JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.

MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.

Erlend Angelo

Grensehandel

Melk, øl, snus og brus. Slik kan koronaåret oppsummeres for grensebutikkene

Men skapte den store handelsveksten flere arbeidsplasser? Og hva skjer når grensene åpner igjen?09.04.2021
07:00
09.04.2021 09:23

hk-nytt@lomedia.no

Grensa over fra Meråker i Trøndelag til Sverige er stengt, så HK-Nytt utnytter muligheten til å fotografere den historiske begivenheten. Men etter å ha passert et par heimevernere så er det lite som tyder på at harryhandel hos söta bror er off limit. Bommen er åpen, og pistolkledde politifolk glimrer med sitt fravær. Fotografen tar noen eksponeringer av et grenseskilt badet i iskald vintersol, og snur bilen tilbake mot sivilisasjonen.

Sju minutter senere blinker blålysene i speilet. Nei, det er ikke onkel politi, men tante tollvesen som lurer på hva vi har i bagasjen.

STENGT?: HK-Nytt turte ikke kjøre over grensa. Tok bilde av grensa. Kjørte derfra med god samvittighet. Tante tollvesen godtok heldigvis vår forklaring.

STENGT?: HK-Nytt turte ikke kjøre over grensa. Tok bilde av grensa. Kjørte derfra med god samvittighet. Tante tollvesen godtok heldigvis vår forklaring.

Erlend Angelo

Handelseksplosjon

Det tulles med andre ord ikke med koronastengte grenser. Og det har gitt sin effekt på butikken i bygda Meråker, som ligger 20 minutter unna grensa. Hyttefolket må fortsatt ha mat og drikke – og den må de nå kjøpe i Meråker, ikke i Storlien eller Östersund over i det forbudte land.

Det har gitt rekord i antall solgte liter av både melk, øl og brus hos Coop-en i bygda. Også snus da, så klart.

– Isolert sett så er det jo bra for oss, smiler butikksjef Erling Ervik.

Men:

– Det kommer jo med en bismak. Jeg ville heller klart økningen på en annen måte, vi skulle gjerne vært koronaen foruten, legger han til.

Mye delt: Her kommer tilsynet som skal holde dagligvarebransjen i ørene

Salget av øl, tobakk og brus økte med 300 prosent da grensene stengte. Melk økte også mye.

– Vi har jo også mista en del av at elever har blitt borte, og store arrangementer som skirenn har blitt avlyst. Likevel, totalt har det vært ganske hektisk ja, sier tillitsvalgt Elin Botnan.

MELK I MERÅKER: Butikksjef Erling Ervik har aldri solgt så mye melk i hyttekommunen Meråker.

MELK I MERÅKER: Butikksjef Erling Ervik har aldri solgt så mye melk i hyttekommunen Meråker.

Erlend Angelo

Grensehandelen forsvant

Hektisk har det vært i mange butikker det siste året. Og i slutten av februar kom de offisielle tallene som bekrefter grensehandelnedgangen: I koronaåret 2020 var det 87,7 prosent mindre grensehandel enn i 2019, ifølge tall fra SSB. Det tilsvarer et fall på 14 milliarder kroner.

Tallene er slettes ikke sikre, for ingen vet egentlig helt hvor stor grensehandelen er. Estimatet for 2019 var 16 milliarder kroner. Et pilotprosjekt i september 2019 tyder derimot på at handelen er mye større, da en måneds handel da ble beregnet til to milliarder kroner.

Om enn usikre: Tallene er uansett store. Og nedgangen på nesten 90 prosent viser at det er stort potensial for økt omsetning på norsk side av grensa.

I Stjørdal, en halvtime lenger vest for Meråker, har kjøpmann Frode Helsø på Coop Extra opplevd en omsetningsvekst på nesten 25 prosent, det vil si 40 millioner kroner i 2020.

– Det er jo i utgangspunktet en tragedie, som vi gjerne vil skal bort. Men det er jo interessant å se hvor stor grensehandelen er. Jeg hadde aldri trodd det skulle utgjøre så mye som dette, sier Helsø til HK-Nytt.

Historisk polvekst

Nå hører det med til historien at restauranter og skjenking har vært i alle fall delvis stengt. Taxfree-handelen har vært tilnærmet null.

Det har gitt rekordvekst også for Vinmonopolet. Der økte omsetninga i 2020 med 40 prosent. Nesten 33 millioner liter mer alkoholholdig drikke ble solgt, sammenlignet med året før.

