Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
Nav, dagpenger, korona, permittering
Disse koronaordningene har arbeidsløse og permitterte krav på nå
Her er den samlede oversikten over koronaordningene for dagpenger, permittering og sykepenger som gjelder nå.
yngvil@lomedia.no
Nav-ytelsene til folk som er blitt helt eller delvis arbeidsløse på grunn av koronapandemien, er endret flere ganger siden viruset kom til Norge i fjor.
De rødgrønne partiene og Frp har gått sammen om å kreve korona-ordninger som er bedre for vanlige arbeidere, enn ordningene regjeringa har foreslått. LO har gjentatte ganger krevd at korona-ordningene må gjelde så lenge Norge er rammet av pandemien.
Snart kommer feriepenger
Feriepenger på dagpenger, er en endring som vil bety mye for mange. Denne ordningen er ennå ikke endelig vedtatt. Regjeringa gikk først i februar i år med på at det skal bli en feriepengeordning for dagpenger. Stortinget er nå på saken, og de folkevalgte skal etter planen stemme over dette 26. april.
Nav sier de vil være klare til å utbetale feriepenger i juni til folk for perioden de var arbeidsløse og permitterte i april-desember 2020.
Korona-ordningene nå
Her er oversikten over ordningene som er vedtatt og som er del av Nav-systemet nå. Oversikten er hentet fra Nav-rapporten «Ett år med korona», som Nav-forskere publiserte tidligere i år.
FriFagbevegelse har delt inn oversikten i ordninger som har sluttstempel 30. september og 30. juni 2021.
HR-selskap: Feriepenger på dagpenger kan bli spist opp av skatt
Korona-ordninger som gjelder inntil 1. oktober 2021
• Arbeidsgivers lønnsplikt: Dette er ikke en korona-ordning, har ingen bestemt sluttdato, men er av stor betydning for folk som blir permittert.
Du skal ha lønn fra arbeidsgiveren din de ti første dagene du er permittert. Etter perioden med full lønn, har mange permitterte rett til dagpenger fra Nav. Du må selv søke om dagpenger. Det bør du gjøre så snart du har fått permitteringsvarselet.
• Utvidet rett til dagpenger: Retten til dagpenger er forlenget 1. oktober 2021 for folk som ville mistet dagpengene sine i år. Uten forlengelsen ville nesten 24.000 mennesker som gikk på dagpenger i januar 2021, mistet dagpengene sine i perioden januar-oktober 2021.
• Mer i dagpenger: Dagpengene i korona-ordningen tilsvarer 80 prosent av inntekt opptil om lag 300.000 kroner. Fra 300.000 kroner og opptil cirka 600.000, får du vanlig dagpengesats på 62,4 prosent. For inntekt over denne grensa, får du ikke dagpenger i det hele tatt.
• Disse får mer i dagpenger: De som ble innvilget dagpenger før 20. mars 2020, og som fortsatt mottar dagpenger, har fra 1. februar 2021 krav på den høyere dagpengesatsen.
• Inntektsgrensa er lavere: Du må ha hatt en inntekt på rundt 75.000 kroner det siste året for å ha rett på dagpenger i ett år. Eller du kan ha hatt rundt 225.000 kroner i samlet inntekt de siste tre årene og har krav på dagpenger i ett år.
Hvis du har hatt over 200.000 kroner i inntekt det siste året, har du krav på dagpenger i inntil to år.
• Ingen ventedager på dagpenger: Vanligvis er det tre dager man ikke får noe, verken lønn eller dagpenger.
• Du kan jobbe mer og få dagpenger: Du kan jobbe inntil 60 prosent og få dagpenger. Vanligvis er kravet at man bare kan jobbe inntil 50 prosent og få dagpenger.
• Forlenget dagpengeperiode: Mottakere av dagpenger som gikk ut av ordningen fra og med 1. november 2020, kan søke om å få forlenget stønadsperioden fra 1. februar til og med 30. september 2021.
• Stønad til arbeidsløse selvstendig næringsdrivende og frilansere: De får 60 prosent kompensasjon (fra november 2020) inntil 1. oktober 2021.
• Stønad til arbeidsledige lærlinger: Gis inntil 1. oktober 2021.
• Jobb i landbruk, skogbruk og gartneri: Dagpengemottakere som tar arbeid i jordbruk, skogbruk og gartneri, skal bare føre halvparten av timene på meldekortet.
Fikk du med deg denne? Ett år siden Norge stengte ned – se den eksplosive veksten i ledighet
Korona-ordninger som gjelder inntil 1. juli 2021
• Forskudd på dagpenger: Permitterte og arbeidsløse som venter på å få behandlet søknaden sin om dagpenger, kan fortsatt søke om forskudd på dagpenger.
• Dagpenger under utdanning: Midlertidig adgang til å kombinere dagpenger og utdanning uten avkorting av ytelsen.
• Arbeidstakerens rett til sykepenger: Du har rett til sykepenger ved fravær fra jobben grunnet påvist eller mistenkt covid-19 eller lovpålagt karantene.
• Arbeidsgiverperioden ved sykepenger: Arbeidsgiver må betale sykepenger for bare tre dager ved påvist eller mistenkt covid-19 eller lovpålagt karantene.
• Ventetiden for sykepenger til selvstendig næringsdrivende og frilansere: Er redusert til tre dager for sykepenger ved påvist eller mistenkt covid-19 eller lovpålagt karantene, det vil si obligatorisk dekning av sykepenger fra fjerde dag.
Kilde: Nav-rapporten «Ett år med korona» (2021)
Les også: Stengte grenser har gitt kjøpmann Frode gode dager på jobb, men har det gitt flere arbeidsplasser?
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm
«Svar til Unio om lønn i staten»
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo