JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Jan-Erik Østlie

Stortingsvalget 2021

Opprykk for SV. Nå er partiet større enn Frp. Det gir solid rødgrønt flertall

For første gang siden Opinion startet målingene i 2007 er SV større enn Frp. Nå leder Sylvi Listhaug «bare» landets femte største parti.13.05.2021
19:55
18.05.2021 08:54

helge@lomedia.no

SV har ikke vært større enn Fremskrittspartiet siden begynnelsen av 2000-tallet. I 2003 var partiet faktisk også nesten jevnstore med Arbeiderpartiet. Det er imidlertid 18 år siden.

Nå er SV igjen større enn Frp på maimålingen som Opinion har utført for FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB.

Denne gang får SV en oppslutning på 9,3 prosent. Det er den nest høyeste noteringen for partiet i Opinions tidsserie fra 2007. SV er sammen med Senterpartiet og Rødt også partiet med høyest velgerlojalitet.

Det gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

– Trenden har vært tydelig etter landsmøtet vårt. Pila peker opp. Det er veldig gøy og inspirerende, sier Lysbakken til FriFagbevegelse.

– Jeg tror det handler om at veldig mange er bekymret og opptatt av å gjøre noe med ulikhetene som har blitt så tydelig under pandemien. I tillegg har vi brukt mye tid den siste tiden på å utvikle en klimapolitikk som både er effektiv og rettferdig, sier SV-lederen videre.

– Vi vil ha en løsning på klimakrisen som både er rettferdig og sikrer folk jobb. Der har vi gode svar fordi vi både er et rødt og et grønt parti, mener Audun Lysbakken.

Aktuell måling: Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

Omstridt rus-vedtak

For andre måned på rad er Arbeiderpartiet landets største parti, denne gang med en framgang på 2,5 prosentpoeng. Målingen på 25,6 prosent er den beste målingen siden mai i fjor, og gjør Ap-leder Jonas Gahr Støre optimistisk med tanke på høstens valg.

– Dette er tall som viser at et skifte til høsten er mulig. Det er tall som viser at Ap er i god utvikling, men at vi også har muligheter til å vokse videre, sier Støre til FriFagbevegelse.

Ap-lederen tror velgerne nå ser sammenhengen mellom politikk og retorikk.

– Vi har en tydelig satsing på arbeid, særlig for unge. Vi vil sikre den offentlige velferden slik at du ikke må ha privat helseforsikring for å få hjelp. Og vi har en klimapolitikk som er rettferdig, sier Støre.

Han tror også det så mye omtalte rus-vedtaket fra landsmøtet ikke har vært negativ for partiet.

– Jeg tror folk er enig i vedtaket. Det var en engasjert debatt, men to av tre på landsmøtet stemte for en rusreform som virkelig hjelper de rusavhengige samtidig som den legger vekt på å ikke senke terskelen for bruk av rus.

Samtidig presiserer Støre at det ikke er over før det er over, og oppfordrer velgerne til å bruke stemmeretten.

– Vi må passe på at ikke dørstokkmila er der på valgdagen, sier han til FriFagbevegelse.

(Saken fortsetter under grafikken)

Grafikk: FriFagbevegelse

Arbeiderpartiet i ferd med å ta tilbake velgere fra sin muligens kommende regjeringskollega Trygve Slagsvold Vedum.

Avstanden mellom Ap og Høyre, i Aps favør, har heller ikke vært større siden mars i fjor, som var den siste målingen før Norge stengte ned som følge av koronapandemien.

Stadig flere Ap-velgere fra 2017 har kommet ned fra gjerdet, og partiet henter velgere fra alle partier unntatt Rødt.

Det rødgrønne regjeringsalternativet har på denne målingen hele 94 mandater, mens dagens regjeringsalternativ har 46. Altså under halvparten, og 18 færre enn i dagens storting.

Sammen med MDG og rødt har de rødgrønne 109 mandater – det er hele 28 flere enn etter valget i 2017.

