JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Feriepenger på dagpenger:

Så mye kan småbarnspappa Ørjan få i feriepenger på dagpenger: – Det lønner seg ikke å være permittert

Ørjan Strømhaug var permittert i åtte måneder. Han er lettet over signalene fra Nav om at han vil få feriepenger på dagpenger. Men det meste vil forsvinne i restskatt.
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

yngvil@lomedia.no

– Bra at det blir feriepenger på dagpenger, sier Ørjan Strømhaug.

– Men, er det endelig vedtatt, spør han.

Nei, er svaret på det. Helt sikkert er det derimot, at det blir feriepenger på dagpenger. I slutten av april skal Stortinget bestemme seg for hvordan ordningen faktisk blir. Nav sier de er klare til å betale ut.

Tobarnsfaren er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020. Så fikk han «mirakuløst», som han selv sier det, tilbud om fast stilling i Vegvesenet og startet i januar. Overlykkelig, ble han da.

Forbereder utbetalinger: Nav er klare til å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

– Lønner seg ikke å være permittert

Hvis Stortinget vedtar betingelsene som regjeringa har foreslått, vil det slå ut slik for Ørjan Strømhaug:

Han vil trolig få rundt 22.000 kroner i feriepenger på dagpenger, anslår han ut fra årsoppgaven fra Nav.

– Det er nok ikke mer enn det. Det lønner seg ikke å være permittert. Man får jo ikke like mye i dagpenger som i lønn, sier Ørjan Strømhaug.

Strømhaug har regnet ut at han også får om lag 12.500 kroner i feriepenger for ukene i fjor han var i jobb og foreldrepengene han fikk da han var i pappapermisjon.

Maks 25.000

Regjeringa har foreslått at man maksimalt kan få utbetalt 25.000 kroner i feriepenger.

«Den midlertidige ordningen skal være en ekstra håndsrekning, og på et rimelig nivå», argumenterte Arbeids- og sosialdepartementet som formulerte forslaget.

Hvis ikke denne grensa ble satt, ville enkelte fått inntil 33.000 kroner i feriepenger for perioden april-desember i fjor. Det betyr at de som har vært lengst permittert eller arbeidsløs taper 8000 kroner på denne begrensningen.

De som får feriepenger på dagpenger vil ikke bli trukket i skatt for dette i juni, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet til E24.

Får for hele perioden

Regjeringa har også foreslått at det bare er dagpenger mottatt i april til desember 2020 som gir rett til feriepenger til sommerferien 2021. Det betyr at alle som mottok dagpenger i januar til mars ikke får ei krone i feriepenger basert på disse dagpengene. Koronakrisa begynte for alvor 13. mars 2020.

Ørjan får dermed full uttelling, med forslaget til regjeringa lagt til grunn. Han ble permittert i mai og var det helt til slutten av desember 2020.

Feriepenger på dagpenger beregnes med 10,2 prosent av utbetalte dagpenger i beregningsperioden, ifølge forslaget.

Regjeringa har også foreslått at bare de som har vært arbeidsløs eller permittert i over åtte uker får feriepenger.

Les mer om kriteriene regjeringa har foreslått her.

HR-selskap: Feriepenger på dagpenger kan bli spist opp av skatt

Går til restskatt

Siden Ørjan Strømhaug startet i ny jobb i vinter, har skattemeldinga kommet. Den meldte at han får 17.000 kroner i restskatt.

– Det meste av feriepengene på dagpenger går til å betale restskatten, avslutter han. Han vet ennå ikke om det blir noen sommerferie på ham i år med kona og ungene.

Annonse

Flere saker

Annonse