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PÅ AVSTAND: Av smittevernhensyn pågår rettssaken uten publikum og presse, men med videolink. Tirsdag startet med Kjetil Edvardsens innledningsprosedyre.

PÅ AVSTAND: Av smittevernhensyn pågår rettssaken uten publikum og presse, men med videolink. Tirsdag startet med Kjetil Edvardsens innledningsprosedyre.

Borgarting lagmannsrett/skjermdump

Aleris-saken:

Ankesaken mot Stendi: Advokaten måtte klype seg i armen da han leste dommen

Et samboerpar var begge oppdragstakere for Aleris – nå Stendi. De ble likevel vurdert helt forskjellig av tingretten, men det var ikke tilfeldig. Begrunnelsen fikk advokat Kjetil Edvardsen til å steile.27.01.2021
10:56
27.01.2021 10:56

ola.tommeras@fagbladet.no

Konflikten mellom tidligere oppdragstakere for Aleris Ungplan & BOI – nå Stendi – er oppe til ny behandling i Borgarting lagmannsrett. Verken saksøkerne eller Fagforbundet vil leve med dommen fra Oslo tingrett.

Der fikk 13 av de 24 saksøkerne delvis medhold, men lite gjennomslag for etterbetaling og bare beskjedent erstatning.

Nå står 22 av de 24 saksøkerne klare i ankerunden. Rettssaken startet i dag og skal pågå i åtte uker.

Les også: Se hva som står på spill når 22 omsorgsarbeidere møter velferdsaktøren Stendi til ny runde i retten

STEILET: Jeg måtte klype meg i armen over begrunnelsen i tingrettsdommen, sa Kjetil Edvardsen i sin innledningsprosedyre. Her fra Oslo tingrett.

STEILET: Jeg måtte klype meg i armen over begrunnelsen i tingrettsdommen, sa Kjetil Edvardsen i sin innledningsprosedyre. Her fra Oslo tingrett.

Werner Juvik

Hun tok seg av barn

Advokat Kjetil Edvardsen fører saken. I sitt innledningsforedrag tirsdag trakk han fram flere eksempler fra Oslo tingrett som vil bli tatt opp i lagmannsretten for ny vurdering.

Et av eksemplene var et samboerpar med felles adresse og tilsvarende oppdrag som konsulenter på samme arbeidsplass i det som da var Aleris-selskapet Ungplan & BOI.

Han ble klassifisert som arbeidstaker med rett på vern, overtid, feriepenger og pensjon, mens hun ble ansett av retten å ha vært selvstendig oppdragstaker uten rettigheter.

Tingretten la vekt på at hun hadde tatt større ansvar for parets felles barn og tok etterutdanning på fritiden.

– Jeg måtte klype meg i armen. Den unge kvinnen velger barn og utdanning, og dermed skal hun stå uten vern i arbeidslivet, sa Kjetil Edvardsen.

Les mer: Aleris-konsulent jobbet 3900 timer på ett år: – Jeg sov ikke, spiste ikke og måtte gå på medisiner

NY RUNDE: Etter nesten tre måneder i Oslo tingrett, var samtlige 24 saksøkere  tilstede under avslutningen. Nå møter 22 saksøkere til ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

NY RUNDE: Etter nesten tre måneder i Oslo tingrett, var samtlige 24 saksøkere tilstede under avslutningen. Nå møter 22 saksøkere til ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Werner Juvik

Uenig med tingretten

Edvardsen varslet at de bestrider flere av tingrettens klassifiseringer av de tidligere selvstendige konsulentene eller løsarbeiderne, som han selv omtaler dem.

Det vil bli krevd innmelding i pensjonsordninger og etterbetaling av overtid og feriepenger. 12 av saksøkerne krever erstatning for det de mener er usaklig oppsigelse.

Edvardsen mener også at tingretten ikke har tatt inn over seg de helsefarlige forholdene konsulentene jobbet under, ei heller at de ikke hadde et reelt valg for å jobbe som oppdragstakere framfor å være ansatt. Han mener omsorgsarbeiderne ikke tjente mer som konsulenter enn hva de ville gjort som ansatte, noe Stendi hevdet i tingretten.

