JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LOV OM GOD HANDELSSKIKK: Nå forventer bransjen endringer som reduserer konfliktnivået.

LOV OM GOD HANDELSSKIKK: Nå forventer bransjen endringer som reduserer konfliktnivået.

Jan-Erik Østlie

Lov om god handelsskikk:

Her kommer tilsynet som skal holde dagligvarebransjen i ørene

At makta i dagligvarebransjen er for konsentrert, har vært et ankepunkt i flere år. Nå er det opprettet et statlig tilsyn som skal se på saken.06.04.2021
13:32
06.04.2021 14:07

jan.erik.ostlie@lomedia.no

– Vi er avhengig av gode innspill fra leverandørene. Vi trenger rett og slett tips vi kan lære av, sier Tor Erik Engebretsen, nytilsatt direktør for Dagligvaretilsynet.

Loven om god handelsskikk ble kjempet fram etter et mangeårig og sterkt press. Ikke minst fra de to LO-forbundene Handel og Kontor (HK) og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

12. mars i fjor, ironisk nok på samme dato som Norge ble stengt ned på grunn av koronapandemien, ble loven om god handelsskikk i dagligvarekjeden vedtatt i Stortinget, en lov som bygger på anbefalinger i NOU 2013 6: God handelsskikk i dagligvarekjeden av 30. april 2013.

En av anbefalingene i denne utredningen, var at det skulle opprettes et dagligvaretilsyn. Loven trådte i kraft 1. januar i år, og Dagligvaretilsynet ble opprettet samme dato.

Formålet med loven er å redusere konfliktnivået i dagligvarebransjen gjennom å sikre ryddigere forhandlinger og mer forutsigbare avtaler mellom aktørene.

Kommentar: «Aktørene innen dagligvare må settes under lupen»

Redelighet og forutsigbarhet

I en pressemelding fra Nærings- og Fiskeridepartementet 21. desember 2020 sier næringsminister Iselin Nybø blant annet følgende:

– Tilsynet skal ivareta forbrukernes interesser ved å fremme redelighet, forutsigbarhet og lojalitet i kontraktsforhold.

Hva venter så ministeren å få ut av dette tilsynet? Jo, ifølge ovennevnte pressemelding:

– Dagligvaretilsynet skal først og fremst drive veiledning og informasjonsarbeid over for aktørene i dagligvaremarkedet. Om dette ikke fører frem, kan sterkere virkemidler, som overtredelsesgebyr, tas i bruk.

Mye lest og delt: Her holder butikken åpent etter at de ansatte går hjem for dagen

Relevant bakgrunn

Ved årsskiftet kom det også på plass en dagligvaredirektør. Han heter Tor Erik Engebretsen (62), er utdannet siviløkonom og med bakgrunn fra analyseselskapet Nielsen Norge hvor han fra 1989 og i 15 år framover hadde ulike lederstillinger.

I 2006 og fram til i fjor var han i Medietilsynet og blant annet direktør for tilskudd, økonomi og marked. Han er fra bydelen Nordstrand i Oslo, men bor i dag på Bjørndal med Østmarka som nærmeste nabo.

– Jeg kan litt om tilsynsvirksomhet fra før av, sier han fra sitt hjemmekontor.

Bakgrunn: Regjeringen vil hindre dominans i dagligvaremarkedet

Bygge opp institusjonen

Dagligvaretilsynet er nemlig lokalisert i Porsgrunn og har et budsjett på 6,5 millioner kroner å rutte med i 2021. Nå er en av direktørens jobber å bygge opp tilsynet. Planen er at de totalt skal bli seks ansatte. Fem av disse håper han er på plass allerede i år. Foreløpig er det bare Engebretsen og en som er utlånt fra departementet som driver butikken. Og den utlånte skal snart tilbake til departementet igjen. Dagligvaretilsynet må også få opp en del administrative systemer så raskt som mulig.

– Men hva skal dere gjøre?

– Administrere loven der det å redusere konfliktnivået kanskje blir det aller viktigste, sier han.

Denne skaper debatt: Butikkansatte Senait er permittert: – Selv om jeg vet at jeg ikke har mistet jobben min, så kjennes det slik ut

Mange teams-møter

Engebretsen er kjent med at et visst konfliktnivå eksisterer og at det er ulike oppfatninger om hvorfor og hvordan dette skal håndteres. Ja, noen peker sågar på en fryktkultur. Derfor skal de nå gjennomføre en undersøkelse som skal kartlegge forholdet mellom dagligvarekjedene og leverandørene.

I denne kartleggingen skal de også lytte til organisasjonene, blant annet NNN og HK.

– Det er mange teams-møter om dagen, men det er jo veldig bra for da blir det tid til mange flere møter. Skjønt, vi mister jo noe også, så jeg ser fram til at vi kan ha de fysiske møtene igjen, sier han.

Mye lest: Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Lytte til alle parter

Skeptikerne lurer nok på hvordan han skal klare å bidra til et redusert konfliktnivå da det er sterke kommersielle og næringspolitiske interesser på dette feltet. Dagligvaremarkedet og matindustrien dreier seg som kjent ikke om skillemynt og vekslepenger.

– Jeg er kjent med at det fins misnøye og konflikter som vi må se nærmere på, men dette er også en bransje som er blitt mye mer profesjonell de siste årene. Vi skal høre på alle, både de store kjedene og de små aktørene.

– Burde vi hatt litt flere enn de tre kjedene som dominerer markedet totalt?

– Det er ikke vårt mandat å gå inn på konsentrasjonen eller å fortelle hvem som skal ut eller inn, sier han.

Heller ikke hvem som distribuerer varene til dagligvarebutikkene, mener han det er tilsynets oppgave å ha noen oppfatning om.

Lønn: Butikkansatte går opp 500 kroner i måneden

Meglere

Et annet ømt tema for mange er dagligvarekjedenes egne merkevarer (EMV). Engebretsen viser til at loven om god handelsskikk har et eget punkt som handler om vern mot etterligninger, men poengterer samtidig at EMV heller ikke er forbudt som sådan.

– Blir egne merkevarer brukt på en ulovlig måte og konkurransen redusert, må vi reagere. Men dette vil også konkurransetilsynet i så fall se nærmere på.

– Har dere egentlig noen sanksjonsmuligheter?

– Ja, vi kan gi overtredelsesgebyrer. Men helst vil vi jo starte med en dialog og forsøke å finne fram til gode løsninger. Det er alltid best om partene blir enige seg imellom. Vi har en slags meglerrolle.

Fikk du med deg denne? Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever Coop-tillitsvalgte at butikkansatte får det samme

Håper å lage en forskrift

Det fins også de som ikke bare mener at kjedene har altfor stor makt, men at det også er for liten åpenhet i forhandlingene. Engebretsen forteller at den forestående undersøkelsen vil kunne avdekke om dette med manglende åpenhet stemmer. På sikt håper han at Dagligvaretilsynet kan få utarbeidet en egen forskrift på dette feltet.

Direktøren viser til at i England har de i flere år gjennomført sånne kartleggingsundersøkelser som Dagligvaretilsynet nå skal i gang med. Disse kan om ikke annet brukes som inspirasjon. Dessuten får tilsynet inn en del tips på sine informasjonsmøter med partene.

Vi skal høre på alle, både de store kjedene og de små aktørene.

Tor Erik Engebretsen, dagligvaretilsynsdirektør

06.04.2021
13:32
06.04.2021 14:07Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»


Flere saker