Rødt-leder Bjørnar Moxnes tar til orde for å gjøre dagens forhøyede dagpengesatser til en varig ordning.
Jan-Erik Østlie
Permittert, arbeidsledig, dagpenger
Ledige og permitterte må få mer i dagpenger også etter krisa, krever Rødt. Dette svarer Ap, SV og Sp
– Et enstemmig storting var enig i at dagpengene måtte økes da krisa inntraff. Det betyr at satsene var for lave i utgangspunktet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
aslak@lomedia.no
– Vi kan ikke akseptere at alle de som har lav lønn, men utfører helt nødvendige arbeidsoppgaver, havner i en økonomisk krise hvis de mister jobben. For den enkeltes økonomi er det ingen forskjell på om man mister jobben på grunn av korona eller andre årsaker. Derfor bør satsene økes varig, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.
Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte
En varig forbedring
Dagpengesatsene i koronaordningen tilsvarer 80 prosent av inntekt opptil om lag 300.000 kroner. Fra 300.000 kroner og opptil cirka 600.000, får du vanlig dagpengesats på 62,4 prosent. For inntekt over denne grensa, får du ikke dagpenger i det hele tatt.
Det er denne ordningen partiet mener må videreføres som en permanent ordning fra 1. oktober, når den midlertidige koronaordningen løper ut.
– Et enstemmig storting var enig i at dagpengene måtte økes da krisa inntraff. Det betyr at satsene var for lave i utgangspunktet, sier Moxnes.
Les også: Dagpenge-kalkulator: Så mye får du
Over og under fattigdomsgrensen
Forslaget fra Rødt skal komme alle dagpengemottakere til gode, men vil være ekstra viktig for dagpengemottakere som hadde en lav lønn i utgangspunktet.
For en hotell- eller restaurantansatt med 300.000 kroner i årslønn som mister jobben eller permitteres, betyr forslaget fra Rødt følgende:
15.600 kroner i måneden med en dagpengesats på 62,4 prosent, mot 20.000 kroner med en forhøyet sats på 80 prosent. Forskjellen er dermed 4400 kroner før skatt.
Over halvparten i hotell- og restaurantbransjen har en inntekt på under 300.000 kroner i året, ifølge Djevat Hisenai. Han er leder av hotell- og restaurantarbeiderforbundet i vest i Fellesforbundet.
Derfor vil en varig forbedring av den forhøyede satsen bety at denne yrkesgruppen kan overleve uten å ligge under fattigdomsgrensa.
– Når Djevat Hisenai sier at medlemmene hans er avhengig av dette koronatiltaket for ikke å havne under fattigdomsgrensa, gjør det også et sterkt inntrykk, medgir Rødt-lederen.
Det er vanlig å bruke EUs fattigdomsgrense om lavinntekt. Ifølge denne grensen vil de som er enslige og lever for under 221.300 kroner i året, være for fattige å regne.
Flere varige forbedringer
Rødt foreslår også å gjøre disse koronatiltakene til varige forbedringer:
• En halvering av minstekravet til inntekt for å kvalifisere til dagpenger
• Fjerne de tre ventedagene før du får rett på dagpenger ved arbeidsledighet
• Arbeidsledige det foregående året skal ha rett på feriepenger
Moxnes påpeker at ansatte i små stillinger har fått et bedre sikkerhetsnett under koronakrisa. Nå er det for eksempel nok å ha tjent 75.000 kroner i stedet for 150.000 kroner året før for å få dagpenger.
– Regjeringen vil øke minstekravet igjen, men vi krever videreføring av grensa på 75.000 kroner for å sikre alle med små stillinger og en løs tilknytning til arbeidslivet. Har man lav lønn eller liten stillingsbrøk, er man ekstra sårbar når inntekten faller bort, sier Moxnes.
Les også: Disse koronaordningene har arbeidsløse og permitterte krav på nå
– Regjeringen vil også gjeninnføre de tre ventedagene mellom permittering og dagpenger. Dager uten lønn er en urettferdig straff for folk som blir ledige, mener Moxnes.
Sjekk hva Ap, Sp og SV svarer under bildet.
Ap har vært opptatt av å vektlegge andre ting enn varige forbedringer av koronatiltak, ifølge partiets Rigmor Aasrud.
Jan-Erik Østlie
Ikke prioritert av Ap
Ap har ennå ikke behandlet forslagene fra Rødt, men Rigmor Aasrud, partiets arbeidspolitiske talsperson, sier at en varig forbedring av dagpengeordningen verken har vært prioritert tidligere eller i det nye partiprogrammet som ble vedtatt på Aps landsmøte i helgen.
– Vi har vært mer opptatt av å komme med gode opplæringstilbud og satse på kompetanse og tiltaksplasser for å få folk raskere tilbake i jobb, sier Aasrud til FriFagbevegelse.
Ap vil riktignok følge nøye med på hva fagbevegelsen mener om den forhøyede dagpengesatsen, men partiet har vektlagt andre ting enn å gjøre om dette koronatiltaket til en permanent ordning.
Hun nevner milliardbeløpet som Ap har satt av til kompetansehevende tiltak, nye tiltaksplasser i regi av Nav og lønnstilskudd for bedrifter som tar permitterte tilbake i jobb.
Les også: Nå starter lønnsoppgjøret i kommunesektoren. Mette Nord vil prioritere yrkene med lavest lønn
Ikke behandlet i Sp
Utgangspunktet er det samme for Senterpartiet. Ifølge Per Olaf Lundteigen i arbeidskomiteen på Stortinget har ikke partiet behandlet disse forslagene om varige forbedrede koronatiltak fra Rødt.
– Dagens forhøyede sats på 80 prosent må sees i sammenheng med lettelsene som kom arbeidsgiver til gode. Det skulle være en helhet med en mer balansert økonomisk belastning mellom arbeidstaker og arbeidsgiver i ei krise tid som ramma svært hardt, sier Lundteigen til FriFagbevegelse.
Han mener det er svært gode grunner til å redusere kravet til minsteinntekt for å få rett til dagpenger. Det vil hjelpe de som har minst å leve av, ifølge Sp-veteranen på Stortinget.
Får støtte fra SV
SV har, ifølge leder Audun Lysbakken, vært en pådriver for å styrke inntekten til de som mottar dagpenger i koronaperioden, både når det gjelder utbetalinger på 80 prosent opptil 300.000 kroner og å senke grensen for å motta dagpenger.
I partiprogrammet som skal behandles på helgas landsmøtet, går SV inn for en varig forbedring av den forhøyede dagpengesatsen.
– Mange arbeidsløse og permitterte har levd veldig lenge på lite penger. Derfor har SV en rekke ganger foreslått at forbedringer i dagpengeordningen også blir varige, sier Lysbakken til FriFagbevegelse.
– Det virker som at regjeringen tror blindt på at fattigdom hjelper ledige tilbake i jobb. Nå er det på tide å ta velferdsstaten tilbake fra høyresida.
Både Ap, SV og Sp vil, i likhet med Rødt, reversere regjeringens lovendringen fra 2014 slik at feriepenger på dagpenger blir en permanent ordning.
Les også: 390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Nav-tillitsvalgt ber om mer penger: – En 55-åring som har vært ti år uten jobb, står ikke først i køen
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen
Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige
Fire nye år i statsministerstolen. Det er Erna Solbergs langsiktige mål.
Jan-Erik Østlie