Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
Kommentar
«Regjeringen er tvunget i kne»
Regjeringen går nå inn for å forlenge perioden for permitteringer.
kjell.werner@anb.no
Opposisjonen på Stortinget har klart å presse en motvillig statsminister i kne. Så sent som søndag ettermiddag advarte Erna Solberg mot å la permitteringsordningen ese ut. Men søndag kveld kom beskjeden fra fungerende arbeids- og sosialminister Henrik Asheim om at perioden blir utvidet til 1.juli.
Ap, Sp, SV og Frp har klokelig samlet seg om å overkjøre regjeringen i dette spørsmålet. Den såkalte firerbanden har nemlig flertall på Stortinget. Det er et resultat av at Frp har forlatt Erna Solbergs regjering. Dette flertallet klarte i fjor å forbedre flere av regjeringens krisepakker, og nå skjer det altså igjen. Ap-leder Jonas Gahr Støre har her vist godt lederskap.
Regjeringen har, gang på gang, holdt igjen på både pengesekk og kompenserende tiltak for å møte korona-krisen aktivt. Men takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse. Slik er det å være i mindretall når krisen er stor og neste stortingsvalg er rett om hjørnet. Statsminister Solberg har riktignok sagt at det ikke skal stå på penger, og politikerne har da virkelig forsynt seg godt av oljefondet.
200.000 nordmenn er nå arbeidsledige. 60.000 av disse er permittert, og mange bedrifter er helt eller delvis nedstengt som følge av smitteverntiltakene som er innført. Vaksineringen har begynt, men det vil fortsatt ta lang tid før det norske samfunnet blir mer normalt. Reiselivet, restauranter og kulturlivet er hardest rammet. Permitteringer er for tituseners vedkommende den midlertidige løsningen.
Problemet er bare at mange snart når maksimal permitteringsperiode på 52 uker. En tomåneders forlengelse til 1. juli er derfor et klokt grep. Det samme bør gjelde for den midlertidig forhøyde satsen på dagpenger. Bedriftene bør også få lavere kostnad ved permitteringer.
Arbeidsgivere og fagbevegelse har lenge bedt om at permitteringsperioden blir utvidet, men regjeringen har alts strittet imot. Statsminister Solberg har sågar oppfordret permitterte til å se seg om etter nye jobber. Men det er lettere sagt enn gjort i dagens situasjon. Ellers lønnsomme bedrifter trenger kort og godt hjelp for å komme over kneika. Alternativet er unødvendige oppsigelser i en situasjon hvor vi ser lyset i enden av tunnelen.
Søndag rettet statsministeren en advarende pekefinger mot opposisjonen. Hun viste til utvalget som har vært ledet av økonomiprofessor Steinar Holden. Her er beskjeden at gode permitteringsordninger vil føre til at det tar lenger tid før folk kommer tilbake til ordinært arbeid. Det er et råd som kan ha mye for seg i mer normale situasjoner, men nå er landet i en høyst ekstraordinær krise. Da må politikerne handle ekstraordinært.
Mest lest
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Alkohol på jobb: – Dette med rus er fortsatt tabubelagt
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.
peopleimages/colourbox
Ansatte setter barn, elever og pasienter foran seg selv
Debatt
Alf Ragnar Olsen
Full støtte til kampen for tariffavtale på Tesla i Sverige
– Jeg haltet og hadde smerter hver gang jeg kom til fysioterapeuten. De nye skoene har hjulpet veldig, sier Ramin Tirna.
Jan-Erik Østlie