JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

Forsker Bård Jordfald kan ikke huske at det noen gang har skjedd at et politisk parti vedtar at en yrkesgruppe skal ha høyere lønnsøkning enn andre. Her er noen av vedtakene fra Frp-landsmøtet.
Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Fafo-forsker Bård Jordfald svarer følgende på om vedtaket på Frps landsmøte er vanlig eller ikke:

– Det er ikke vanlig, men det er jo opp til de politiske partiene å fatte sine vedtak. Realpolitisk sett er vel snarere regelen at jo nærmere man er en statsrådstaburett, desto mer vil politikerne po.engtere at lønnsdannelsen i Norge skjer i forhandlinger mellom partene, sier Bård Jordfald til FriFagbevegelse.

– Å mene at noen yrkesgruppe fortjener mer enn andre betyr jo også at andre arbeidstakergrupper (og velgere) fortjener mindre. Hvem det eventuelt skulle være, blir ikke kommunisert i like stor grad, legger han til.

I en resolusjon vedtatt enstemmig på Frps landsmøte sist helg, heter det at «Lønna til sykepleiere og helsefagarbeidere må økes, og det må lages en opptrappingsplan for å sikre rekrutteringen i årene framover».

Kravet vil bli lagt fram i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett, som regjeringen legger fram tirsdag.

Saken fortsetter under bildet.

SPESIELT: Bård Jordfald er forsker ved Fafo. Han synes vedtaket på landsmøtet til Frp er noe spesielt.

SPESIELT: Bård Jordfald er forsker ved Fafo. Han synes vedtaket på landsmøtet til Frp er noe spesielt.

Kai Hovden

Bred oppslutningen om frontfagsmodellen

– Utgangspunktet er jo at alle arbeidstakerorganisasjoner jobber for best mulige lønns- og arbeidsvilkår for sine medlemmer. Men for å unngå lønn-lønn spiraler mellom arbeidstakergruppene – er og har det – vært politisk enighet og oppslutning om at konkurranseutsatt sektor forhandler først og siden danner en norm for de påfølgende forhandlingene, både i privat og i offentlig sektor. Det går en rød tråd fra Einar Gerhardsen fram til Erna Solberg der. Historisk sett har vel politisk oppslutning om frontfagsmodellen vært sterkest under krisetider, mener Jordfald.

Dermed gjentar landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyre, fire dager før LO og NHO satte seg til forhandlingsbordet for årets mellomoppgjør.

– Glem frontfaget, og gi et lønnsløft til helsepersonell og lærere, sa Siv Jensen i sin siste landsstyretale som Frp-leder.

Det fikk både LO-leder Peggy Hessen Følsvik og toppene i de to største forbundene til å rase. Mest av alt poengterer de at tariffoppgjørene er partenes ansvar og har aldri hatt noe i Stortinget å gjøre.

– Å flytte lønnsdannelsen i Norge inn på Stortinget er rett og slett galskap. Det vil koste dyrt for alle arbeidstakere, kommenterte Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Fagforbundets leder, Mette Nord, står midt i forhandlinger som har gått til mekling, og ønsker ikke å kommentere resolusjonen fra Frps landsmøtet.

Hun sa – etter Siv Jensens utspill – at frontlinja i pandemien er betydelig bredere enn bare helsepersonell og lærere.

Les også: LO-topper raser mot Siv Jensen: – Galskap å flytte lønnsoppgjøret til Stortinget

Ikke karensdag

Fremskrittspartiets ungdom ville at Frp-landsmøtet skulle gå inn for en karensdag ved sykdom. Forslaget falt med nesten 59 mot drøyt 41 prosent av stemmene.

I forkant av avstemningen advarte nestleder Terje Søviknes og stortingsrepresentant, og leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg mot å gå inn for innføring av en karensdag.

– Det er ekstremt lite strategisk, sa Søviknes.

FpU-leder Andreas Brännström argumenterte på sin side med at Norge både har den rauseste sykelønnsordningen i verden – og det høyeste sykefraværet.

Flere vedtak:

• Landsmøtet vedtok å beholde særfordelene for elbiler. Et forslag om å behandle alle biler likt, skapte stor debatt. På bordet lå et forslag fra et mindretall i programkomiteen å fjerne særfordelene for elbiler. Blant dem som støttet forslaget, var Frp-nestor Carl I. Hagen. Nesten 59 prosent av delegatene vendte tommelen ned for forslaget.

• Frp vil fjerne formuesskatten helt. Det ble vedtatt med overveldende flertall.

• Frp vil innføre et nytt asylsystem som vil gjøre det umulig for asylsøkere som kommer seg til grensa, å få opphold i Norge, men i stedet skal overføres til asylsentre i utlandet i såkalt «trygge tredjeland» som Norge skal inngå avtaler med

• Serveringssteder skal selv få bestemme hvor lenge de vil ha skjenketid

• Begrense barnetrygden til maks fem barn per familie.

• Et overveldende flertall i Frp vil beholde dagens kontantstøtte. Forslaget fra et mindretall i programkomiteen falt med 25 mot 75 prosent av stemmene.

• Etablering av rammeverk for offshore havbruk.

• Personer med godkjent fagbrev gis to studiepoeng.

• Landsmøtet stemte ned et forslag om å øke politiets innsats mot hatvold.

• Forslaget om innføre en bemanningsnorm på sykehjemmene ble nedstemt, selv om Frp-leder Sylvi Listhaug ønsket å innføre det. Drøyt 46 prosent av delegatene sa ja til bemanningsnorm, nesten 54 prosent sa nei.

• Frp vil at staten tar halve regningen for vedlikeholdet på fylkesveier.

• Med knepent flertall vedtok Frp å si prinsipielt nei til vindkraft på land.

Se også:

Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

Her er de viktigste vedtakene fra SVs landsmøte

Warning
Annonse
Annonse