Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Etter tre år og ni ulike kontrakter kan Ghenet Zemichael Tewelde (51) endelig få fast jobb.
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
– Det føltes så bra! sier Ghenet Zemichael Tewelde (51) på telefon fra Varhaug i Hå kommune om den enstemmige dommen fra Jæren tingrett som slår fast at hun har rett til fast jobb.
I tillegg til 80 prosent stilling som renholder, må kommunen gi Tewelde erstatning for tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap, i tillegg til å dekke saksomkostninger.
Oppsigelse på sms
Alenemora hadde siden våren 2017 hatt ni ulike kontrakter som renholdsvikar og ekstrahjelp i Hå kommune, da hun etter koronanedstengingen i mars i fjor fikk en sms om at kommunen ikke lenger hadde bruk for henne.
Tewelde hadde en ettårskontrakt som tilkallingsvikar i kommunen med sluttdato 31. desember 2020. Ifølge Fagforbundets representant i Hå, Astrid Karin Sola, hadde femtienåringen søkt på flere faste stillinger i kommunen uten å få napp. I utgangspunktet tok hun derfor kontakt med Fagforbundet med spørsmål om hun etter tre år i ulike midlertidige arbeidsforhold, kunne ha rett til fast stilling.
– Treårsregelen gir rett til fast jobb. Det gjør også kortere arbeidsforhold av fast karakter, påpeker Astrid Karin Sola.
Mye lest: Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte
Etter at Tewelde fikk beskjed om at kommunen ikke hadde behov for henne mer, til tross for at hun hadde kontrakt, sendte Sola et krav til kommunen om fast ansettelse på vegne av Tewelde. Da kravet ble avslått i mai 2020, valgte Tewelde å gå rettens vei.
Hå kommune bestred kravet og hevdet i retten at behovet for arbeidskraft i renholdsavdelingen var både ustabilt og uforutsigbart. De mente dessuten at treårsregelen ikke var oppfylt: Tewelde begynte å jobbe for kommunen 10. april 2017, og hadde siste vikariat 13. mars 2020. De påpekte også at hun hadde hatt flere avbrudd mellom kontraktene i løpet av de tre åra.
I rettsprosessen ble det avdekket at Tewelde hadde jobbet for kommunen uten kontrakt i to perioder.
Greit å vite: Sitter du fremdeles fast i deltidsfella? Slik kan du få oppfylt drømmen om større stilling
80 prosent
Jæren tingrett påpeker i dommen fra 29. mars at et grunnleggende vilkår for lovlig vikarbruk, er at behovet for ekstra arbeidskraft er midlertidig. Et konstant behov for merarbeidskraft kan etter loven ikke dekkes opp gjennom midlertidige ansettelser.
I rettssaken kom det frem at Tewelde de siste tre åra i gjennomsnitt har jobbet 79,63 prosent stilling.
Jæren tingrett mener dette er med på å bevise at kommunen har hatt et vedvarende behov for arbeidskraft utover grunnbemanningen, og at behovet i all hovedsak har vært dekket med bruk av tilkallingsvikarer. Ifølge retten betyr det at Tewelde har vært ulovlig midlertidig ansatt, og at hun etter arbeidsmiljøloven har krav på fast stilling.
Spørsmål og svar: Har jeg krav på fast stilling etter tre år som vikar?
I en enstemmig dom tilkjente retten Tewelde tilsammen 370.055 kroner. I tillegg er Hå kommune dømt til å betale saksomkostningene på 193.528 kroner.
– Dette er en svært gledelig dom for min klient, sier LOs advokat, Alexander Lindboe til Stavanger Aftenblad. Han understreker at dommen er prinsipielt viktig, og ser ikke bort fra at flere ansatte i kommunen kan være i samme situasjon som Tewelde.
Spørsmål og svar: Kan arbeidsgiver si meg opp etter at jeg ble syk?
Ny sak
På Varhaug venter Ghenet Zemichael Tewelde på at dommen fra Jæren tingrett skal bli rettskraftig, slik at hun kan komme seg på jobb igjen. Ankefristen i saken går ut i begynnelsen av mai. Kommuneadvokat Sindre Tryggeseid Meling sier til Jærbladet at kommunen ennå ikke har tatt stilling til om dommen skal ankes.
Ifølge Jærbladet har Hå kommune i mellomtida fått nok en sak på bordet. Saken skal opp i Jæren tingrett 14. Juni, og denne gangen er det fagforeningen Delta som saksøker kommunen på vegne av et medlem. Hovedtillitsvalgt Mona Nodland i Delta i Hå sier til Jærbladet at også denne saken gjelder en renholder, og at den i tillegg har flere andre likhetstrekk med Teweldes sak.
Meling bekrefter overfor Jærbladet at en eventuell anke kan legge føringer på hvordan kommunen forholder seg til den kommende rettssaken.