JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FØLER SEG LURT: Kamilla Thoresen jublet da hun leste at arbeidsløse og permitterte får feriepenger på dagpengene. Nå jubler hun ikke lenger.

FØLER SEG LURT: Kamilla Thoresen jublet da hun leste at arbeidsløse og permitterte får feriepenger på dagpengene. Nå jubler hun ikke lenger.

Helge Rønning Birkelund

Ikke alle får feriepenger på dagpenger:

Kamilla (44) trodde hun skulle få feriepenger på dagpenger. Nå føler hun seg lurt

Da Kamilla Thoresen leste at hun kan få feriepenger på dagpenger, ble hun kjempeglad. Nedturen kom da hun skjønte at det ikke var i tillegg til dagpenger.16.02.2021
13:00
17.02.2021 14:09

helge@lomedia.no

Feriepenger på dagpenger er ingen fersk politisk strid. Statsminister Odvar Nordli innførte ordningen tilbake i 1972. Den ble avviklet av Kjell Magne Bondevik og gjeninnført av Jens Stoltenberg. Erna Solberg fjernet ordningen ganske raskt etter at hun ble statsminister.

Da Kamilla Thoresen i forrige uke leste nyheten om at det ble feriepenger på dagpenger, jublet hun. Da hun skjønte hva innstillingen innebærer, følte hun det som et slag i ansiktet.

For de permitterte og ledige er det også veldig innviklet.

– Det er vanskelig å skjønne hva som vil gjelde og hvordan det skal regnes ut. Men nå ser jeg at vedtaket ikke omfatter de som fortsatt er permitterte til sommeren. Vi vil kunne ta ferie med dagpenger. Det er alt. Men hvem har råd til ferie som har gått på dagpenger siden mars i fjor, sier Kamilla Thoresen til FriFagbevegelse.

– Jeg har ikke råd til å reise noe sted. Dessuten må jeg være hjemme for å søke jobber, sier Kamilla Thoresen.

Mye lest: Bedriften og kollegene spleiset på feriepenger til de permitterte. Klubbleder Freddy hylles

Går «glipp» av 26.000 kroner

Arbeiderpartiet har foreslått en ordning som innebærer et tillegg på 9,5 prosent av mottatte dagpenger, også hvis du lar være å ta ut ferie mens du fortsatt får dagpenger. Hvis du i utgangspunktet tjener 500.000 kroner, vil det gi 26.000 kroner ekstra.

Forslaget fra Frp, Høyre og KrF gir feriepenger på 10,2 prosent til dagpenger opptjent i 2020 og 2021 for dem som ikke har rett til å motta dagpenger mens de tar ut ferie. Det skal sikre at de som har mottatt dagpenger, men som nå er tilbake i jobb, unngår nesten å måtte leve uten inntekt i feriemåneden.

Rigmor Aasrud vil ikke være med på at det er raust å gi både feriepenger og dagpenger.

– Det vil aldri være raust å være ledig eller permittert. Er du langtidsledig har du nok problemer enn om du får utbetalt feriepenger og dagpenger. Da har du nok å bruke pengene på, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

– Feriepenger er en del av inntektssikringen akkurat som feriepenger er en del av lønna til de som er i arbeid, poengterer Aasrud.

Nå vil Frp gå solo: Får ingen konsekvenser for pensjon og feriepenger

Ferie fra å søke jobb

Høyres Heidi Nordby Lunde står fast på at beslutningen om å fjerne feriepengene fra 2015 var riktig.

– Det siste året har det ikke vært mulig å finne andre jobber, og da mener jeg det er rimelig å ha et midlertidig tilskudd. De som har vært ledige i 2020 får et ferietillegg for 2020 utbetalt før sommeren 2021 om de er tilbake i jobb. De som har gått ledige mer enn 52 uker, kan ta ut ferie i 2021 med dagpenger som da blir feriepenger, forklarer Høyres arbeidspolitiske talsperson.

– Det kan godt hende det for noen heller ville lønnet seg å få ferietillegg enn dagpenger, men for andre er dagpenger mer enn de ville fått i ferietillegg. Det viktigste var vel å sørge for at alle kunne få penger og ta ut ferie. Samtidig er det helt feil å betale ut både feriepenger og dagpenger, mener Lunde.

Les mer: Heidi Nordby Lunde mener feriepenger på dagpenger er «ko-ko». Her forklarer hun hvorfor Høyre likevel støtter forslaget

For Kamilla Thoresens del kunne hun imidlertid – med Aps forslag – fått 9,5 prosent ferietillegg av dagpenger i tillegg til dagpenger og kan søke jobber siden hun ikke tar ut noen ferie. Med bare dagpenger ville hun fått 30.000. Med Aps forslag ville hun altså fått 26.000 kroner «ekstra».

En måned uten dagpenger

Å være permittert under pandemien har i seg selv vært en prøvelse, mener Kamilla Thoresen.

– Det har vært mye fram og tilbake. Med lønnskompensasjon og forskudd på dagpenger for så å bli trukket i dagpenger senere. Det gjorde at jeg fikk en måned uten penger i det hele tatt. I tillegg kommer usikkerheten knyttet til dette med feriepenger. Det har vært slitsomt og det har skapt økonomiske bekymringer, sier hun.

– De som har vært i full jobb har fått det bedre enn før, med gode renter og mindre reisevirksomhet. De som har vært ledig eller permitterte har derimot fått det mye verre. Heldigvis eier jeg en leilighet sammen med banken og hadde en buffer da jeg ble ledig. Men nå er den den brukt opp. Nå håpet jeg feriepengene kunne gi meg en ny buffer, sier Kamilla Thoresen.

– Det er like urettferdig for en som blir ledig i framtida, sier hun. Arbeiderpartiets forslag ville – hvis det ble vedtatt – innebære permanent utbetaling av feriepenger på dagpenger også til permitterte, sier hun til FriFagbevegelse.

Dagen da Frp snudde: Arbeidsløse og permitterte får feriepenger på dagpenger

Trivdes i jobben

Kamilla Thoresen ble permittert fra jobben med innholdsmarkedsføring hos Color Line i mars, og var ledig fram til oktober. Da ble hun sagt opp i en nedbemanningsrunde.

Hun er opprinnelig journalist, men gjorde som mange andre journalister en periode: Hun byttet beite til det hun trodde var en sikker jobb.

Så kom pandemien og jobben røk. Nå står hun fortsatt uten jobb.

– Nå er sparepengene og bufferen borte. Jeg har ikke penger til å betale regningene som kommer i mars, sier hun.

Denne skaper debatt: Ørjan får ikkje feriepengar på dagpengane: – Handlar ikkje om dyre sydenturar, men å ha fri saman med familien

I sin yrkeskarriere har Kamilla Thoresen jobbet i Dagbladet og Se og Hør som journalist. Hun jobbet i Oslo tingrett under 22. juli-rettssaken, og skulle egentlig fulgt saken hele veien. Da det overraskende nok ikke ble noen anke, var oppdraget ferdig. Etter år med tilkallingsvakter og korte vikariater fikk hun jobb i Color Line. Men tre års ansiennitet i selskapet var alt for knapt til å få fortsette da det skulle nedbemannes.

Hun er derfor ikke helt ukjent med å være på Nav.

– Det er ikke mange jobber å søke på for tiden. Det er altfor mange søkere og trangt om plassene, sier hun.

Journalistjobber har hun gitt opp. Nå har hun bestemt seg for å bli sykepleier. Det er definitivt framtidens yrke. Først må hun forbedre noen karakterer.

– Jeg har levert åpne søknader på sykehjem, men det er vanskelig å få tilgang uten erfaring, sier hun.

Hun angrer ikke på noen valg. Hun trivdes i reiselivsbransjen og synes det var veldig givende å jobbe i Color Line. Men reiselivsbransjen er vel den bransjen som er hardest rammet av pandemien.

Ledigheten har gitt muligheten til å dyrke hobbyen – løping. Men det gir verken inntekt eller er noe å leve av. Dessuten gjør pandemien at alle maratonløp blir avlyst.

16.02.2021
13:00
17.02.2021 14:09Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige

Fire nye år i statsministerstolen. Det er Erna Solbergs langsiktige mål.

Fire nye år i statsministerstolen. Det er Erna Solbergs langsiktige mål.

Jan-Erik Østlie

Erna ønsker å bli statsminister igjen

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) hadde mandag møte med de parlamentariske lederne på Stortinget.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) hadde mandag møte med de parlamentariske lederne på Stortinget.

Martin Guttormsen Slørdal

Strøm kan bli enda dyrere framover, varsler Aasland

Kommentar

Kai Hovden

«Når det gjelder strøm, synes det å bli feil uansett hva regjeringen gjør»


Flere saker