JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SV og leder Audun Lysbakken vil delta i en ny regjering som går inn for «en kraftfull politikk for forandring i Norge».

SV og leder Audun Lysbakken vil delta i en ny regjering som går inn for «en kraftfull politikk for forandring i Norge».

Jan-Erik Østlie

SVs landsmøte 2021

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra SVs landsmøte

SV vil avvikle bemanningsbransjen og øke formuesskatten. Se flere viktige vedtak fra partiets landsmøte.26.04.2021
15:05
29.04.2021 12:59

aslak@lomedia.no

SVs landsmøte er over, og dermed er også hovedlinjene i partiprogrammet for neste stortingsperiode fra 2021–2025 vedtatt. Dette er noen av de viktigste vedtakene:

Tannhelsereform

SV vil at det skal innføres et tak på kostnader til nødvendig tannbehandling. Det skal skje i påvente av en større reform der utgiftene til tannhelse blir dekket av folketrygden i tråd med andre helseutgifter.

Partiet vil starte tannhelsereformen med et tilbud til unge under 26 år og eldre over 75 år.

Mye lest: Vi har fått en ulikhetskrise etter åtte år med Erna, mener SV. Slik svarer regjeringen

Skatt

Landsmøtevedtaket er økt skatt på formue, arv, utbytte og eiendom. SV går inn for å fjerne rabatten på aksjer og driftsmidler.

Skattelette skal gis til alle som tjener under 600.000 kroner. Progressiv skatteøkning for inntektene over denne grensa. Bunnfradraget på skatt på arv er fem millioner kroner.

SVs intensjon er å flytte pengene fra dem som har mest til felles velferd fordi det har en utjevnende effekt.

Mye delt: 70 000 kan miste feriepenger på dagpenger. Løsningen er enkel, mener Fellesforbundet

Arbeidsliv

SVs landsmøte går inn for å sikre lovfestet og reell rett til heltid.

Partiet vil styrke retten til heltid i arbeidsmiljøloven ved å stille krav om at arbeidsgiver må sannsynliggjøre sitt behov for deltidsstilling. Alle landets kommuner skal vedta en strategi for heltidskultur, i tillegg til at det opprettes en statlig økonomisk tilskuddsordning for prosjekter for heltid.

SV sier ja til å avvikle bemanningsbransjen. Spesielt utsatte bransjer skal skjermes totalt inntil dette er gjennomført. Bruk av slik innleie for øvrig skal begrenses til reelle vikariater.

Partiet går inn for å tillate utvidet innleie mellom reelle produksjonsbedrifter etter avtale med tillitsvalgte i fagforening med innstillingsrett. Brudd på bestemmelsene skal straffes.

SV-flertallet på landsmøtet vil ha en jobb- eller opplæringsgaranti som del av det rettferdige grønne skiftet og kraftige offentlige investeringer i jobbskapende grønne industrier.

Alle tendenser til løsarbeidersamfunn som høyreregjeringens frislipp i drosjenæringen har ført til, skal rettes opp igjen. SV vil få på plass et seriøsitetskrav for taxinæringen i samråd med bransjen.

Denne skaper debatt: Kulturministeren «glemte 1. mai». Men nevnte id og ortodoks påske

Nav

Landsmøtet går inn for å sikre tilstrekkelige ressurser og nok ansatte ved NAVs lokalkontor, slik at folk får individuell oppfølging og bistand til å komme i jobb.

SV ønsker å reversere regjeringens innstramminger i arbeidsavklaringspenger (AAP) og sørge for at alle er ferdig avklart før stønaden opphører. Satsen på dagpenger skal økes til 80 prosent av inntekt opp til 3G (300.000 kroner).

Tilgjengeligheten til Nav skal styrkes både fysisk og digitalt, ved siden av at tjenestene må bli mer brukervennlige.

Fått med deg denne? Ann Jeanette måtte stoppe lånet da sykepengene ikke kom: – Fikk beskjed om at jeg kunne gå på «sosialen»

Pensjon fra første krone

SV vil innføre opptjening av pensjon fra første krone og sørge for at tjenestepensjon tjenes opp på all inntekt, uavhengig av alder, stillingsstørrelse og varighet.

Flertallet vil også fjerne underreguleringen av pensjon for å sikre at pensjonistene ikke blir hengende etter andre grupper i kjøpekraft.

Boligmarkedet

Det skal bli enklere å komme seg inn på boligmarkedet. SV vil derfor at Husbanken gjenreises og styrkes som en motor i sosial boligpolitikk.

Lånerammen skal utvides, og det må igjen åpnes for at flere grupper kan få startlån.

En sterk fagbevegelse

SV har vedtatt å øke organisasjonsgraden og gi fullt fradrag for fagforeningskontingent.

Oversikt: Her er de viktigste vedtakene fra Venstres landsmøte

Gratis SFO

SVs landsmøte går inn for gratis SFO i hele landet. I kommende stortingsperiode vil SV gå inn for gratis halvdagsplass. Staten skal ta regningen. Målet er at hele SFO blir gratis, noe som SV mener at vi koste rundt åtte milliarder kroner. 5,4 milliarder kroner er anslått kostnad for gratis halvdagspass, ifølge SV-leder Audun Lysbakken.

Vindkraft på land

SVs landsmøte sa nei til storskala vindkraft på land. Partiet vil føre en restriktiv linje for vindkraft, men sier ikke nei til alt.

