SVs landsmøte 2021:
Vi har fått en ulikhetskrise etter åtte år med Erna, mener SV. Slik svarer regjeringen
SV-leder Audun Lysbakken synes regjeringens fordelingspolitikk er blodig urettferdig. Her forklarer han hvor mye ulikhetene har økt siden regjeringen overtok i 2013.
Regjeringen fører en politikk som forsterker urettferdigheten i Norge, mener SV-leder Audun Lysbakken.
Jan-Erik Østlie
aslak@lomedia.no
– Utviklingen under denne regjeringen er skremmende. Samtidig som en liten økonomisk elite samler mer og mer rikdom og makt på sine hender, er det blitt en voldsom stor avstand mellom de som tjener mest og minst i arbeidslivet, sier SV-leder Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.
Denne skaper debatt: Ledige og permitterte må få mer i dagpenger også etter krisa, krever Rødt. Dette svarer Ap, SV og Sp
Slik har utviklingen vært
SV-lederen bruker en sammenstilling av ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) for å illustrere hvordan ulikhetene har økt under de borgerliges regjeringstid. Det skjer samtidig som partiet har landsmøte i helga og går til valg på å gjennomføre en politikk for et rettferdig Norge.
Lysbakken er bekymret for den tidelen i Norge som tjener dårligst. De har så vidt hatt en lønn som stiger mer enn prisene (reallønn) i perioden fra 2013 til 2019. De som tjener mest, drar voldsomt ifra.
Her er noen SSB-tall som viser hvor mye ulikhetene har økt fra 2013 til 2019, ifølge SV:
• Den laveste lønte tidelen av nordmenn har hatt en oppgang i reallønna på 400 kroner - fra 165.000 til 165.400
• Den nest laveste lønte tidelen av nordmenn har hatt en oppgang i reallønna på 2.300 kroner - fra 255.900 til 258.200
• Den prosenten av nordmenn med aller høyest inntekt har hatt en oppgang på 266.000 kroner - fra 1,905500 til 2,171500 millioner kroner
• Den rikeste 0,1 prosentdelen har økt sin andel av nettoformuen i landet med nesten 40 prosent
• 2.437 husholdninger eier en stor og økende andel av den totale formuen i Norge
Mye delt: Likestillingskrisa er glemt av koronakommisjonen, mener SV-politiker
Etterlyser bedre fordeling
Tallene viser hvor blodig urettferdig fordelingspolitikken til regjeringen har vært, mener SV-lederen.
– I stedet for å ha en fordelingspolitikk som motvirker denne utviklingen, velger regjeringen å føre en politikk som forsterker urettferdigheten. Når jeg ser tall som dette, blir det meningsløst å gjøre lavere skatt på formue og arv til en politisk fanesak, mener Lysbakken.
– Regjeringens politikk har svekket arbeidsfolks rettigheter og fagbevegelsens kampmidler – ved siden av å lage større hull i det sosiale sikkerhetsnettet. En lang rekke usosiale har rammet de som har minst, føyer SV-lederen til.
Partiet har blinket ut forskjellskrisen i kjølvannet av pandemien som en av de viktigste sakene i forbindelse med årets valg. Lysbakken varsler en kraftfull forandring når det gjelder forskjeller.
– Pandemien har avslørt Forskjells-Norge på sitt mest brutale. Det går så det griner for noen på toppen, mens lavtlønte arbeidsfolk og barn og unge har betalt den høyeste prise, mener han.
Mye lest: Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte
Slik skal SV få mindre forskjeller
For å ta opp kampen mot økende forskjeller og fattigdom, går Lysbakken hardt til verks. Han nevner blant annet retten til heltid, endringer i arbeidsmiljøloven, gratis SFO, tannhelsereform og et oppgjør med bemanningsbransjen og en rettferdig skattepolitikk.
Nyttig verktøy: Dagpenge-kalkulator: Så mye får du
– Velferden er utarmet etter åtte år med denne regjeringen, sier han.
