JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sitter du fremdeles fast i deltidsfella?

Slik kan du få oppfylt drømmen om større stilling

En av tre norske kvinner jobber deltid. Noen ønsker det slik, men mange, mange tusen ønsker å jobbe mer. Her er noen tips til deg som vil ha større stilling.
Titusener av norske arbeidstakere – av dem er en god del flere kvinner enn menn – er fanget i en felle. (Illustrasjonsfoto(

Titusener av norske arbeidstakere – av dem er en god del flere kvinner enn menn – er fanget i en felle. (Illustrasjonsfoto(

Colourbox.com

redaksjonen@fagbladet.no

Titusener av norske arbeidstakere – av dem er en god del flere kvinner enn menn – er fanget i en felle. De går med telefonen i lomma døgnet rundt. De tar ekstravakter, nattevakter og vikariater. De jobber jul og 17. mai, de jobber på barnas bursdager og skoleavslutninger – alt for å få pengene til å strekke til. Likevel får de avslag på lån i banken når de vil kjøpe bolig, og når pensjonisttilværelsen kommer, ender de som oftest med en elendig pensjon.

Festtalerne bør kanskje slutte å pynte seg med klisjeer som «Norge er verdensmester likestilling», så lenge rekrutteringen til deltidsjobber fortsetter. Fagforbundets løpende registrering av utlyste helsefagarbeiderstillinger, viser at bare rundt 15 prosent av jobbene som utlyses, er heltidsjobber. I denne yrkesgruppen er over 80 prosent av arbeidsstokken kvinner.

– Deltidskulturen er en av de største likestillingsutfordringene vi har i dagens Norge. Det å utdanne seg til helsefagarbeider er så godt som å frasi seg mulighet til å ha en hel stilling, sier Siv Kjøllmoen, spesialrådgiver i Fagforbundet som har jobbet med deltidsproblematikk i mange år.

Mye lest: 13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Her er noen tips til deg som er fanget i deltidsfella:

Dette sier loven: Mertidsparagrafen

Arbeidsmiljøloven, §14-4 a. Rett til stilling for deltidsansatte tilsvarende faktisk arbeidstid:

«Deltidsansatte som de siste 12 måneder jevnlig har arbeidet mer enn avtalt arbeidstid, har rett til stilling tilsvarende den tiden de faktisk har jobbet i denne perioden …»

Slik går du fram for å kreve større stilling

1. Skaff dokumentasjon

Finn ut hvor mye du jevnlig har jobbet ekstra ut over din faste stilling. Samle all dokumentasjon du har: Kontrakter og avtaler om ansettelse (mail og sms er også dokumentasjon), timelister og lønnsslipper for alle måneder du har jobbet mer enn din faste stillingsprosent.

Be eventuelt arbeidsgiver om dokumentasjon hvis det er noe du mangler.

2. Få hjelp av tillitsvalgte

Ta all dokumentasjon med til tillitsvalgt. De kan hjelpe deg å vurdere om du har rett til økt stillingsprosent, og de kan gå gjennom dokumentasjonen og eventuelt be deg om å skaffe det, om noe mangler.

3. Send krav til arbeidsgiver

Krav om høyere stillingsprosent sendes skriftlig (sammen med dokumentasjon) til arbeidsgiver, med henvisning til arbeidsmiljølovens paragraf 14-4a.

Fått med deg denne? Alenemor Lene (42) fikk ikke full jobb som helsefagarbeider: – Jeg hadde panikk

Hvis du får avslag

Hvis arbeidsgiver avslår kravet ditt om økt stillingsprosent, kan du anke saken til tvisteløsningsnemnda. Dette må du gjøre innen fire uker etter at du har mottatt avslaget.

Legg ved all dokumentasjon i saken. På tvisteløsningsnemnda finner du utfyllende informasjon, og også et skjema der du skriver inn alle timene du har jobbet de siste 12 månedene.

Les også: Det tok Betina 17 år å få full stilling i Coop: – Det er trist at du må vente så lenge

Andre muligheter for hel stilling

Arbeidsmiljøloven § 14–3. Fortrinnsrett for deltidsansatte

«Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling framfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten. Fortrinnsretten kan også gjelde en del av en stilling …»

«Fortrinnsretten er betinget av at arbeidstaker er kvalifisert for stillingen.»

• Tariffavtalene

Hovedtariffavtalene har også bestemmelser som gjør det mulig for deltidsansatte å øke stillingsbrøken sin inntil hel stilling, når det utlyses en stilling de er kvalifisert for.

I hovedtariffavtalen mellom KS og Fagforbundet står det blant annet: Hovedregelen er at det skal ansettes i full stilling. Ved ledig stilling skal deltidsansatte ved intern utlysning, tilbys utvidelse av stillingen hvis de er kvalifisert for stillingen. Det skal etableres lokale retningslinjer for redusert bruk av uønsket deltid.

Tilsvarende bestemmelser finnes i flere av de andre tariffavtalene Fagforbundet er part i.

Kilder: SSB, fagforbundet.no, nemndene.no, Fafo

Derfor velger vi å jobbe deltid: «Jeg tenker mye på at jeg kanskje ender som minstepensjonist»

En av tre kvinner jobber deltid

• En av tre norske kvinner jobber deltid, men variasjonen mellom yrkesgruppene er stor.

• Størst andel deltidsjobber er det i pleie og omsorg der tre av fire ansatte jobber deltid.

• En av fem deltidsansatte sier at de ønsker å øke stillingsprosenten sin.

Annonse
Annonse

En av tre kvinner jobber deltid

• En av tre norske kvinner jobber deltid, men variasjonen mellom yrkesgruppene er stor.

• Størst andel deltidsjobber er det i pleie og omsorg der tre av fire ansatte jobber deltid.

• En av fem deltidsansatte sier at de ønsker å øke stillingsprosenten sin.