En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Koronaordninger
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Det skulle bare mangle, mener tillitsvalgt Djevat
Ansatte i hotell og restaurant er fullstendig avhengig av dagens koronaordning for dagpenger. Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa, sier Djevat Hisenai.
aslak@lomedia.no
Dette er gladmeldingen som regjeringen nå gir til alle dagpengemottakere med lønn opp til 300.000 kroner: Den forhøyede dagpengesatsen blir forlenget fra 31. mars til 1. juli. Det betyr at permitterte og arbeidsledige fremdeles vil få utbetalt 80 prosent av lønna i stedet for 62,4 prosent.
Det betyr følgende for en hotell- eller restaurantansatt med 300.000 kroner i årslønn:
15.600 kroner i måneden med en dagpenge-sats på 62,4 prosent og 20.000 med en forhøyet sats på 80 prosent. Forskjellen er dermed 4.400 kroner før skatt.
– Dette skulle bare mangle. Myndighetenes strenge koronatiltak har tvunget en hel bransje ned på knærne av hensyn til resten av samfunnet. Da skal ikke de ansatte få svi for det, sier Djevat Hisenai, leder av hotell- og restaurantarbeiderforbundet i vest i Fellesforbundet, til FriFagbevegelse.
Gratis mat hos Frelsesarmeen
Fra 300.000 kroner og opp til cirka 600.000 får man vanlig dagpenge-sats på 62,4 prosent. Ordningen med forhøyet sats gjelder for alle som har fått innvilget dagpenger siden 20. mars 2020.
– Alle dette gjelder er nå sjeleglade for å beholde dagpengesatsen. Det innebærer at de kan overleve uten å ligge under fattigdomsgrensa. Det er mange som må ty til Frelsesarmeen for å få gratis mat, sier Hisenai.
Det er vanlig å bruke EUs fattigdomsgrense om lavinntekt. Ifølge denne grensen vil de som er enslige og lever for under 221.300 kroner i året, være for fattige å regne.
Over halvparten i hotell- og restaurantbransjen har en inntekt på under 300.000 kroner i året, ifølge Djevat Hisenai. Derfor vil en forlengelse av den forhøyede satsen sikre lavtlønte en stund til.
Vanskelig arbeidsmarked
Den midlertidige koronaordningen skulle ned til normalt nivå på 62,4 prosent for alle dagpengemottakere etter 31. mars, men nå har altså regjeringen snudd.
Årsaken er at smittesituasjonen og koronatiltakene gjør at arbeidsmarkedet sannsynligvis vil være vanskelig for mange en stund til, ifølge vikarierende arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H).
– For å gjøre situasjonen mer håndterbar for de koronaledige, mener vi det er fornuftig å forlenge den midlertidige ordningen med forhøyet dagpengesats, sier Asheim.
Denne skaper debatt: Tillitsvalgte reagerer sterkt på kutt i dagpenger: – De aller svakeste betaler prisen for noe de ikke er skyld i
Hotell- og restaurantarbeiderforbundet i vest i Fellesforbundet har 1.800 medlemmer. Over 1.000 av dem er helt eller delvis permittert. Hisenai synes det er urettferdig at de aller svakeste i samfunnet skal betale prisen for noe de ikke har skyld i i det hele tatt.
– Dugnaden har slått helt feil. For de ansatte i utsatte bransjer er dette en tung bør å bære. Derfor synes jeg at koronatiltakene må bestå så lenge pandemien varer. Når regjeringen hele tiden er bakpå, må opposisjonen presse igjennom nye ordninger. Det skal ikke være nødvendig, mener han.
Kommentar: «Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
SV krever flere tiltak
Å forlenge perioden med forhøyet sats slik at permitterte får 80 prosent av vanlig lønn opp til 300.000 kroner (3G) ut juni, var også et av SVs åtte krav i forslaget til en ny sosial krisepakke.
Også SV-leder Audun Lysbakken sier at det «skulle bare mangle» at ikke den forhøyede satsen ble forlenget slik partiet også har krevd. Et kutt for permitterte og arbeidsløse ville ha betydd et inntektstap på «flere tusen kroner i måneden», påpeker han.
– Dessverre kuttet regjeringen i slutten av oktober i fjor ordningen med at de som tjente mellom 74.894 kroner og 150.000 kroner også kunne få dagpenger. Det bidrar til at koronakrisen rammer lavtlønte og deltidsansatte ekstra hardt. Denne ordningen vil vi ha på plass igjen, sier Lysbakken til FriFagbevegelse.
Åtte forslag til ny krisepakke: Slik vil SV redde bedrifter, permitterte og ledige i koronakrise
Rødt-leder Bjørnar Moxnes, sier til NTB at det er bra at den forhøyede dagpengesatsen blir forlenget, men at regjeringen langt fra gjør nok.
– De langtidsledige har ikke fått den forhøyede satsen. Mellom november og nå har over 10.000 blitt kastet ut av dagpengeordningen, og når regjeringen forlenger permitteringsordningen og makstiden for dagpenger kun til 1. juli, vil de heller ikke få muligheten til å ta ferie og samtidig beholde feriepengene, sier Moxnes.
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.
Idun Teeuwen
Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
Iselin Nybø
NFD / Øyvinn Myge
Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie
Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning
Fagforbundet-leder Mette Nord
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-leder varsler «opprør» hvis det ikke blir lønnsvekst
– Vi må gå fra å jakte deltid til å jakte heltid, mener leder i Nordland Ap, Mona Nilsen.
Helge Rønning Birkelund
– For 70 år siden sto bestefar med lua i hånda og ventet på jobb. I dag sitter flere av mine venninner med mobilen i hånda og venter på ekstravakter
RETTSSAK: Dumitrescu venter på dommen fra Sunnhordland tingrett etter rettsforhandlingene i slutten av mars. Han krever jobben tilbake, erstatning og oppreisning.
Eivind Senneset
Klubbleder Adrian ble oppsagt: – Stolt over å være med i Tajiks tale
NY FORBUNDSLEDER: Mette Johnsen Walker (57) er valgt til ny forbundsleder i Skolenes landsforbund (SL). Hun tiltrer 1. august i år.
Jan-Erik Østlie