Dette er noen av SVs løsninger for å redusere ulikhetene i Norge:
• Øke formuesskatten og fjerne rabatten på aksjer
• Flytte skatt fra inntekt til eiendom, formue og aksjer
• Skattelette til alle som tjener under 600.000 kroner. Progressiv skatteøkning for inntektene over grensen
• Skatt på arv med bunnfradrag på fem millioner kroner
• Det skal bli enklere å komme seg inn på boligmarkedet
• Gratis SFO og makspris i barnehage
• Tannhelsereform som sparer folk for store utgifter
• Øke barnetrygden for å bekjempe fattigdom
• Øke organisasjonsgraden og reversere usosiale kutt
• Avvikle bemanningsbransjen og gi fullt fradrag for fagforeningskontingent
– Vi må flytte pengene fra dem som har mest til felles velferd. Det har en utjevnende effekt, understreker Lysbakken.
– Ap og Sp flytter på altfor lite penger. Folk forventer en ordentlig forandring nå, og da må vi gå tøffere og mer radikalt til verks. Dette kan bli et vendepunkt. Det er alvor. De to største utfordringene vi står overfor nå er forskjellene i samfunnet og klimaproblemet, sier Lysbakken.
Fått med deg denne? Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Under bildet kan du lese hva regjeringen svarer.
Det er ingen motsetning mellom å gi skatteletter og øke velferden, mener Høyres Heidi Nordby Lunde.
Høyre
Regjeringens svar på kritikken
Heidi Nordby Lunde, arbeidspolitisk talsperson for Høyre, synes ikke det er overraskende at SV forsøker å tegne et karikert bilde av Norge.
– Etter åtte år med Høyre i regjering, er Norge fortsatt et av de landene i verden med minst forskjeller, sier hun til FriFagbevegelse.
– Et Norge i krisetilstand er jo det nærmeste vi kommer SVs program uten å ha SV i regjering. Privat næringsliv har gått i stå, folk har blitt permitterte og mista jobb og inntekt. Det finnes ingen krisepakker som kan kompensere for dette, legger Høyre-politikeren til.
Nordby Lunde advarer mot en radikal økning av skatter og avgifter til bedriftene og investorene som skal «skape arbeidsplassene og verdiene som bygger samfunnet vårt».
– Det vil garantert føre til mer ledighet, færre skatteinntekter og dermed mindre til å styrke velferdsstaten i framtida, sier hun.
Oversikt: 16 koronaordninger arbeidsløse og permitterte kan ha krav på nå
Skattelette og økt velferd
Nordby Lunde hevder at SV hadde et høyere skattenivå og mer i formuesskatt og arveavgift da partiet var i regjering fra 2005 til 2013. Hun gjør et poeng av at det samtidig var store helsekøer og at 15.000 flere barn ble fattige i Norge i løpet av denne perioden.
– Økt skatt betyr med andre ord ikke nødvendigvis økt velferd, sier hun.
– Det er ingen motsetning mellom å gi skatteletter og øke velferd. Regjeringen har redusert skattene på den ene siden og blant annet økt barnetrygden på den andre. SV mente også at økt barnetrygd var et viktig virkemiddel for å redusere fattigdom, men partiet fikk ikke gjennomslag for dette i løpet av åtte år i regjering, sier Høyre-politikeren.
Ifølge en SSB-analyse fra 2020 var ulikhetene i Norge større under de rødgrønne partiene i 2007 enn den er nå, mener hun.
– Jeg er helt enig med SV i at de med de bredeste skuldrene, også skal bære den tyngste byrden. Etter åtte år med Høyre i regjering, betaler de ti prosent rikeste faktisk nå mer i skatt, sier Nordby Lunde.
– Det viktigste nå er å skape flere jobber for å få inkludert folk i arbeidslivet. SVs skattepolitikk vil gjøre det dyrere å skape jobber og i verste fall forlenge og forverre krisa, mener hun.