SV godtar nå «bare» småskala vindkraft på industrialiserte områder på svært strenge vilkår. Det skal skje der det er «helsemessig og sikkerhetsmessig forsvarlig og der det er lokalt ønske om det». Det blir en vurdering fra sak til sak med slike utbygginger.

Oversikt: Dette var de viktigste vedtakene på Aps landsmøte

Havvind

SVs landsmøte vil «utrede om noen områder kan egne seg til offshore havvind». Disse områdene skal ikke være nær kysten, og det er en forutsetning at viktige natur- og næringsverdier ikke undergraves. Etablering skal bidra til å nå viktige mål for verdiskapning.

Flertallet på landsmøtet er også for at oljenæringen må gis pålegg om å bygge ut like mye offshore havvind som den trenger til elektrifiseringen. Investeringene må næringen selv betale for.

Undersøkelse: Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Petroleumsvirksomhet

SV vil at Norge ikke skal gi flere lete- eller utvinningstillatelser for ny olje- og gassutvinning på norsk sokkel.

«Utvinningstillatelser skal ikke forlenges automatisk, men vurderes etter strenge krav til lønnsomhet og påvirkning på klima og miljø. Alle søknader om forlengelse av utvinningstillatelser som strider mot 1,5-gradersmålet, skal stanses», fastslås det videre.

Utslippene på sokkelen skal, ifølge vedtaket fra landsmøtet, reduseres «gjennom redusert produksjon, økt CO2- avgift, og elektrifisering ved bruk av offshore havvind».

Partiet vil ikke sette noen sluttdato for oljeproduksjonen.

Grasrotparti: Medlemmene skal bestemme om SV skal gå i regjering. – Helt naturlig for et grasrotparti, mener Lysbakken

Et rettferdig grønt skifte

SV vil styrke den økonomiske politikken og statsbudsjettet etter målene i Paris-avtalen, etablere et klimabudsjett og utrede klimajobb- og opplæringsgaranti for arbeidstakere i Norge.

En industri- og investeringsplan skal sikre dagens industriarbeidere jobb. Målet er å skape nye arbeidsplasser innenfor industrien hvert år fram mot 2030.

Abort

Abortnemndene skal avskaffe, og kvinnen skal selv avgjøre om abort skal tas fram til dagens «yttergrense for lovlig abort». Den er i dag i uke 22.

«Dagens yttergrense for lovlig abort, som gjelder til levedyktighet, forblir uendret, men det er kvinnen selv som får avgjøre om en abort skal gjennomføres», lyder vedtaket videre.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
26.04.2021
15:05
29.04.2021 12:59Mest lest

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

Jysk

Butikkarbeidere følte seg presset. Nå dropper Jysk omstridt ordning

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Torgny Hasås

UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

Colourbox

Disse får minimum 10.000 kroner i lønnsøkning

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

Erlend Angelo

Nortura sier opp 147 ansatte: – Siste ord er ikke sagt

Sissel M. Rasmussen

SAS-ansatte leverte inn uniformene i protest: Nå har de Stortinget i ryggen

Jan-Erik Østlie

Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

Tormod Ytrehus

Hotell- og restaurant-arbeidarar tapte lønnskamp: – Klar beskjed om at vi ikkje er så mykje verd

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

Erlend Angelo

Tillitsvalgte kritiserer Støre: – Henter inn for mange karrierepolitikere

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

Werner Juvik

Nav-sjefen: Regjeringa har «store og gode ambisjoner» for Nav

Tormod Ytrehus

SAS-ansatte leverer inn uniformen i protest: – Ledelsen har gått til krig mot sine ansatte

Eirik Dahl Viggen

Ila-ansatte gikk flere tusen i minus da arbeidsplassen ble midlertidig flyttet: Dette ble løsninga

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

Hvor mye strøm kan vi lage ved å oppruste norske vann­kraft­verk?

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Tri Nguyen Dinh

Vedum vil fryse lederlønninger i staten

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

«Den norske modellen er truet»

Debatt

Bakgrunnen for streiken er at kulturarbeiderne mener pensjonsordningen i sektoren slår ut urettferdig for kvinner, sammenlignet med menn.

Bakgrunnen for streiken er at kulturarbeiderne mener pensjonsordningen i sektoren slår ut urettferdig for kvinner, sammenlignet med menn.

Musikkultur

«Bussjåførene vil gjerne streike for kulturarbeidernes pensjon»

SVs nestleder Kirsti Bergstø har fått ansvaret med å lede arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

SVs nestleder Kirsti Bergstø har fått ansvaret med å lede arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Adrian Nielsen

SVs Kirsti Bergstø blir arbeidsliv-topp på Stortinget

 Tone Wille (Posten Norge AS), Christian Rynning-Tønnesen (Statkraft) og Gro Brakstad (Vygruppen) er blant de ti best betalt lederne i heleide statlige selskap, ifølge Dagbladet.

Tone Wille (Posten Norge AS), Christian Rynning-Tønnesen (Statkraft) og Gro Brakstad (Vygruppen) er blant de ti best betalt lederne i heleide statlige selskap, ifølge Dagbladet.

Kai Hovden/Leif Martin Kirknes/Morten Hansen

Toppledere i staten fikk økt lønna mye mer enn andre: – Uakseptabelt, mener LO

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet


Flere saker