Mye lest: Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Valgforsker: Høyre klarer seg bra

Høyre, som åpner sitt landsmøte fredag, har hatt en motsatt utvikling de siste målingene. Nå har hver femte Høyre-velger fra 2017 satt seg på gjerdet. Høyre lekker mest til Senterpartiet og Arbeiderpartiet. På denne målingen står partiet nærmest på stedet hvil på 22 blank, en framgang på 0,3 prosentpoeng.

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, mener partiet fortsatt klarer seg veldig bra gjennom koronapandemien.

– Høyre begynner å merke en slitasje etter åtte år i regjering. Men situasjonen hadde vært enda verre for partiet hadde det ikke vært for koronaen, sier Johannes Bergh til FriFagbevegelse.

Nestleder i Høyre, og olje – og energiminister Tina Bru sier det er hyggelig med en måling hvor Høyre går litt fram.

– Over tid nå har Høyre ligget stabilt enten like over eller like under valgresultatet fra 2017. Vi skal stå på til siste slutt for å overbevise flest mulig velgere om å gi Høyre fornyet tillit, sier Bru til FriFagbevegelse.

– Alternativet er en radikal venstreside som vil ta Norge bakover, gjøre det vanskeligere å drive næring og skape jobber, og som knapt snakker om skolen og sykehusene. Nå trenger vi å få fart på Norge igjen, og det er det Høyre som har politikken for, legger hun til.

Mye delt: Erna Solberg mener at LOs bevilgning gjør at flere private gir penger til Høyre

Frp: Det er valgdagen som gjelder

Hvis denne målingen hadde vært valgresultat, ville det helt klart blitt en rødgrønn regjering. Ifølge Bergh ville det heller ikke endret seg om både MDG og Rødt faller under sperregrensen, og KrF og Venstre ligger over.

Senterpartiet ligger likevel vesentlig høyere enn valgresultatet fra 2017, men har hatt en synkende tendens de siste månedene. 16,3 prosent er den svakeste målingen siden oktober i fjor.

Målingen er tatt opp rett før og under landsmøtet til Fremskrittspartiet. Nestleder Terje Søviknes innrømmer at målingen er dårlig.

– Samtidig ser vi at målingene svinger mye. På gjennomsnittet har Frp nå gått fram tre måneder på rad, sier Søviknes til FriFagbevegelse.

Partiet får 8,7 prosent – en tilbakegang på 0,7 prosentpoeng.

– Det er bare ett resultat som teller, det er på valgdagen. Fremskrittspartiet skal nå jobbe for å synliggjøre vår politikk som ble vedtatt på landsmøtet i helgen. Vi er opptatt av et løft for sykepleiere og helsefagarbeidere, vi vil ha raskere tilgang på nye medisiner i Norge slik at folk ikke lider fordi byråkratiet jobber sent og man er opptatt av å spare penger. Vi er fortsatt midt i pandemien og Frp er opptatt av å sikre jobber og senke skatter og avgifter, poengterer han.

Denne skaper debatt: Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

MDG vil bruke makta

KrF (4,1 prosent), Rødt (4,4 prosent) og MDG (5,0 prosent) er over sperregrensa, mens Venstre (3,3 prosent) har vært under siden oktober.

Andrekandidat for MDG i Oslo, Rasmus Hansson, er klar på at partiet hans kommer til å bruke den makta de får etter valget.

– Denne målingen signaliserer en styrket venstreside i politikken. Og er også et sterkt signal om økende vekt på miljø- og klimaspørsmål blant velgerne, sier Rasmus Hansson til FriFagbevegelse.

13.05.2021
19:55
18.05.2021 08:54Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter

Berit Roald / NTB

Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga

Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix

Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.

Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.

Bane NOR

Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil

Anita Arntzen

500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Eilin Lindvoll / Dagsavisen

Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Jan-Erik Østlie

Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch

Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.

Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir

Håvard Sæbø

Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille


Flere saker