Les også: Stendi frykter over 600 millionkrav hvis de taper denne rettssaken

Tjente godt på løsarbeidere

Edvardsen vil også prosedere at omsorgskonsernet hadde økonomisk gevinst ved å bruke løsarbeidere og at de skal ha vært klar over at det i beste fall var i randsonen av loven.

Uenighet er det også om når kravene om etterbetaling skal anses foreldet. Saksøkerne som vant fram med at de skulle hatt overtid, feriepenger og pensjon fikk likevel minimalt eller ikke noe etterbetalt, da retten kom til at kravene var foreldet.

Edvardsen mener også at tingretten brukte feil mål for erstatning ved usaklige oppsigelser, i de tilfeller der saksøkere har fått medhold i at de ble usaklig oppsagt.

Strømmet på i 2018

Det var få utenfor bransjen som visste om arbeidsforhold og bruk av oppdragskontrakter der arbeiderne var uten noen rettigheter eller beskyttelse og verken hadde overtid, sykepenger eller feriepenger.

– LO og Fagforbundet begynte i 2016 å se at ting ikke sto så bra til i deler av velferdssektoren. Så kom første stevning 2. februar 2018, oppsummerte Edvardsen.

Etter at første stevning var levert, åpnet det seg nærmest en sluse. Utover 2018 strømmet det på med stevninger fra arbeidere i Stendi og andre selskaper og konsern. Per i dag foreligger et sted mellom 40 og 50 søksmål. Noen er allerede avgjort med seier til alle arbeidstakere på alle punkter, slik som i selskapet BAOS i Drammen. Edvardsen mener søksmålene fra de tidligere Aleris/Stendi-konsulentene er svært likt dette.

– Jeg var lurt til å tro at jeg var en løsarbeider uten rettigheter

– Systemet jeg kritiserer

– Dette er grov arbeidslivskriminalitet som må forfølges, men når jeg beskriver denne så er det systemkritikk og en ukultur. Det betyr ikke at vi mener det var dårlige mennesker som jobbet for dette systemet og i den forrige ledelsen, poengterte Edvardsen.

Han fortalte også retten at konsernet Stendi drives på en annen måte i dag.

– Stendi framstår nå som en helt annen aktør. Husk at det er situasjonen for noen år siden vi skal se på. Det er hvordan forholdene var, ikke lsik de er, som er utgangspunktet for denne rettssaken, sa han.

Ble kjøpt opp av gigant

Mye har skjedd i tiden etter at omsorgsarbeiderne gikk til sak mot det som opprinnelig var Aleris-selskapet Ungplan & BOI. Aleris-konsernet ble kjøpt opp av den svenske giganten Ambea midt under den forrige maratonrettssaken i tingretten og omdøpt til Stendi.

Etter flere oppkjøp kontrollerer Stendi nå en firedel av velferdsmarkedet i Norge alene.

Så godt som alt av oppdragstakere er i mellomtiden avviklet i Stendi. Omsorgsarbeiderne er nå ansatt enten i vaktordninger med dag-, kvelds-, natt- og helgevakter eller i medleverturnus der de bor flere dager av gangen med brukerne.

– Det er interessant hvorfor dette har skjedd, om det skyldes denne rettsprosessen, nye eiere eller krav fra kjøperne av tjenestene (kommunene), sier Edvardsen.

Trude tok imot de første saksøkerne: Trodde ikke det kunne være sant

En viktig sak

Fagforbundet anser saken som svært viktig for arbeidslivet.

Vi kan ikke leve med at denne dommen blir stående. Da vil deler av arbeidsmiljøloven langt på vei bli satt ut av spill, har Fagforbundets leder Mette Nord uttalt.

Derfor støtter også Fagforbundet saksøkerne og finansierer søksmålet. Fagforbundet anmeldte også omsorgskonsernet til Økokrim, Arbeidstilsynet og Fylkesmannen for Oslo og Akershus.

– Økokrim avventer en avgjørelse fra Arbeidstilsynet som avventer resultatet av denne rettsprosessen, opplyste advokat Edvardsen.

– Dette er en sak som bransjen følger. Den vil avgjøre om de skal fortsette med å ansette sine omsorgsarbeidere eller om de kan gå tilbake til løsarbeidere. Mange ser fram til en beslutning i denne saken, sier Edvardsen.

27.01.2021
10:56
27.01.2021 10:56Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige


Flere saker