JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PRESSET: Senait Yared synes det er krevende å være permittert.

PRESSET: Senait Yared synes det er krevende å være permittert.

Brian Cliff Olguin

Urettferdig at butikkene må holde stengt, mener ansatte

Butikkansatte Senait er permittert: – Selv om jeg vet at jeg ikke har mistet jobben min, så kjennes det slik ut

Butikkansatte i Oslo fortviler over nedstengningen. De mener jobben de har gjort med smittevern er god.05.03.2021
12:42
05.03.2021 14:49

brian.cliff.olguin@lomedia.no

Forrige søndag satt Thomas Sørmo, tillitsvalgt på Jernia Ringnes Park, og fulgte med på to kamper. På skjermen gikk en middelmådig fotballkamp mellom Manchester United og Chelsea, og på øret en mer spennende kamp mellom Oslo og den økende koronasmitten. Sørmo var derfor spent på hva byrådsleder Raymond Johansen skulle melde.

– Jeg tenkte meg at det ville komme en ny runde med forsterkede smitteverntiltak, men så ikke for meg at de skulle gå så langt.

Blant tiltakene byrådet kom med er at alle butikkene i hovedstaden holdes stengt fram til 15. mars. Matbutikker, apoteker, Vinmonopol, optikere og noen andre butikker som er ansett som nødvendige er unntatt.

Digitalisering og korona tok jobben: Linn tar ny utdanning for å komme ut av reiselivsbransjen

Urettferdig

Sørmo er selv heldig. Jernia Ringnes Park fungerer som et utleveringspunkt for kjedens klikk- og hent tjeneste, som betyr at han og butikksjefen fortsetter i jobb. Men de åtte andre kollegene hans i ulike deltidsstillinger er nå permittert.

– Jeg syns det er urettferdig at butikkene må stenge, spesielt når det ikke finnes smittetilfeller som kan spores til noen Jernia-butikk. Det viser at fokuset vi har hatt på smittevern har fungert, sier han.

I bakgrunnen holder Amund Lande på å rydde på plass varer i den stengte butikken. Når HK-Nytt er på besøk, har han siste arbeidsdag før permitteringsperioden.

UROLIG: Amund Lande er urolig for hva han kan vente seg framover. Forrige gang han ble permittert kunne han komme tilbake på jobben etter en uke. Denne gangen må han minst vente til 15. mars.

UROLIG: Amund Lande er urolig for hva han kan vente seg framover. Forrige gang han ble permittert kunne han komme tilbake på jobben etter en uke. Denne gangen må han minst vente til 15. mars.

Brian Cliff Olguin

– Det er skummelt å ikke vite hva som vil skje etter 15. mars. Jeg syns også det å måtte forholde meg til dagpenger er vanskelig, sier HK-medlemmet som den 25. januar også ble permittert i en kortere periode. Da fikk de ansatte komme tilbake på jobb den 3. februar. Bakgrunnen for det er at Ringnes Park likevel ikke falt under definisjonen som kjøpesenter.

Seksuelt trakassert på jobb: Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Uro

Senait Yared har derimot vært permittert siden 25. januar. Hun er butikkmedarbeider på KappAhl på kjøpesenteret Oslo City. 47-åringen som har jobbet i butikken siden 1995 er urolig.

– Jeg er stresset og deprimert, for selv om jeg vet at jeg ikke har mistet jobben min, så kjennes det slik ut, sier hun til HK-Nytt.

Før hun ble permittert hadde hun også sittet i karantene etter at tenåringssønnen hadde fått påvist positiv covid-19-test. Hun er både symptom- og smittefri når hun møter HK-Nytt, men passer hele tiden på å holde avstand og tar kun av seg munnbindet for fotograferingen.

KappAhls HR-sjef Nina Bakker syns det er trist at de må holde stengt totalt åtte butikker. Fem i Oslo, og nå som Lillestrøm og Lørenskog fører samme strenge tiltak som Oslo, tre butikker til.

– Det er spesielt våre ansatte vi tenker mest på. Også følger vi spent med på situasjonen i Oslos andre nabokommuner, sier hun.

