En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Koronaordninger
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Det skulle bare mangle, mener tillitsvalgt Djevat
Ansatte i hotell og restaurant er fullstendig avhengig av dagens koronaordning for dagpenger. Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa, sier Djevat Hisenai.
aslak@lomedia.no
Dette er gladmeldingen som regjeringen nå gir til alle dagpengemottakere med lønn opp til 300.000 kroner: Den forhøyede dagpengesatsen blir forlenget fra 31. mars til 1. juli. Det betyr at permitterte og arbeidsledige fremdeles vil få utbetalt 80 prosent av lønna i stedet for 62,4 prosent.
Det betyr følgende for en hotell- eller restaurantansatt med 300.000 kroner i årslønn:
15.600 kroner i måneden med en dagpenge-sats på 62,4 prosent og 20.000 med en forhøyet sats på 80 prosent. Forskjellen er dermed 4.400 kroner før skatt.
– Dette skulle bare mangle. Myndighetenes strenge koronatiltak har tvunget en hel bransje ned på knærne av hensyn til resten av samfunnet. Da skal ikke de ansatte få svi for det, sier Djevat Hisenai, leder av hotell- og restaurantarbeiderforbundet i vest i Fellesforbundet, til FriFagbevegelse.
Gratis mat hos Frelsesarmeen
Fra 300.000 kroner og opp til cirka 600.000 får man vanlig dagpenge-sats på 62,4 prosent. Ordningen med forhøyet sats gjelder for alle som har fått innvilget dagpenger siden 20. mars 2020.
– Alle dette gjelder er nå sjeleglade for å beholde dagpengesatsen. Det innebærer at de kan overleve uten å ligge under fattigdomsgrensa. Det er mange som må ty til Frelsesarmeen for å få gratis mat, sier Hisenai.
Det er vanlig å bruke EUs fattigdomsgrense om lavinntekt. Ifølge denne grensen vil de som er enslige og lever for under 221.300 kroner i året, være for fattige å regne.
Over halvparten i hotell- og restaurantbransjen har en inntekt på under 300.000 kroner i året, ifølge Djevat Hisenai. Derfor vil en forlengelse av den forhøyede satsen sikre lavtlønte en stund til.
Vanskelig arbeidsmarked
Den midlertidige koronaordningen skulle ned til normalt nivå på 62,4 prosent for alle dagpengemottakere etter 31. mars, men nå har altså regjeringen snudd.
Årsaken er at smittesituasjonen og koronatiltakene gjør at arbeidsmarkedet sannsynligvis vil være vanskelig for mange en stund til, ifølge vikarierende arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H).
– For å gjøre situasjonen mer håndterbar for de koronaledige, mener vi det er fornuftig å forlenge den midlertidige ordningen med forhøyet dagpengesats, sier Asheim.
Denne skaper debatt: Tillitsvalgte reagerer sterkt på kutt i dagpenger: – De aller svakeste betaler prisen for noe de ikke er skyld i
Hotell- og restaurantarbeiderforbundet i vest i Fellesforbundet har 1.800 medlemmer. Over 1.000 av dem er helt eller delvis permittert. Hisenai synes det er urettferdig at de aller svakeste i samfunnet skal betale prisen for noe de ikke har skyld i i det hele tatt.
– Dugnaden har slått helt feil. For de ansatte i utsatte bransjer er dette en tung bør å bære. Derfor synes jeg at koronatiltakene må bestå så lenge pandemien varer. Når regjeringen hele tiden er bakpå, må opposisjonen presse igjennom nye ordninger. Det skal ikke være nødvendig, mener han.
Kommentar: «Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
SV krever flere tiltak
Å forlenge perioden med forhøyet sats slik at permitterte får 80 prosent av vanlig lønn opp til 300.000 kroner (3G) ut juni, var også et av SVs åtte krav i forslaget til en ny sosial krisepakke.
Også SV-leder Audun Lysbakken sier at det «skulle bare mangle» at ikke den forhøyede satsen ble forlenget slik partiet også har krevd. Et kutt for permitterte og arbeidsløse ville ha betydd et inntektstap på «flere tusen kroner i måneden», påpeker han.
– Dessverre kuttet regjeringen i slutten av oktober i fjor ordningen med at de som tjente mellom 74.894 kroner og 150.000 kroner også kunne få dagpenger. Det bidrar til at koronakrisen rammer lavtlønte og deltidsansatte ekstra hardt. Denne ordningen vil vi ha på plass igjen, sier Lysbakken til FriFagbevegelse.
Åtte forslag til ny krisepakke: Slik vil SV redde bedrifter, permitterte og ledige i koronakrise
Rødt-leder Bjørnar Moxnes, sier til NTB at det er bra at den forhøyede dagpengesatsen blir forlenget, men at regjeringen langt fra gjør nok.
– De langtidsledige har ikke fått den forhøyede satsen. Mellom november og nå har over 10.000 blitt kastet ut av dagpengeordningen, og når regjeringen forlenger permitteringsordningen og makstiden for dagpenger kun til 1. juli, vil de heller ikke få muligheten til å ta ferie og samtidig beholde feriepengene, sier Moxnes.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp