JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.

MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.

Erlend Angelo

Grensehandel

Melk, øl, snus og brus. Slik kan koronaåret oppsummeres for grensebutikkene

Men skapte den store handelsveksten flere arbeidsplasser? Og hva skjer når grensene åpner igjen?09.04.2021
07:00
09.04.2021 09:23

hk-nytt@lomedia.no

Grensa over fra Meråker i Trøndelag til Sverige er stengt, så HK-Nytt utnytter muligheten til å fotografere den historiske begivenheten. Men etter å ha passert et par heimevernere så er det lite som tyder på at harryhandel hos söta bror er off limit. Bommen er åpen, og pistolkledde politifolk glimrer med sitt fravær. Fotografen tar noen eksponeringer av et grenseskilt badet i iskald vintersol, og snur bilen tilbake mot sivilisasjonen.

Sju minutter senere blinker blålysene i speilet. Nei, det er ikke onkel politi, men tante tollvesen som lurer på hva vi har i bagasjen.

STENGT?: HK-Nytt turte ikke kjøre over grensa. Tok bilde av grensa. Kjørte derfra med god samvittighet. Tante tollvesen godtok heldigvis vår forklaring.

STENGT?: HK-Nytt turte ikke kjøre over grensa. Tok bilde av grensa. Kjørte derfra med god samvittighet. Tante tollvesen godtok heldigvis vår forklaring.

Erlend Angelo

Handelseksplosjon

Det tulles med andre ord ikke med koronastengte grenser. Og det har gitt sin effekt på butikken i bygda Meråker, som ligger 20 minutter unna grensa. Hyttefolket må fortsatt ha mat og drikke – og den må de nå kjøpe i Meråker, ikke i Storlien eller Östersund over i det forbudte land.

Det har gitt rekord i antall solgte liter av både melk, øl og brus hos Coop-en i bygda. Også snus da, så klart.

– Isolert sett så er det jo bra for oss, smiler butikksjef Erling Ervik.

Men:

– Det kommer jo med en bismak. Jeg ville heller klart økningen på en annen måte, vi skulle gjerne vært koronaen foruten, legger han til.

Mye delt: Her kommer tilsynet som skal holde dagligvarebransjen i ørene

Salget av øl, tobakk og brus økte med 300 prosent da grensene stengte. Melk økte også mye.

– Vi har jo også mista en del av at elever har blitt borte, og store arrangementer som skirenn har blitt avlyst. Likevel, totalt har det vært ganske hektisk ja, sier tillitsvalgt Elin Botnan.

MELK I MERÅKER: Butikksjef Erling Ervik har aldri solgt så mye melk i hyttekommunen Meråker.

MELK I MERÅKER: Butikksjef Erling Ervik har aldri solgt så mye melk i hyttekommunen Meråker.

Erlend Angelo

Grensehandelen forsvant

Hektisk har det vært i mange butikker det siste året. Og i slutten av februar kom de offisielle tallene som bekrefter grensehandelnedgangen: I koronaåret 2020 var det 87,7 prosent mindre grensehandel enn i 2019, ifølge tall fra SSB. Det tilsvarer et fall på 14 milliarder kroner.

Tallene er slettes ikke sikre, for ingen vet egentlig helt hvor stor grensehandelen er. Estimatet for 2019 var 16 milliarder kroner. Et pilotprosjekt i september 2019 tyder derimot på at handelen er mye større, da en måneds handel da ble beregnet til to milliarder kroner.

Om enn usikre: Tallene er uansett store. Og nedgangen på nesten 90 prosent viser at det er stort potensial for økt omsetning på norsk side av grensa.

I Stjørdal, en halvtime lenger vest for Meråker, har kjøpmann Frode Helsø på Coop Extra opplevd en omsetningsvekst på nesten 25 prosent, det vil si 40 millioner kroner i 2020.

– Det er jo i utgangspunktet en tragedie, som vi gjerne vil skal bort. Men det er jo interessant å se hvor stor grensehandelen er. Jeg hadde aldri trodd det skulle utgjøre så mye som dette, sier Helsø til HK-Nytt.

Historisk polvekst

Nå hører det med til historien at restauranter og skjenking har vært i alle fall delvis stengt. Taxfree-handelen har vært tilnærmet null.