Størst var veksten så klart i grensenære områder. Som polutsalget i Stjørdal, som er det nærmeste til Storlien-grensa ved Meråker (der HK-Nytt møtte tante tollvesen, altså).

Polet i Stjørdal opplevde i juni i fjor 82 prosent økning fra juni 2019. Hele året under ett hadde 50 prosent økning.

– Det har jo vært litt «spooky» ellers på kjøpesenteret til tider, men nå har det vært mye å gjøre. Det er veldig fint at hyttefolket handler på «rett» side av grensa, sier tillitsvalgt Siw Anita Gundersen til HK-Nytt.

Mye lest: Her holder butikken åpent etter at de ansatte går hjem for dagen

RØD VEKST: Aldri før har Vinmonopolet solgt så mye. Som på Stjørdal, her ved tillitsvalgt Siw Anita Gundersen.

RØD VEKST: Aldri før har Vinmonopolet solgt så mye. Som på Stjørdal, her ved tillitsvalgt Siw Anita Gundersen.

Erlend Angelo

Åpen grense koster arbeidsplasser

Hva så med arbeidsplassene? Det store mantraet til både deler av fagbevegelsen og arbeidsgiverne er at harmonisering av norske og svenske avgifter på snus, øl, brus og snop vil gi positiv effekt på norsk økonomi. Økte skatter og avgifter – og arbeidsplasser.

Koronakrisa har vært en unikt studie i størrelsen på grensehandelen. Menon Economics kom i august i fjor med rapporten «Effekten av stans i grensehandel med dagligvarer under koronakrisen», på oppdrag fra Virke Dagligvare.

Der konkluderer de med at grensehandelen «koster» 8.200 arbeidsplasser i dagligvarebutikker og Vinmonopolet.

Ifølge Dagligvarerapporten til analyseselskapet NielsenIQ, som kom i februar, ble det handlet for 30,5 milliarder kroner mer i norske dagligvarebutikker i fjor. Noe av økningen kommer også som følge av at mange serveringssteder har holdt stengt, at færre reiste utenlands og at flere måltider ble spist hjemme som følge av hjemmekontor.

Denne skaper debatt: Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

2.000 medarbeidere i Norgesgruppen

Og ja, veksten gir arbeidsplasser. I ulik grad. I Meråker forteller butikksjef Ervik at de har økt bemanninga, men ikke timene. På Polet i Stjørdal har det vært litt ulikt, men den største økninga er tatt gjennom mer merarbeid for de ansatte som ikke har hundre prosent stilling.

På Coop Extra i Stjørdal har de ansatt 8–10 nye, hvorav 3–4 er faste. Men som butikksjef Helsø sier: Ingen vet hvor lenge det vil vare.

Kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Norgesgruppen sier til NTB at veksten i fjor har gjort at de har kunnet ansette 2.000 nye medarbeidere i et år der arbeidsledigheten har økt kraftig.

– Selv om Kiwi totalt har stor vekst, har koronasituasjonen rammet butikkene våre ulikt. Mange butikker i hytteområder mistet mye omsetning i forbindelse med påsken og hytteforbud, men tok seg opp utover våren og sommeren. Noen sentrumsbutikker har hatt et roligere år, mens butikkene i nærheten av grensen har hatt den største veksten, sier hun.

Fått med deg denne? Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

Nytt syn på grensehandel?

I Coop har de ingen sentral oversikt, men HK-Nytt har snakket med HR-sjef Christin Bjelde i Coop Øst. De dekker Østlandet, og har 115 butikker, inkludert ni Coop bygg.

– Vi har 153 flere årsverk nå enn i 2019. Det inkluderer nye folk, men vi har gode rutiner på øking av stillingsprosenter, så det er nok mange som har fått det, sier hun til HK-Nytt.

153 årsverk utgjør rundt 300.000 timer. Håpet er at timene ikke forsvinner når grensene åpner.

– Vi tror mange kunder som tidligere har handlet en del i Sverige, nå oppdager hvor godt utvalg vi har. Mange har blitt bevisste på å handle kortreist mat, og for mange vil det ikke føles klimavennlig å kjøre til Sverige for å handle mat, tror Bjelde, som selv bor i Sarpsborg.

Hun blir ikke den første som kjører over når grensene åpner.

– Man blir jo litt betenkt, det er jo mye mennesker samlet på samme tid. Det er ikke sikkert vi ser likt på det i 2021 som i 2019.