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret 2021

Økonomisk press

Yared er en av 56 ansatte som KappAhl nå har permittert. For henne har det vært tøft både økonomisk og psykisk. Like før koronautbruddet i fjor kjøpte hun og mannen en leilighet i et nybygg på Lørenskog. Denne var ikke innflyttingsklar før i januar i år, og det var midt oppi innflyttingen at hun ble permittert. De nye eierne av den gamle leiligheten har heller ikke tatt over, som betyr at hun og mannen til nå har måttet dekke to husleier. Yared forteller at den økonomiske påkjenningen er tøff fordi dagpengene utgjør 62,4 prosent av inntekten hennes. Til vanlig hadde hun fått utbetalt rundt 23.000 kroner uten eventuelle tillegg. Nå sitter hun igjen med cirka 16.000 kroner.

Mye lest: Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

Depresjon og stress

– Jeg trenger å være på jobb. Det er ikke bare pengene, vet du. Det er også godt for psyken min, sier HK-medlemmet.

Hun forteller at stresset og usikkerheten sammen med en meningsløs hverdag gjør henne mer irritabel og at det dessverre går utover hennes nærmeste.

MUNNBIND: Senait Yared bruker munnbind når hun ferdes ute. Her fotografert i nærheten av der hun bor på Lørenskog.

MUNNBIND: Senait Yared bruker munnbind når hun ferdes ute. Her fotografert i nærheten av der hun bor på Lørenskog.

Brian Cliff Olguin

– Først får vi vite at vi må holde ut i til 3. februar, så to nye uker, og så to nye uker og nå på søndag så virker det som om situasjonen bare forverrer seg, sier hun oppgitt.

– Jeg kjenner depresjonen tar over, sier Yared og sjekker at munnbindet sitter godt på.

Hun er mest hjemme, men prøver å gå turer i nærområdet og følger myndighetenes råd om å ikke reise kollektivt.

Smitteverntiltak

Etter en kort tenkepause bryter hun stillheten.

– Jeg tror det er unødvendig å stenge butikkene, og dette sier ikke jeg fordi jeg er permittert butikkansatt, men siden koronapandemien begynte har butikkansatte fulgt alt av smitteverntiltak. Vi har til og med måttet tåle at noen kunder er frekke mot oss når vi minner på avstandsreglene, sier hun.

Yared mener at det er mindre sannsynlig å bli smittet i butikk enn ute i sosiale lag, fordi de ansatte følger med til enhver tid.

– Men kan ikke samlinger av folk i butikkene øke risikoen for smitte?

– Jo, men man har restriksjoner på antall kunder av den grunn. Butikksjefen hos oss har til enhver tid oversikt over antall kunder i butikken. Dersom vi når grensen på 75 kunder, så får vi på plass en vekter som passer på inngangen og slipper inn kunder ettersom kunder går ut, sier hun.

Jobbsøking: Hvordan skriver jeg en god jobbsøknad og CV?

Desinfisering

Tilbake på Jernia er Sørmo og Lande enige. De bruker flittig spritflasken på hyppig brukte kontaktpunkter. Og når en kunde er innom klikk- og hent-punktet, sørger Sørmo for å holde god avstand før han setter posen med varen på gulvet. Etter at kunden har gått desinfiserer han ringeklokka som kunden brukte for å tilkalle personalet.

Jernias administrerende direktør, Espen Karlsen forteller at nedstengningen får store konsekvenser for dem. De har måttet stenge 29 av 130 butikker i hele Norge. 196 ansatte er permitterte, det er de fleste ansatte i Oslobutikkene, melder han.

Mye delt: Kamilla (44) trodde hun skulle få feriepenger på dagpenger. Nå føler hun seg lurt

Grunnløst og urettferdig

– Jeg har forståelse for at politikere må vise handlekraft, men nå har det gått over streken, sier Karlsen til HK-Nytt.

KRITISK: Jernia-direktør Espen Karlsen er kritisk til at myndighetene har bestemt å stenge butikkene i Oslo. Han mener at det ikke kan påvises at butikkene har bidratt til større smittespredning av covid-19.

KRITISK: Jernia-direktør Espen Karlsen er kritisk til at myndighetene har bestemt å stenge butikkene i Oslo. Han mener at det ikke kan påvises at butikkene har bidratt til større smittespredning av covid-19.