Det har gitt rekordvekst også for Vinmonopolet. Der økte omsetninga i 2020 med 40 prosent. Nesten 33 millioner liter mer alkoholholdig drikke ble solgt, sammenlignet med året før.

Størst var veksten så klart i grensenære områder. Som polutsalget i Stjørdal, som er det nærmeste til Storlien-grensa ved Meråker (der HK-Nytt møtte tante tollvesen, altså).

Polet i Stjørdal opplevde i juni i fjor 82 prosent økning fra juni 2019. Hele året under ett hadde 50 prosent økning.

– Det har jo vært litt «spooky» ellers på kjøpesenteret til tider, men nå har det vært mye å gjøre. Det er veldig fint at hyttefolket handler på «rett» side av grensa, sier tillitsvalgt Siw Anita Gundersen til HK-Nytt.

Mye lest: Her holder butikken åpent etter at de ansatte går hjem for dagen

RØD VEKST: Aldri før har Vinmonopolet solgt så mye. Som på Stjørdal, her ved tillitsvalgt Siw Anita Gundersen.

RØD VEKST: Aldri før har Vinmonopolet solgt så mye. Som på Stjørdal, her ved tillitsvalgt Siw Anita Gundersen.

Erlend Angelo

Åpen grense koster arbeidsplasser

Hva så med arbeidsplassene? Det store mantraet til både deler av fagbevegelsen og arbeidsgiverne er at harmonisering av norske og svenske avgifter på snus, øl, brus og snop vil gi positiv effekt på norsk økonomi. Økte skatter og avgifter – og arbeidsplasser.

Koronakrisa har vært en unikt studie i størrelsen på grensehandelen. Menon Economics kom i august i fjor med rapporten «Effekten av stans i grensehandel med dagligvarer under koronakrisen», på oppdrag fra Virke Dagligvare.

Der konkluderer de med at grensehandelen «koster» 8.200 arbeidsplasser i dagligvarebutikker og Vinmonopolet.

Ifølge Dagligvarerapporten til analyseselskapet NielsenIQ, som kom i februar, ble det handlet for 30,5 milliarder kroner mer i norske dagligvarebutikker i fjor. Noe av økningen kommer også som følge av at mange serveringssteder har holdt stengt, at færre reiste utenlands og at flere måltider ble spist hjemme som følge av hjemmekontor.

Denne skaper debatt: Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

2.000 medarbeidere i Norgesgruppen

Og ja, veksten gir arbeidsplasser. I ulik grad. I Meråker forteller butikksjef Ervik at de har økt bemanninga, men ikke timene. På Polet i Stjørdal har det vært litt ulikt, men den største økninga er tatt gjennom mer merarbeid for de ansatte som ikke har hundre prosent stilling.

På Coop Extra i Stjørdal har de ansatt 8–10 nye, hvorav 3–4 er faste. Men som butikksjef Helsø sier: Ingen vet hvor lenge det vil vare.

Kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Norgesgruppen sier til NTB at veksten i fjor har gjort at de har kunnet ansette 2.000 nye medarbeidere i et år der arbeidsledigheten har økt kraftig.

– Selv om Kiwi totalt har stor vekst, har koronasituasjonen rammet butikkene våre ulikt. Mange butikker i hytteområder mistet mye omsetning i forbindelse med påsken og hytteforbud, men tok seg opp utover våren og sommeren. Noen sentrumsbutikker har hatt et roligere år, mens butikkene i nærheten av grensen har hatt den største veksten, sier hun.

Fått med deg denne? Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

Nytt syn på grensehandel?

I Coop har de ingen sentral oversikt, men HK-Nytt har snakket med HR-sjef Christin Bjelde i Coop Øst. De dekker Østlandet, og har 115 butikker, inkludert ni Coop bygg.

– Vi har 153 flere årsverk nå enn i 2019. Det inkluderer nye folk, men vi har gode rutiner på øking av stillingsprosenter, så det er nok mange som har fått det, sier hun til HK-Nytt.

153 årsverk utgjør rundt 300.000 timer. Håpet er at timene ikke forsvinner når grensene åpner.

– Vi tror mange kunder som tidligere har handlet en del i Sverige, nå oppdager hvor godt utvalg vi har. Mange har blitt bevisste på å handle kortreist mat, og for mange vil det ikke føles klimavennlig å kjøre til Sverige for å handle mat, tror Bjelde, som selv bor i Sarpsborg.

Hun blir ikke den første som kjører over når grensene åpner.