Mye lest: Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte

Kun økte midlertidige stillinger

– På et tidspunkt gikk vi tomme for toalettpapir! Det var lange køer i kassene, og det var så ille at vi ble nødt til å stenge en av dem for å få fylt på varer, sier Josefine Skoglund.

Hun ler litt av tida rett etter koronautbruddet i 2020.

Skoglund er ansatt i en 69 prosent stilling og er tillitsvalgt på Meny Wilbergjordet i Fredrikstad. Ett år etter kaoset konstaterer hun at det har vært jevnt økt trykk i butikken. Borte er hamstringen av toalettpapir. Nå merker hun at kundene har spredd handelen sin utover dagen.

– Flere av dem velger seg morgentimene, og jeg tror det er lurt for å unngå store folkemasser, sier hun.

FLERE MIDLERTIDIGE: HK-tillitsvalgt Josefine Skoglund på Meny Wilbergjordet i Fredrikstad forteller om økt salg og flere midlertidige ansatte i butikken.

FLERE MIDLERTIDIGE: HK-tillitsvalgt Josefine Skoglund på Meny Wilbergjordet i Fredrikstad forteller om økt salg og flere midlertidige ansatte i butikken.

Brian Cliff Olguin

Fredrikstad ligger en kort kjøretur fra populære Svinesund i Sverige. Meny Wilbergjordet merker grensestengningen spesielt på økt omsetning av godteri, tobakk, alkohol, vaskemidler og andre varer som har vært billigere over grensa, forteller Skoglund.

Hun har selv vært vant til å ta handleturer til Sverige, og mener det handler om mer enn billige varer.

– Man gjør en dagstur ut av det. Har det sosialt og tar spisepauser, i tillegg til å kjøpe det som er billigere der borte, sier hun.

Ingen høyere stillingsprosenter

Skoglund forteller at den økte pågangen hos dem ikke har resultert i høyere stillingsprosenter, men at de har fått flere midlertidige tilkallingsvikarer. I perioder har de ansatte jobbet ekstra timer.

Skoglund påpeker at Meny Wilbergjordet har veldig lojale kunder og at butikken heller ikke er like utsatt som dem tettere på grensa.

Grethe Berntsen, regionsekretær i HK i Østfold, forteller til HK-Nytt at den stengte grensa også kan ha ført til at flere har meldt seg inn i forbundet. I Østfoldregionen er HK nå oppe i 3.605 medlemmer. Det betyr en økning på 464 medlemmer siden begynnelsen av januar 2020.

– Dette kan henge sammen med at butikkene omsetter for mer og at det strømmer til flere butikkansatte, men koronasituasjonen er også midlertidig, så det er sammensatt, sier hun til HK-Nytt.

Lønn: Butikkansatte går opp 500 kroner i måneden

Ingen enkle svar

HK-leder Christopher Beckham har mottatt rapporter om at ansatte i dagligvarehandelen og Vinmonopolet har fått større stillinger og at flere nye har fått jobb etter at svenskegrensa stengte. Det er han glad for. Men:

– Den andre siden av medaljen er at de ansatte i TRN, som driver taxfreebutikkene på flyplassene, har blitt permittert fordi folk ikke reiser lenger. Pandemien har gitt noen flere arbeid, mens mange er fortvilet fordi de har mistet sine jobber, påpeker Beckham.

HK-leder Christopher Beckham.

HK-leder Christopher Beckham.

Erlend Angelo

Han tror at grensehandelen vil ta seg opp igjen så snart grensene åpner.

– Det er kulturelt betinget. Folk på Østlandet og langs hele grensa har handlet i Sverige i generasjoner. Men jeg håper at folk nå har sett verdien av å ha butikker i nærmiljøet sitt, av at arbeidsplassene består, og av at vi får skatteinntekter til Norge som vi kan bruke til mer velferd, sier Beckham.

HK-lederen vil gjerne ha flere permanente arbeidsplasser i handelen på norsk side av grensa. Han er imidlertid ikke sikker på om det er lavere avgifter som er løsningen.

– Forbundsstyret har satt i gang en diskusjon om dette nå. Det finnes ingen enkle svar på dette. Jeg ser ikke bort fra at dette er en diskusjon vi må ta på landsmøtet til høsten, sier han til HK-Nytt.

Denne skaper debatt: 4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Et helt hårreisende krav av NHO

– Viser grensehandelens sanne ansikt

Harald J. Andersen, direktør i Virke, er hakket mer bombastisk.

