JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Konsulentene hører på administrerende direktør Erik Sandøys forklaring i Oslo tingrett.

Konsulentene hører på administrerende direktør Erik Sandøys forklaring i Oslo tingrett.

Werner Juvik

Aleris-saken: – Jeg var lurt til å tro at jeg var en løsarbeider uten rettigheter

Mandag forklarte fire av de 24 konsulentene som har saksøkt Aleris Ungplan & BOI seg i Oslo tingrett. De fire fortalte om lange strekk på jobb uten søvn og konstant redsel for å miste arbeid og inntekt.04.02.2019
16:31
10.04.2019 20:37

tori@lomedia.no

En av de første konsulentene som forklarte seg, en kvinnelig miljøarbeider, har vært medlem av Fagforbundet i ti år. Familien har en tradisjon for å være fagorganisert, og hun meldte seg inn så snart hun gikk ut i arbeidslivet. Men det var ikke før i fjor at hun tok kontakt med Fagforbundet om jobbsituasjonen sin i Aleris.

– Jeg var lurt til å tro at jeg var en løsarbeider uten rettigheter, sa hun i retten.

Dette er stridsspørsmålene i Aleris-saken

– Føler at jeg har blitt straffet

Kvinnen står fremdeles i arbeid hos Aleris, og ønsker ikke å bli identifisert av hensyn til brukerne hun jobber med. Samboeren hennes, som også jobber som konsulent, var blant de første som tok ut stevning i saken. I retten forklarte kvinnen at hun mener at Aleris straffet henne for dette. Selv ble hun med på søksmålet senere, i fjor høst.

– Jeg ble satt opp på en bruker som ikke skulle ha kvinnelig vakt på natta. Det var veldig spesielt. Jeg følte at det var en straff, sa hun i retten.

Kvinnen forklarte at det gjaldt en krevende bruker som hadde en periode med mye utageringer. Brukeren hadde gått til angrep på personal, og uttrykt at han ønsket å skade kvinner. Da ble det besluttet at han skulle ha mannlig vakt om natta.

En annen konsulent som jobber på samme sted, bekrefter til FriFagbevegelse at han var til stede da kvinnen ble satt alene på denne brukeren, og at han kunne ha tatt den vakta i stedet.

Stendi, som er det nye navnet på Aleris Omsorg, opplyser til FriFagbevegelse at de ikke vil imøtegå det konsulentene forklarer i retten, men viser til at den andre siden av saken vil komme fram i løpet av rettssaken.

Aleris Omsorg skifter navn

– Våken lenge i strekk

Kvinnen forklarte videre at da hun begynte i Aleris i 2016, var det kun tre ansatte tilknyttet boligen hun jobbet i, men opptil 40 konsulenter. Konsulentene hadde ikke hvilerom, og skulle som oftest være våken om natta, selv når de hadde stått flere døgn i strekk på jobb.

– Det er jo ikke mulig å være våken mer enn et døgn, så de må jo vite at vi sover av og til når vi egentlig skal jobbe våken natt. Det er ikke kultur for å snakke om at vi har en uforsvarlig turnus, sa kvinnen i retten.

Selv har hun stått opptil tre døgn i strekk på jobb, uten å ha lov til å sove. En annen av de fire som forklarte seg i dag, hadde stått over åtte døgn på jobb i strekk med bare ti timer søvn i løpet av hele perioden.

– Jeg husker veldig lite fra når jeg gikk av vakt etter den økta. Man er ikke seg selv, sa konsulenten i retten.

En tredje av konsulentene som vitnet mandag, beskrev det som å ha promille.

Kvinnen forklarte at hun på en slik vakt med flere våkne døgn i strekk, ofte prøvde å få litt søvn her og der, til tross for at det ikke var noe eget hvilerom.

– Jeg pleide å legge tomflasker foran døra til brukere så jeg skulle våkne hvis de sto opp. Vi jobber med brukere med tunge diagnoser, så det var for min egen sikkerhet. Det er ekkelt å vite at man er så trøtt at man kommer til å sovne, selv om man har plikt til å være våken, sa kvinnen.

FriFagbevegelse avslører: Her er retningslinjene for konsulentbruk som Aleris har holdt hemmelig

– Det gjør noe med psyken

En av nøkkelpunktene i saken er hvorvidt konsulentene har hatt mulighet til å selv bestemme hvilke vakter de ønsker å ta. Aleris anfører at det at de ikke har hatt faste arbeidstider fra måned til måned, er en frihet som trekker i retning av at konsulentene har vært reelle oppdragstakere.

Mandag forklarte flere av konsulentene at de fikk vakter tildelt på basis av ønsker de sendte inn, men at de ikke følte at det lå mye frihet i det.

– Det verste er det psykiske presset, å lure på om jeg får timer neste måned. Når vaktboka ble lagt ut, så kasta folk seg over den som villdyr etter mat. Det gjør noe med psyken å jobbe slik fra dag til dag, forklarte kvinnen.

I 2017 inngikk Aleris et forlik med Skatt Øst der de betalte 17 millioner i arbeidsgiveravgift som følge av at Skatteetaten regnet mange av konsulentene som reelle arbeidstakere. I etterkant måtte konsulentene fylle ut en sjekkliste for å kvalifisere til å stå som oppdragstakere.

– Det skapte massehysteri på jobb. Vi fikk lite info om hva det gjaldt. Det var tydelig av skjemaet at man kunne fylle det inn feil. Da ble jeg vettskremt, fordi det sto om hovedinntektskilden til både meg og mannen min, forklarte kvinnen.

Da hun konsulterte ledelsen om dette, fikk hun beskjed om at hun hadde to uker på seg til å skaffe en oppdragsgiver nummer to, ellers ville hun bli nedgradert til ringevikar, hevdet kvinnen. Men hun fikk ikke tilbud om fast jobb.

Kvinnen fikk spørsmål fra motparten om hvorfor hun fortsatte å jobbe der til tross for at hun beskriver det som belastende.

– Man havner i et system som det er vanskelig å komme seg ut av. Vi har jobbet oss så å si i hjel, sa kvinnen.

Aleris-direktør Erik Sandøy: – Vi våknet opp til påstander vi ikke kunne forestilt oss i egen fantasi

Vil ikke kommentere

Aleris Ungplan & BOI ved administrerende direktør i Stendi, Erik Sandøy, opplyser at de ikke vil kommentere konsulentenes forklaringer fortløpende.

«Denne saken er i en tidlig fase. Vi ser at flere medier nå gjengir påstander saksøkerne har lagt frem i retten, før vår side av saken er lagt frem. Av respekt for tingrettsbehandlingen mener vi det er ryddigst å få belyst alle sider av denne saken i retten, og ikke føre en parallell rettssak i mediene. Dette i motsetning til Fagforbundet, saksøkerne og Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik som bruker dagen på tilhørerplass i Oslo tingrett, og som hele tiden bruker denne saken til å snakke kraftfullt og unyansert til mediene. Vi kommer derfor ikke til å kommentere saksøkernes påstander i mediene men avventer til at vår side av saken er lagt frem i retten. Denne saken har to sider, begge sider vil bli godt belyst i retten og forhåpentlig også i mediene», skriver Sandøy til FriFagbevegelse.

Nå starter rettssaken mot Aleris: – Vi er rettsløse som oppdragstakere

Aleris-advokat: – Konsulentene har ansett det som en fordel å være oppdragstakere

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.02.2019
16:31
10.04.2019 20:37Mest lest

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Simen Aker Grimsrud

Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

Tormod Ytrehus

Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Eirik Dahl Viggen

390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene


Flere saker