– Man blir jo litt betenkt, det er jo mye mennesker samlet på samme tid. Det er ikke sikkert vi ser likt på det i 2021 som i 2019.

Mye lest: Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte

Kun økte midlertidige stillinger

– På et tidspunkt gikk vi tomme for toalettpapir! Det var lange køer i kassene, og det var så ille at vi ble nødt til å stenge en av dem for å få fylt på varer, sier Josefine Skoglund.

Hun ler litt av tida rett etter koronautbruddet i 2020.

Skoglund er ansatt i en 69 prosent stilling og er tillitsvalgt på Meny Wilbergjordet i Fredrikstad. Ett år etter kaoset konstaterer hun at det har vært jevnt økt trykk i butikken. Borte er hamstringen av toalettpapir. Nå merker hun at kundene har spredd handelen sin utover dagen.

– Flere av dem velger seg morgentimene, og jeg tror det er lurt for å unngå store folkemasser, sier hun.

FLERE MIDLERTIDIGE: HK-tillitsvalgt Josefine Skoglund på Meny Wilbergjordet i Fredrikstad forteller om økt salg og flere midlertidige ansatte i butikken.

FLERE MIDLERTIDIGE: HK-tillitsvalgt Josefine Skoglund på Meny Wilbergjordet i Fredrikstad forteller om økt salg og flere midlertidige ansatte i butikken.

Brian Cliff Olguin

Fredrikstad ligger en kort kjøretur fra populære Svinesund i Sverige. Meny Wilbergjordet merker grensestengningen spesielt på økt omsetning av godteri, tobakk, alkohol, vaskemidler og andre varer som har vært billigere over grensa, forteller Skoglund.

Hun har selv vært vant til å ta handleturer til Sverige, og mener det handler om mer enn billige varer.

– Man gjør en dagstur ut av det. Har det sosialt og tar spisepauser, i tillegg til å kjøpe det som er billigere der borte, sier hun.

Ingen høyere stillingsprosenter

Skoglund forteller at den økte pågangen hos dem ikke har resultert i høyere stillingsprosenter, men at de har fått flere midlertidige tilkallingsvikarer. I perioder har de ansatte jobbet ekstra timer.

Skoglund påpeker at Meny Wilbergjordet har veldig lojale kunder og at butikken heller ikke er like utsatt som dem tettere på grensa.

Grethe Berntsen, regionsekretær i HK i Østfold, forteller til HK-Nytt at den stengte grensa også kan ha ført til at flere har meldt seg inn i forbundet. I Østfoldregionen er HK nå oppe i 3.605 medlemmer. Det betyr en økning på 464 medlemmer siden begynnelsen av januar 2020.

– Dette kan henge sammen med at butikkene omsetter for mer og at det strømmer til flere butikkansatte, men koronasituasjonen er også midlertidig, så det er sammensatt, sier hun til HK-Nytt.

Lønn: Butikkansatte går opp 500 kroner i måneden

Ingen enkle svar

HK-leder Christopher Beckham har mottatt rapporter om at ansatte i dagligvarehandelen og Vinmonopolet har fått større stillinger og at flere nye har fått jobb etter at svenskegrensa stengte. Det er han glad for. Men:

– Den andre siden av medaljen er at de ansatte i TRN, som driver taxfreebutikkene på flyplassene, har blitt permittert fordi folk ikke reiser lenger. Pandemien har gitt noen flere arbeid, mens mange er fortvilet fordi de har mistet sine jobber, påpeker Beckham.

HK-leder Christopher Beckham.

HK-leder Christopher Beckham.

Erlend Angelo

Han tror at grensehandelen vil ta seg opp igjen så snart grensene åpner.

– Det er kulturelt betinget. Folk på Østlandet og langs hele grensa har handlet i Sverige i generasjoner. Men jeg håper at folk nå har sett verdien av å ha butikker i nærmiljøet sitt, av at arbeidsplassene består, og av at vi får skatteinntekter til Norge som vi kan bruke til mer velferd, sier Beckham.

HK-lederen vil gjerne ha flere permanente arbeidsplasser i handelen på norsk side av grensa. Han er imidlertid ikke sikker på om det er lavere avgifter som er løsningen.

– Forbundsstyret har satt i gang en diskusjon om dette nå. Det finnes ingen enkle svar på dette. Jeg ser ikke bort fra at dette er en diskusjon vi må ta på landsmøtet til høsten, sier han til HK-Nytt.