– Dette viser grensehandelens sanne ansikt, sier han om økningen i dagligvarehandelen siden grensa ble stengt.

Andersen viser til tallene fra Menon Economics, som altså viser at Norge går glipp av så mye som 8.200 arbeidsplasser i dagligvarehandelen. Andersen mener dette er unødvendig. Han peker på at gapet mellom norske og svenske priser på alkohol og enkelte andre varer motiverer folk til å dra på grensehandel, og at det også fører til hamstring. Høye avgifter på varer i Norge har motsatt effekt av den man ønsker å oppnå, nemlig at folk skal handle mindre av bestemte varer.

– Ved å ta i bruk avgiftslette som virkemiddel kan vi både oppnå flere norske arbeidsplasser, sunnere handlevaner og økte inntekter til staten. Det et klassisk kinderegg, sier Andersen til HK-Nytt.

FRISTER, MEN …: Billig godis i Sverige er no-no i disse dager.

FRISTER, MEN …: Billig godis i Sverige er no-no i disse dager.

Erlend Angelo

I senere tid er det foretatt avgiftslettelser for flere aktuelle varegrupper som typisk forbindes med grensehandel, blant annet snus, brus og øl.

– Nå må regjeringen hoste opp penger til det lenge lovede grensehandelsbarometeret slik at vi får et godt grunnlag framover for å innrette avgiftspolitikken. SSB som skal lage barometeret, er også enige om at den statistikken vi har i dag er for dårlig, sier Andersen.

Mye delt: Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann

Mest midlertidige

Anne Berit Aker Hansen, leder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), forteller at hun også har vært opptatt av sysselsettingseffekten av at grensehandelen er borte.

– Det vi ser er at det genereres mest midlertidige arbeidsplasser så lenge grensa er stengt. Men det er høy aktivitet i leverandørindustrien over hele Norge. Stort volum i produksjonen både i kjøttindustrien, meieriindustrien og resten av matindustrien. Unntaket er de som hovedsakelig leverer til hoteller, restauranter og utesteder, sier Aker Hansen.

NNN-leder Berit Aker Hansen.

NNN-leder Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

NNN er også glade for beslutningen om å få på plass et norsk grensehandelsbarometer – i likhet med det de har i Danmark.

– Danmark har gjort tiltak over mange år. For eksempel reduserte de avgiftene på varer som bidro til grensehandel mot Tyskland. Det flyttet omsetning tilbake til Danmark uten at totalforbruket økte. Danmark har også i mange år hatt et grensehandelsbarometer som jevnlig registrerer hva danskene handler over grensene. Kunnskapen som innhentes gjør at effekten av tiltak er lettere å måle. Vi har derfor pekt på at Norge kan lære mye av dansk avgiftspolitikk, sier Aker Hansen.

Hva sier spåkula?

Men hva skjer når grensene åpner? Vil vi strømme over grensa etter billige varer som før, eller vil vi fortsette å handle her hjemme? Vi får la butikksjef Ervik i Meråker oppsummere framtidshåpet:

– Drømmen får være at veksten holder seg, mens korona forsvinner.

Noen interessante tall:

• 87,7 prosent mindre grensehandel i 2020 enn i 2019

• Vinmonopolet økte omsetningen med 40 prosent i 2020

• Grensehandelen «koster» 8.200 arbeidsplasser i Norge

• Nordmenn handlet for 30,5 milliarder mer i 2020 enn i 2019

• Norgesgruppen ansatte 2.000 nye medarbeidere i 2020.

Kilde: SSB, Vinmonopolet, Menon Economics, NielsenIQ, Norgesgruppen

Drømmen får være at veksten holder seg, mens korona forsvinner.

Erling Ervik, i butikksjef Coop Meråker

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.04.2021
07:00
09.04.2021 09:23Mest lest

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape den gullkantede AFP-pensjonen

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Jan-Erik Østlie

Alle får pensjon fra første krone neste år, ifølge Tajik

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

Ole Palmstrøm

Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Per Flakstad

Hun ble nektet foreldrepermisjon med lønn. Slik gikk det da Fagforbundet og LO tok saken

Alt i alt trappet Arbeidsmandsforbundet opp streiken åtte ganger.

Alt i alt trappet Arbeidsmandsforbundet opp streiken åtte ganger.

Jan-Erik Østlie

Vekterne streiket for å komme ut av lavlønnsfella. Slik er status ett år etter


Flere saker