Ikke alle får feriepenger på dagpenger:
Kamilla (44) trodde hun skulle få feriepenger på dagpenger. Nå føler hun seg lurt
Da Kamilla Thoresen leste at hun kan få feriepenger på dagpenger, ble hun kjempeglad. Nedturen kom da hun skjønte at det ikke var i tillegg til dagpenger.
FØLER SEG LURT: Kamilla Thoresen jublet da hun leste at arbeidsløse og permitterte får feriepenger på dagpengene. Nå jubler hun ikke lenger.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Feriepenger på dagpenger er ingen fersk politisk strid. Statsminister Odvar Nordli innførte ordningen tilbake i 1972. Den ble avviklet av Kjell Magne Bondevik og gjeninnført av Jens Stoltenberg. Erna Solberg fjernet ordningen ganske raskt etter at hun ble statsminister.
Da Kamilla Thoresen i forrige uke leste nyheten om at det ble feriepenger på dagpenger, jublet hun. Da hun skjønte hva innstillingen innebærer, følte hun det som et slag i ansiktet.
For de permitterte og ledige er det også veldig innviklet.
– Det er vanskelig å skjønne hva som vil gjelde og hvordan det skal regnes ut. Men nå ser jeg at vedtaket ikke omfatter de som fortsatt er permitterte til sommeren. Vi vil kunne ta ferie med dagpenger. Det er alt. Men hvem har råd til ferie som har gått på dagpenger siden mars i fjor, sier Kamilla Thoresen til FriFagbevegelse.
– Jeg har ikke råd til å reise noe sted. Dessuten må jeg være hjemme for å søke jobber, sier Kamilla Thoresen.
Mye lest: Bedriften og kollegene spleiset på feriepenger til de permitterte. Klubbleder Freddy hylles
Går «glipp» av 26.000 kroner
Arbeiderpartiet har foreslått en ordning som innebærer et tillegg på 9,5 prosent av mottatte dagpenger, også hvis du lar være å ta ut ferie mens du fortsatt får dagpenger. Hvis du i utgangspunktet tjener 500.000 kroner, vil det gi 26.000 kroner ekstra.
Forslaget fra Frp, Høyre og KrF gir feriepenger på 10,2 prosent til dagpenger opptjent i 2020 og 2021 for dem som ikke har rett til å motta dagpenger mens de tar ut ferie. Det skal sikre at de som har mottatt dagpenger, men som nå er tilbake i jobb, unngår nesten å måtte leve uten inntekt i feriemåneden.
Rigmor Aasrud vil ikke være med på at det er raust å gi både feriepenger og dagpenger.
– Det vil aldri være raust å være ledig eller permittert. Er du langtidsledig har du nok problemer enn om du får utbetalt feriepenger og dagpenger. Da har du nok å bruke pengene på, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.
– Feriepenger er en del av inntektssikringen akkurat som feriepenger er en del av lønna til de som er i arbeid, poengterer Aasrud.
Nå vil Frp gå solo: Får ingen konsekvenser for pensjon og feriepenger
Ferie fra å søke jobb
Høyres Heidi Nordby Lunde står fast på at beslutningen om å fjerne feriepengene fra 2015 var riktig.
– Det siste året har det ikke vært mulig å finne andre jobber, og da mener jeg det er rimelig å ha et midlertidig tilskudd. De som har vært ledige i 2020 får et ferietillegg for 2020 utbetalt før sommeren 2021 om de er tilbake i jobb. De som har gått ledige mer enn 52 uker, kan ta ut ferie i 2021 med dagpenger som da blir feriepenger, forklarer Høyres arbeidspolitiske talsperson.
– Det kan godt hende det for noen heller ville lønnet seg å få ferietillegg enn dagpenger, men for andre er dagpenger mer enn de ville fått i ferietillegg. Det viktigste var vel å sørge for at alle kunne få penger og ta ut ferie. Samtidig er det helt feil å betale ut både feriepenger og dagpenger, mener Lunde.
For Kamilla Thoresens del kunne hun imidlertid – med Aps forslag – fått 9,5 prosent ferietillegg av dagpenger i tillegg til dagpenger og kan søke jobber siden hun ikke tar ut noen ferie. Med bare dagpenger ville hun fått 30.000. Med Aps forslag ville hun altså fått 26.000 kroner «ekstra».
En måned uten dagpenger
Å være permittert under pandemien har i seg selv vært en prøvelse, mener Kamilla Thoresen.
– Det har vært mye fram og tilbake. Med lønnskompensasjon og forskudd på dagpenger for så å bli trukket i dagpenger senere. Det gjorde at jeg fikk en måned uten penger i det hele tatt. I tillegg kommer usikkerheten knyttet til dette med feriepenger. Det har vært slitsomt og det har skapt økonomiske bekymringer, sier hun.
– De som har vært i full jobb har fått det bedre enn før, med gode renter og mindre reisevirksomhet. De som har vært ledig eller permitterte har derimot fått det mye verre. Heldigvis eier jeg en leilighet sammen med banken og hadde en buffer da jeg ble ledig. Men nå er den den brukt opp. Nå håpet jeg feriepengene kunne gi meg en ny buffer, sier Kamilla Thoresen.
– Det er like urettferdig for en som blir ledig i framtida, sier hun. Arbeiderpartiets forslag ville – hvis det ble vedtatt – innebære permanent utbetaling av feriepenger på dagpenger også til permitterte, sier hun til FriFagbevegelse.
Dagen da Frp snudde: Arbeidsløse og permitterte får feriepenger på dagpenger
Trivdes i jobben
Kamilla Thoresen ble permittert fra jobben med innholdsmarkedsføring hos Color Line i mars, og var ledig fram til oktober. Da ble hun sagt opp i en nedbemanningsrunde.
Hun er opprinnelig journalist, men gjorde som mange andre journalister en periode: Hun byttet beite til det hun trodde var en sikker jobb.
Så kom pandemien og jobben røk. Nå står hun fortsatt uten jobb.
– Nå er sparepengene og bufferen borte. Jeg har ikke penger til å betale regningene som kommer i mars, sier hun.
Denne skaper debatt: Ørjan får ikkje feriepengar på dagpengane: – Handlar ikkje om dyre sydenturar, men å ha fri saman med familien
I sin yrkeskarriere har Kamilla Thoresen jobbet i Dagbladet og Se og Hør som journalist. Hun jobbet i Oslo tingrett under 22. juli-rettssaken, og skulle egentlig fulgt saken hele veien. Da det overraskende nok ikke ble noen anke, var oppdraget ferdig. Etter år med tilkallingsvakter og korte vikariater fikk hun jobb i Color Line. Men tre års ansiennitet i selskapet var alt for knapt til å få fortsette da det skulle nedbemannes.
Hun er derfor ikke helt ukjent med å være på Nav.
– Det er ikke mange jobber å søke på for tiden. Det er altfor mange søkere og trangt om plassene, sier hun.
Journalistjobber har hun gitt opp. Nå har hun bestemt seg for å bli sykepleier. Det er definitivt framtidens yrke. Først må hun forbedre noen karakterer.
– Jeg har levert åpne søknader på sykehjem, men det er vanskelig å få tilgang uten erfaring, sier hun.
Hun angrer ikke på noen valg. Hun trivdes i reiselivsbransjen og synes det var veldig givende å jobbe i Color Line. Men reiselivsbransjen er vel den bransjen som er hardest rammet av pandemien.
Ledigheten har gitt muligheten til å dyrke hobbyen – løping. Men det gir verken inntekt eller er noe å leve av. Dessuten gjør pandemien at alle maratonløp blir avlyst.