Denne skaper debatt: 4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Et helt hårreisende krav av NHO

– Viser grensehandelens sanne ansikt

Harald J. Andersen, direktør i Virke, er hakket mer bombastisk.

– Dette viser grensehandelens sanne ansikt, sier han om økningen i dagligvarehandelen siden grensa ble stengt.

Andersen viser til tallene fra Menon Economics, som altså viser at Norge går glipp av så mye som 8.200 arbeidsplasser i dagligvarehandelen. Andersen mener dette er unødvendig. Han peker på at gapet mellom norske og svenske priser på alkohol og enkelte andre varer motiverer folk til å dra på grensehandel, og at det også fører til hamstring. Høye avgifter på varer i Norge har motsatt effekt av den man ønsker å oppnå, nemlig at folk skal handle mindre av bestemte varer.

– Ved å ta i bruk avgiftslette som virkemiddel kan vi både oppnå flere norske arbeidsplasser, sunnere handlevaner og økte inntekter til staten. Det et klassisk kinderegg, sier Andersen til HK-Nytt.

FRISTER, MEN …: Billig godis i Sverige er no-no i disse dager.

FRISTER, MEN …: Billig godis i Sverige er no-no i disse dager.

Erlend Angelo

I senere tid er det foretatt avgiftslettelser for flere aktuelle varegrupper som typisk forbindes med grensehandel, blant annet snus, brus og øl.

– Nå må regjeringen hoste opp penger til det lenge lovede grensehandelsbarometeret slik at vi får et godt grunnlag framover for å innrette avgiftspolitikken. SSB som skal lage barometeret, er også enige om at den statistikken vi har i dag er for dårlig, sier Andersen.

Mye delt: Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann

Mest midlertidige

Anne Berit Aker Hansen, leder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), forteller at hun også har vært opptatt av sysselsettingseffekten av at grensehandelen er borte.

– Det vi ser er at det genereres mest midlertidige arbeidsplasser så lenge grensa er stengt. Men det er høy aktivitet i leverandørindustrien over hele Norge. Stort volum i produksjonen både i kjøttindustrien, meieriindustrien og resten av matindustrien. Unntaket er de som hovedsakelig leverer til hoteller, restauranter og utesteder, sier Aker Hansen.

NNN-leder Berit Aker Hansen.

NNN-leder Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

NNN er også glade for beslutningen om å få på plass et norsk grensehandelsbarometer – i likhet med det de har i Danmark.

– Danmark har gjort tiltak over mange år. For eksempel reduserte de avgiftene på varer som bidro til grensehandel mot Tyskland. Det flyttet omsetning tilbake til Danmark uten at totalforbruket økte. Danmark har også i mange år hatt et grensehandelsbarometer som jevnlig registrerer hva danskene handler over grensene. Kunnskapen som innhentes gjør at effekten av tiltak er lettere å måle. Vi har derfor pekt på at Norge kan lære mye av dansk avgiftspolitikk, sier Aker Hansen.

Hva sier spåkula?

Men hva skjer når grensene åpner? Vil vi strømme over grensa etter billige varer som før, eller vil vi fortsette å handle her hjemme? Vi får la butikksjef Ervik i Meråker oppsummere framtidshåpet:

– Drømmen får være at veksten holder seg, mens korona forsvinner.

Noen interessante tall:

• 87,7 prosent mindre grensehandel i 2020 enn i 2019

• Vinmonopolet økte omsetningen med 40 prosent i 2020

• Grensehandelen «koster» 8.200 arbeidsplasser i Norge

• Nordmenn handlet for 30,5 milliarder mer i 2020 enn i 2019

• Norgesgruppen ansatte 2.000 nye medarbeidere i 2020.

Kilde: SSB, Vinmonopolet, Menon Economics, NielsenIQ, Norgesgruppen

Drømmen får være at veksten holder seg, mens korona forsvinner.

Erling Ervik, i butikksjef Coop Meråker

09.04.2021
07:00
09.04.2021 09:23Mest lest

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

Ole Palmstrøm

Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

Jan Erik Østlie

Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

Espen Sand

Kleskjede tilbyr seks timer i uka: – Jeg har slåss for å øke kontraktene, men kom ofte i en kjip situasjon

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

Nina Hanssen

Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Lufthansa

Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»


Flere saker