Sissel M. Rasmussen

– Våre ansatte har stått på gjennom hele året. De spriter over kontaktpunkter, sørger for at kundene holder avstand, og følger alt av smitteverntiltak. Så vidt vi kan se har ikke myndighetene redegjort eller kunne påvise at butikkene sprer smitte. Det er grunnløst og urettferdig at butikkene må stenge.

SPRITING: Thomas Sørmo sørger for å sprite over ringeklokka mellom hver nye kunde som kommer til klikk og hent-avdelingen. Han og butikksjefen er de eneste som ikke er permitterte i denne runden.

SPRITING: Thomas Sørmo sørger for å sprite over ringeklokka mellom hver nye kunde som kommer til klikk og hent-avdelingen. Han og butikksjefen er de eneste som ikke er permitterte i denne runden.

Brian Cliff Olguin

Han mener at det er uforståelig at Oslo kommune velger å stenge butikkene.

Næringsbyråd i Oslo kommune, Victoria Marie Evensen, svarer på kritikken via epost til HK-Nytt.

– Dette handler ikke om at butikker ikke er flinke til å overholde smittevern: det handler om i størst mulig grad å unngå kontakt mellom folk, både hjemme og ute. Smittevern i den enkelte butikk er imidlertid bare ett av hensynene kommunen må ta inn i sin vurdering, skriver byråden.

Hun legger til at åpne butikker kan føre med seg at flere møtes, et større press på kollektivtrafikken, og at smittesporing blir mer krevende.

– Nå har vi en ny og alvorlig situasjon med et virus som er langt mer smittsomt. Vi vet at viruset trives der folk møtes og at det trives særlig godt inne. Derfor gir vi en innstendig oppfordring om å treffe færrest mulig. Vi vet også at dette er enormt krevende for virksomheter som lever av at folk kommer til butikkene, melder hun.

Mye lest: Veronika fikk bedre råd som permittert

HK også kritisk

HK-leder Christopher Beckham gikk ut i Klassekampen 16. februar sammen med direktør for Virke Handel og var kritiske til myndighetenes nedstengning av kjøpesentre. Særlig når man kunne se at salgstallene økte i nabokommuner som ikke hadde nedstengte kjøpesentre. Som kunne dermed være en indikasjon til at kunder valgte å forflytte handlemønstret sitt over kommunegrensene.

Per i dag har kun Lillestrøm og Lørenskog fulgt opp med de samme strenge tiltakene som Oslo.

Nye smittetall fra FHI viser at smitten fortsatt er stigende, og i Oslo er det registrert 307 nye smittede det siste døgnet. Mye av den økte smitten skyldes også økt antall som tar koronatester, melder myndighetene.

KLIKK OG HENT: Jernias utleveringspunkt for kunder som bestiller varer på nett eller over telefon er markert med en stripe på gulvet. Thomas Sørmo setter posen på gulvet for å ha minst mulig kontakt med kunden.

KLIKK OG HENT: Jernias utleveringspunkt for kunder som bestiller varer på nett eller over telefon er markert med en stripe på gulvet. Thomas Sørmo setter posen på gulvet for å ha minst mulig kontakt med kunden.

Brian Cliff Olguin

MØRKETID: De fleste av butikkene på kjøpesentre som Oslo City holder stengt. Kun butikker som myndighetene anser som nødvendige får holde åpent. Det inkluderer bl.a. matbutikker, apotek og Vinmonopolet.

MØRKETID: De fleste av butikkene på kjøpesentre som Oslo City holder stengt. Kun butikker som myndighetene anser som nødvendige får holde åpent. Det inkluderer bl.a. matbutikker, apotek og Vinmonopolet.

Brian Cliff Olguin

STENGT: Jernia på Ringes Park er nesten helt stengt. Kunder kan fortsatt bruke klikk og hent-tjenesten på baksiden av butikken.

STENGT: Jernia på Ringes Park er nesten helt stengt. Kunder kan fortsatt bruke klikk og hent-tjenesten på baksiden av butikken.

Brian Cliff Olguin

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.03.2021
12:42
05.03.2021 14:49Mest lest

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning


Flere saker