Disse var med i det digitale møtet med Koronakommisjonen; Fra venstre leder i Fagforbundet, Mette Nord, LO-sekretær Are Tomasgard, nestleder i Agenda, Sigrun Aasland, leder i Industri Energi, Frode Alfheim og nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug.
Jan-Erik Østlie
LOs beskjed til koronakommisjonen: Norge var for dårlig forberedt
LO-delegasjonen la fram hvordan arbeidsfolk i førstelinja har sett pandemien ramme Norge.
helge@lomedia.no
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen med følge fikk mandag 60 digitale minutter hos koronakommisjonen, som skal evaluere pandemien for regjeringen.
Hans-Christian Gabrielsen la fram funn fra en rapport som Tankesmien Agenda har forfattet.
Rapporten lener seg på grundige tilbakemeldinger fra representanter for førstelinjen blant LOs medlemmer.
– Våre folk innen helse, omsorg, utdanning, renhold, transport og industri har gitt viktige bidrag, sier Gabrielsen, som er opptatt av at vi må lære av krisen.
• LO-advokatene skaffet 112 millioner til LO-medlemmer som Øyvind i fjor
Trekker fram beredskap
LO-leder Gabrielsen trekker fram at mye har gått bra, men at pandemien har avdekket alvorlige mangler i vår beredskap.
– Bare måneder før krisen tok oss i mars i fjor ble regjeringen grundig advart fra både «Direktoratet for sivilt beredskap» og Verdens helseorganisasjon, sier Gabrielsen.
Det var også hovedbudskapet da LO-lederen overleverte rapporten «Lærdom fra koronakrisen» til regjeringens koronakommisjon mandag.
– Pandemien var en varslet krise. Regjeringen kjente til risikobildet. Likevel måtte Norge møte krisen uforberedt, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.
LO-lederen mener dette er svært alvorlig og understreker regjeringens ansvar.
– Nå er det viktig at vi lærer, slik at vi er bedre forberedt neste gang. Det eneste som er sikkert er at det kommer flere runder med lignende og helt andre kriser, legger han til.
Deltid et problem
LO-lederen hadde med seg en bred delegasjon bestående blant annet av ledelsen i Industri Energi og Fagforbundet.
– Privatisering har ført til økt smittespredning blant sykehjem i Sverige, men også i Norge tvinges helsearbeidere til å jakte vakter ved flere steder i pleie- og omsorgssektoren. Den store andelen deltid blant helsearbeidere kan ha forsterket koronakrisa og bidratt til å spre smitte, mener nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug.
– Ansatte tvinges til å jobbe ved flere helseinstitusjoner for å sikre seg ei lønn å leve av. Slik spres smitten fra sted til sted. Også i Norge ser vi at dette har bidratt til smittespredning på blant annet sykehjem. For å unngå svenske tilstander i Norge må vi gi helsearbeidere hele faste stillinger. Nå arbeider regjeringa for det motsatte, sier Skoghaug.
Agenda-rapporten
Korona-kommisjonen ledes av professor emeritus Stener Kvinesland fra Bergen. I komiteen sitter stort sett direktører og daglig ledere. En av dem er daglig leder i Fafo, Tone Fløtten.
Rapporten til kommisjonen skal være ferdig i mars.
Ingen arbeidstakerorganisasjoner er med på arbeidet som skal gi dommen over beredskapen i forkant av pandemien og hvordan krisen er håndtert.
Som et svar på det lagde altså Tankesmien Agenda sin egen koronarapport, bestilt av LO, flere fagforbund og Pensjonistforbundet.
«Det som har gått bra skyldes i liten grad gode kriseforberedelser de seneste årene. Tvert imot. Det handler mer om verdien av sterke offentlige institusjoner og sterke arbeidslivsorganisasjoner som etter hvert ble tatt med på råd. Samt fortsatt høy tillit i befolkningen», heter det i Agenda-rapporten.
• Her triller Ikea-ansatte Mona varene ut til kunden: – Heller dette enn permitteringer
Må sitte samlet
Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, mener regjeringen må involvere partene i arbeidslivet under det pågående arbeidet med tiltak og forskrifter. Ikke bare orientere i etterkant.
– Da kan vi komme med innspill med tanke på konsekvensene, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.
Han brukte sist torsdag som et eksempel på hvordan ting ikke skal gjøres. Da møttes arbeidsgiverne hos en statsråd, og arbeidstakerne hos en annen.
– Gjennom koronapandemien har trepartssamarbeidet vist seg å være det beste verktøyet til å løse krisen. De beste løsningene finner vi ved å sitte samlet og kan utfordre hverandres synspunkt. Da kan vi lettere finne den rette løsningen, sa Frode Alfheim til Koronakommisjonen.
Vil utvikle heltidskultur
Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet, er enig i at omfanget av deltidsstillinger er for høyt i helse- og omsorgstjenesten.
– Det å ha medarbeidere som jobber flere steder er særlig uheldig i den situasjonen vi er i nå. Det går også ut over kontinuiteten for pasienter og brukere som kan ha det vanskelig i disse dager. Regjeringen er opptatt av å utvikle en heltidskultur, og jobber målrettet med dette, sier hun i et tilsvar til FriFagbevegelse.
– Da er det viktig med et godt samarbeid med partene i arbeidslivet. Jeg er derfor glad for at vi i forbindelse med Kompetanseløft 2025 nylig har etablert et samarbeid med Delta, Fagforbundet, Sykepleierforbundet og KS hvor vi blant annet skal jobbe for å redusere deltidsbruken i helse- og omsorgstjenesten, poengterer hun.
Justis- og beredskapsdepartementet vil ikke kommentere Korona-kommisjonens arbeid på dette tidspunkt.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse