JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Permittert, arbeidsledig, dagpenger

Ledige og permitterte må få mer i dagpenger også etter krisa, krever Rødt. Dette svarer Ap, SV og Sp

– Et enstemmig storting var enig i at dagpengene måtte økes da krisa inntraff. Det betyr at satsene var for lave i utgangspunktet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes tar til orde for å gjøre dagens forhøyede dagpengesatser til en varig ordning.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes tar til orde for å gjøre dagens forhøyede dagpengesatser til en varig ordning.

Jan-Erik Østlie

aslak@lomedia.no

– Vi kan ikke akseptere at alle de som har lav lønn, men utfører helt nødvendige arbeidsoppgaver, havner i en økonomisk krise hvis de mister jobben. For den enkeltes økonomi er det ingen forskjell på om man mister jobben på grunn av korona eller andre årsaker. Derfor bør satsene økes varig, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

En varig forbedring

Dagpengesatsene i koronaordningen tilsvarer 80 prosent av inntekt opptil om lag 300.000 kroner. Fra 300.000 kroner og opptil cirka 600.000, får du vanlig dagpengesats på 62,4 prosent. For inntekt over denne grensa, får du ikke dagpenger i det hele tatt.

Det er denne ordningen partiet mener må videreføres som en permanent ordning fra 1. oktober, når den midlertidige koronaordningen løper ut.

– Et enstemmig storting var enig i at dagpengene måtte økes da krisa inntraff. Det betyr at satsene var for lave i utgangspunktet, sier Moxnes.

Les også: Dagpenge-kalkulator: Så mye får du

Over og under fattigdomsgrensen

Forslaget fra Rødt skal komme alle dagpengemottakere til gode, men vil være ekstra viktig for dagpengemottakere som hadde en lav lønn i utgangspunktet.

For en hotell- eller restaurantansatt med 300.000 kroner i årslønn som mister jobben eller permitteres, betyr forslaget fra Rødt følgende:

15.600 kroner i måneden med en dagpengesats på 62,4 prosent, mot 20.000 kroner med en forhøyet sats på 80 prosent. Forskjellen er dermed 4400 kroner før skatt.

Over halvparten i hotell- og restaurantbransjen har en inntekt på under 300.000 kroner i året, ifølge Djevat Hisenai. Han er leder av hotell- og restaurantarbeiderforbundet i vest i Fellesforbundet.

Derfor vil en varig forbedring av den forhøyede satsen bety at denne yrkesgruppen kan overleve uten å ligge under fattigdomsgrensa.

– Når Djevat Hisenai sier at medlemmene hans er avhengig av dette koronatiltaket for ikke å havne under fattigdomsgrensa, gjør det også et sterkt inntrykk, medgir Rødt-lederen.

Det er vanlig å bruke EUs fattigdomsgrense om lavinntekt. Ifølge denne grensen vil de som er enslige og lever for under 221.300 kroner i året, være for fattige å regne.

Flere varige forbedringer

Rødt foreslår også å gjøre disse koronatiltakene til varige forbedringer:

• En halvering av minstekravet til inntekt for å kvalifisere til dagpenger

• Fjerne de tre ventedagene før du får rett på dagpenger ved arbeidsledighet

• Arbeidsledige det foregående året skal ha rett på feriepenger

Moxnes påpeker at ansatte i små stillinger har fått et bedre sikkerhetsnett under koronakrisa. Nå er det for eksempel nok å ha tjent 75.000 kroner i stedet for 150.000 kroner året før for å få dagpenger.

– Regjeringen vil øke minstekravet igjen, men vi krever videreføring av grensa på 75.000 kroner for å sikre alle med små stillinger og en løs tilknytning til arbeidslivet. Har man lav lønn eller liten stillingsbrøk, er man ekstra sårbar når inntekten faller bort, sier Moxnes.

Les også: Disse koronaordningene har arbeidsløse og permitterte krav på nå

– Regjeringen vil også gjeninnføre de tre ventedagene mellom permittering og dagpenger. Dager uten lønn er en urettferdig straff for folk som blir ledige, mener Moxnes.

Sjekk hva Ap, Sp og SV svarer under bildet.

Ap har vært opptatt av å vektlegge andre ting enn varige forbedringer av koronatiltak, ifølge partiets Rigmor Aasrud.

Ap har vært opptatt av å vektlegge andre ting enn varige forbedringer av koronatiltak, ifølge partiets Rigmor Aasrud.

Jan-Erik Østlie

Ikke prioritert av Ap

Ap har ennå ikke behandlet forslagene fra Rødt, men Rigmor Aasrud, partiets arbeidspolitiske talsperson, sier at en varig forbedring av dagpengeordningen verken har vært prioritert tidligere eller i det nye partiprogrammet som ble vedtatt på Aps landsmøte i helgen.

– Vi har vært mer opptatt av å komme med gode opplæringstilbud og satse på kompetanse og tiltaksplasser for å få folk raskere tilbake i jobb, sier Aasrud til FriFagbevegelse.

Ap vil riktignok følge nøye med på hva fagbevegelsen mener om den forhøyede dagpengesatsen, men partiet har vektlagt andre ting enn å gjøre om dette koronatiltaket til en permanent ordning.

Hun nevner milliardbeløpet som Ap har satt av til kompetansehevende tiltak, nye tiltaksplasser i regi av Nav og lønnstilskudd for bedrifter som tar permitterte tilbake i jobb.

Les også: Nå starter lønnsoppgjøret i kommunesektoren. Mette Nord vil prioritere yrkene med lavest lønn

Ikke behandlet i Sp

Utgangspunktet er det samme for Senterpartiet. Ifølge Per Olaf Lundteigen i arbeidskomiteen på Stortinget har ikke partiet behandlet disse forslagene om varige forbedrede koronatiltak fra Rødt.

– Dagens forhøyede sats på 80 prosent må sees i sammenheng med lettelsene som kom arbeidsgiver til gode. Det skulle være en helhet med en mer balansert økonomisk belastning mellom arbeidstaker og arbeidsgiver i ei krise tid som ramma svært hardt, sier Lundteigen til FriFagbevegelse.

Han mener det er svært gode grunner til å redusere kravet til minsteinntekt for å få rett til dagpenger. Det vil hjelpe de som har minst å leve av, ifølge Sp-veteranen på Stortinget.

Får støtte fra SV

SV har, ifølge leder Audun Lysbakken, vært en pådriver for å styrke inntekten til de som mottar dagpenger i koronaperioden, både når det gjelder utbetalinger på 80 prosent opptil 300.000 kroner og å senke grensen for å motta dagpenger.

I partiprogrammet som skal behandles på helgas landsmøtet, går SV inn for en varig forbedring av den forhøyede dagpengesatsen.

– Mange arbeidsløse og permitterte har levd veldig lenge på lite penger. Derfor har SV en rekke ganger foreslått at forbedringer i dagpengeordningen også blir varige, sier Lysbakken til FriFagbevegelse.

– Det virker som at regjeringen tror blindt på at fattigdom hjelper ledige tilbake i jobb. Nå er det på tide å ta velferdsstaten tilbake fra høyresida.

Både Ap, SV og Sp vil, i likhet med Rødt, reversere regjeringens lovendringen fra 2014 slik at feriepenger på dagpenger blir en permanent ordning.

Aktuelt: Så mye kan småbarnspappa Ørjan få i feriepenger på dagpenger: – Det lønner seg ikke å være permittert

Les også: 390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene

Warning
Annonse
Annonse