JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FØLER SEG LURT: Kamilla Thoresen jublet da hun leste at arbeidsløse og permitterte får feriepenger på dagpengene. Nå jubler hun ikke lenger.

FØLER SEG LURT: Kamilla Thoresen jublet da hun leste at arbeidsløse og permitterte får feriepenger på dagpengene. Nå jubler hun ikke lenger.

Helge Rønning Birkelund

Ikke alle får feriepenger på dagpenger:

Kamilla (44) trodde hun skulle få feriepenger på dagpenger. Nå føler hun seg lurt

Da Kamilla Thoresen leste at hun kan få feriepenger på dagpenger, ble hun kjempeglad. Nedturen kom da hun skjønte at det ikke var i tillegg til dagpenger.16.02.2021
13:00
17.02.2021 14:09

helge@lomedia.no

Feriepenger på dagpenger er ingen fersk politisk strid. Statsminister Odvar Nordli innførte ordningen tilbake i 1972. Den ble avviklet av Kjell Magne Bondevik og gjeninnført av Jens Stoltenberg. Erna Solberg fjernet ordningen ganske raskt etter at hun ble statsminister.

Da Kamilla Thoresen i forrige uke leste nyheten om at det ble feriepenger på dagpenger, jublet hun. Da hun skjønte hva innstillingen innebærer, følte hun det som et slag i ansiktet.

For de permitterte og ledige er det også veldig innviklet.

– Det er vanskelig å skjønne hva som vil gjelde og hvordan det skal regnes ut. Men nå ser jeg at vedtaket ikke omfatter de som fortsatt er permitterte til sommeren. Vi vil kunne ta ferie med dagpenger. Det er alt. Men hvem har råd til ferie som har gått på dagpenger siden mars i fjor, sier Kamilla Thoresen til FriFagbevegelse.

– Jeg har ikke råd til å reise noe sted. Dessuten må jeg være hjemme for å søke jobber, sier Kamilla Thoresen.

Mye lest: Bedriften og kollegene spleiset på feriepenger til de permitterte. Klubbleder Freddy hylles

Går «glipp» av 26.000 kroner

Arbeiderpartiet har foreslått en ordning som innebærer et tillegg på 9,5 prosent av mottatte dagpenger, også hvis du lar være å ta ut ferie mens du fortsatt får dagpenger. Hvis du i utgangspunktet tjener 500.000 kroner, vil det gi 26.000 kroner ekstra.

Forslaget fra Frp, Høyre og KrF gir feriepenger på 10,2 prosent til dagpenger opptjent i 2020 og 2021 for dem som ikke har rett til å motta dagpenger mens de tar ut ferie. Det skal sikre at de som har mottatt dagpenger, men som nå er tilbake i jobb, unngår nesten å måtte leve uten inntekt i feriemåneden.

Rigmor Aasrud vil ikke være med på at det er raust å gi både feriepenger og dagpenger.

– Det vil aldri være raust å være ledig eller permittert. Er du langtidsledig har du nok problemer enn om du får utbetalt feriepenger og dagpenger. Da har du nok å bruke pengene på, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

– Feriepenger er en del av inntektssikringen akkurat som feriepenger er en del av lønna til de som er i arbeid, poengterer Aasrud.

Nå vil Frp gå solo: Får ingen konsekvenser for pensjon og feriepenger

Ferie fra å søke jobb

Høyres Heidi Nordby Lunde står fast på at beslutningen om å fjerne feriepengene fra 2015 var riktig.

– Det siste året har det ikke vært mulig å finne andre jobber, og da mener jeg det er rimelig å ha et midlertidig tilskudd. De som har vært ledige i 2020 får et ferietillegg for 2020 utbetalt før sommeren 2021 om de er tilbake i jobb. De som har gått ledige mer enn 52 uker, kan ta ut ferie i 2021 med dagpenger som da blir feriepenger, forklarer Høyres arbeidspolitiske talsperson.

– Det kan godt hende det for noen heller ville lønnet seg å få ferietillegg enn dagpenger, men for andre er dagpenger mer enn de ville fått i ferietillegg. Det viktigste var vel å sørge for at alle kunne få penger og ta ut ferie. Samtidig er det helt feil å betale ut både feriepenger og dagpenger, mener Lunde.

Les mer: Heidi Nordby Lunde mener feriepenger på dagpenger er «ko-ko». Her forklarer hun hvorfor Høyre likevel støtter forslaget

For Kamilla Thoresens del kunne hun imidlertid – med Aps forslag – fått 9,5 prosent ferietillegg av dagpenger i tillegg til dagpenger og kan søke jobber siden hun ikke tar ut noen ferie. Med bare dagpenger ville hun fått 30.000. Med Aps forslag ville hun altså fått 26.000 kroner «ekstra».

En måned uten dagpenger

Å være permittert under pandemien har i seg selv vært en prøvelse, mener Kamilla Thoresen.

– Det har vært mye fram og tilbake. Med lønnskompensasjon og forskudd på dagpenger for så å bli trukket i dagpenger senere. Det gjorde at jeg fikk en måned uten penger i det hele tatt. I tillegg kommer usikkerheten knyttet til dette med feriepenger. Det har vært slitsomt og det har skapt økonomiske bekymringer, sier hun.

– De som har vært i full jobb har fått det bedre enn før, med gode renter og mindre reisevirksomhet. De som har vært ledig eller permitterte har derimot fått det mye verre. Heldigvis eier jeg en leilighet sammen med banken og hadde en buffer da jeg ble ledig. Men nå er den den brukt opp. Nå håpet jeg feriepengene kunne gi meg en ny buffer, sier Kamilla Thoresen.

– Det er like urettferdig for en som blir ledig i framtida, sier hun. Arbeiderpartiets forslag ville – hvis det ble vedtatt – innebære permanent utbetaling av feriepenger på dagpenger også til permitterte, sier hun til FriFagbevegelse.

Dagen da Frp snudde: Arbeidsløse og permitterte får feriepenger på dagpenger

Trivdes i jobben

Kamilla Thoresen ble permittert fra jobben med innholdsmarkedsføring hos Color Line i mars, og var ledig fram til oktober. Da ble hun sagt opp i en nedbemanningsrunde.

Hun er opprinnelig journalist, men gjorde som mange andre journalister en periode: Hun byttet beite til det hun trodde var en sikker jobb.

Så kom pandemien og jobben røk. Nå står hun fortsatt uten jobb.

– Nå er sparepengene og bufferen borte. Jeg har ikke penger til å betale regningene som kommer i mars, sier hun.

Denne skaper debatt: Ørjan får ikkje feriepengar på dagpengane: – Handlar ikkje om dyre sydenturar, men å ha fri saman med familien

I sin yrkeskarriere har Kamilla Thoresen jobbet i Dagbladet og Se og Hør som journalist. Hun jobbet i Oslo tingrett under 22. juli-rettssaken, og skulle egentlig fulgt saken hele veien. Da det overraskende nok ikke ble noen anke, var oppdraget ferdig. Etter år med tilkallingsvakter og korte vikariater fikk hun jobb i Color Line. Men tre års ansiennitet i selskapet var alt for knapt til å få fortsette da det skulle nedbemannes.

Hun er derfor ikke helt ukjent med å være på Nav.

– Det er ikke mange jobber å søke på for tiden. Det er altfor mange søkere og trangt om plassene, sier hun.

Journalistjobber har hun gitt opp. Nå har hun bestemt seg for å bli sykepleier. Det er definitivt framtidens yrke. Først må hun forbedre noen karakterer.

– Jeg har levert åpne søknader på sykehjem, men det er vanskelig å få tilgang uten erfaring, sier hun.

Hun angrer ikke på noen valg. Hun trivdes i reiselivsbransjen og synes det var veldig givende å jobbe i Color Line. Men reiselivsbransjen er vel den bransjen som er hardest rammet av pandemien.

Ledigheten har gitt muligheten til å dyrke hobbyen – løping. Men det gir verken inntekt eller er noe å leve av. Dessuten gjør pandemien at alle maratonløp blir avlyst.

16.02.2021
13:00
17.02.2021 14:09Mest lest

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Anne Marthe Vestre Berge

Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Leif Martin Kirknes

Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

Marie Louise Somby/Árvu

Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Hanna Skotheim

For Benjamin er hver begravelse en eksamen

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

Tri Nguyen Dinh

Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Privat

Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»

– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.

– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.

Omar Sejnæs

Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling

Brian Cliff Olguin

Bingoverter er blant de dårligst betalte i Norge. June Merete er et unntak

Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.

Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.

Marcelo del Pozo / Reuters / NTB

Her slipper de matskatten regjeringa i Norge ikke vil fjerne


Flere saker