Likestilling i revers under korona:
Likestillingskrisa er glemt av koronakommisjonen, mener SV-politiker
De negative konsekvensene koronapandemien har hatt på likestillingen må med i en oppfølging av kommisjonenes arbeid, mener Freddy André Øvstegård (SV).
Likestillingsperspektivet er glemt av korona-kommisjonen, mener Freddy André Øvstegård.
SV
helge@lomedia.no
Stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård er krass mot koronakommisjonens innstilling. Selv om offentlige utvalg har en plikt til å omtale likestillingsperspektivet, er ordet likestilling så vidt nevnt i kommisjonens rapport. Dette til tross for at flere eksempler på at likestillingen lider under krisa, mener Øvstegård.
– Lønnsgapet mellom kvinner og menn økte i fjor. Volden mot kvinner har økt. Og en FAFO-rapport tyder på at kvinner gjør mer av jobben hjemme selv om begge foreldre har hjemmekontor, sier Freddy André Øvstegård til FriFagbevegelse.
Likestillingskrise: Lønnsgapet øker mellom kvinner og menn under korona
Når vi nå går sakte, men sikkert, ut av krisa krever SV at koronakommisjonen tar for seg likestillingskrisa.
– Da må vi ha på oss likestillingsbrillene når vi skal vi gå den veien. Hvis ikke snubler vi fort og faller på kåringene over verdens mest likestilte land, mener SV-representanten fra gamle Østfold fylke.
Han mener likestillingen er blitt satt tilbake på flere områder gjennom krisen, uten at regjeringen har kommet med et eneste likestillingstiltak i møte med krisen.
– Koronakommisjonen nevner bare så vidt likestilling, selv om mandatet sier at de skal undersøke sosiale konsekvenser. Det er alt for typisk at likestilling nok en gang blir glemt når de store sakene står på dagsorden, mener Øvstegård.
Han mener koronakommisjonen i neste omgang må undersøke hvordan likestillingen har blitt påvirket av – og kan påvirke – beredskapen, og komme med tiltak for å rette opp.
– Slik kan vi ruste oss mot fremtidige kriser og unngå at likestillinga blir satt flere år tilbake i tid på vei ut av pandemien, mener han.
Beredskap: LOs beskjed til koronakommisjonen: Norge var for dårlig forberedt
Får støtte av Bjurstrøm
Også Likestillings- og diskrimineringsombudet, Hanne Bjurstrøm, har merket seg at rapporten fra Koronakommisjonen mangler et likestillingsperspektiv. Hun er enig i at dette er en svakhet.
– Vi er kjent med at myndighetene løpende har utredet og vært opptatt av hvilke konsekvenser pandemien og smittetiltakene har hatt for kjønnslikestillingen, men det er synd at dette perspektivet ikke gjenspeiles i det overordnende og viktige arbeidet fra Koronakommisjonen. Ombudet håper dette vil inngå i mandatet til kommisjonens rapport nummer to, sier Hanne Bjurstrøm til FriFagbevegelse.
– Kunnskap om hvordan pandemien rammer kvinner og menn er viktig, både for å sikre god beredskap ved fremtidige kriser, for eksempel som krisesenterberedskap. Men også for å kunne finne gode og treffsikre tiltak som kan motvirke de mer langsiktige negative konsekvensene pandemien vil ha for ulike grupper, som arbeidsledighet, frafall fra skoler og studier, legger hun til.
Forslag fra SV og Rødt
Konkret foreslo SV under likestillingsdebatten i Stortinget denne uka blant annet at Stortinget må be regjeringen sikre at likestillingskonsekvensene av koronakrisa blir undersøkt og at dette må tydeliggjøres i mandatet for koronakommisjonen del 2.
I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett ber SV også regjeringen fremme tiltak for kvinnedominerte yrker som særlig rammes av koronasituasjonens konsekvenser for økonomi og arbeidsliv.
Også Rødts leder Bjørnar Moxnes la ned et tilsvarende forslag i Stortinget tirsdag. Rødt-forslaget «ber regjeringen gå i dialog med partene i arbeidslivet om lønnsutvikling for yrkesgrupper i kritiske samfunnsfunksjoner, spesielt kvinnedominerte yrker for å finne ut hva Staten kan bidra med for å sikre et lønnsløft for denne gruppen».