JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eirik Dahl Viggen

Organisering av Husbanken:

Ansatte frykter regjeringen vingeklipper Husbanken: – Et nytt lavmål

Regjeringen vil overføre en rekke ansatte i Husbanken til statsforvalterne i regionene, i første omgang som et prøveprosjekt over tre år. Tillitsvalgte frykter at Husbankens arbeid med å skaffe boliger til alle, blir kraftig svekket.03.12.2020
09:47
04.12.2020 18:13

merete.jansen@lomedia.no

Onsdag la regjeringen fram en nasjonal strategi for sosial boligpolitikk, en plan for hvordan alle skal kunne bo trygt og godt. Planen innebærer enkelte endringer i organiseringen av Husbanken, som siden krigen har vært politikernes viktigste redskap for å sikre nettopp den sosiale boligpolitikken.

Regjeringen ønsker blant annet å flytte på en rekke ansatte ved regionkontorene i Bergen og Bodø for en treårsperiode. Ifølge kommunalminister Nikolai Astrup er hensikten å teste ut om det å samle fagansvaret hos statsforvalterne, som er det nye navnet på fylkesmennene, kan gi et mer helhetlig tilbud når kommunene skal få råd.

• ABE-reformen i statsbudsjettet: Regjeringa øker kuttene i staten med 365 millioner kroner: – Prioriterer snus foran bedre velferd

Både NTLs hovedtillitsvalgte i Husbanken, Øyvind Johnsen, og flere stortingspolitikere FriFagbevegelse har snakket med, frykter at det motsatte vil skje; nemlig at tilbudet bygges ned. NTL-leder Kjersti Barsok deler den oppfatningen:

– Dette er et nytt lavmål i regjeringens forvaltningspolitikk. Det som i realiteten skjer, er en forvitring av Husbankens regionale fagmiljø.

Avdelinger splittes

Husbankens historie strekker seg tilbake til 1946. Helt fra starten av har banken vært til stede rundt i landet og sørget for lokal kontakt mellom kommuner og byggebransjen, i arbeidet med sosial boligbygging. De ansatte har både formidlet råd om hva som kan bygges og om framgangsmåter, og de har bevilget midlene som må til.

Dagens regjering har som prinsipp at statsforvalteren skal samordne statlige oppgaver på regionalt nivå. I prøveprosjektet ønsker de derfor å overføre fagavdelingene i Husbanken til statsforvalteren, mens de som i dag jobber med virkemidlene, blir igjen som en løsrevet enhet.

NTLs hovedtillitsvalgt i Husbanken, Øyvind Johnsen, er skeptisk til at statsråden beskriver dette som en samling av kompetanse:

– Det er en ren flytting av kompetanse, for det er vi som i dag sitter på kunnskapen, ikke fylkesmannsembetene.

Les også: Sju år med kutt i staten: Her er summene

Johnsen mener ingen kommuner har etterspurt en slik samordning.

– Når Nikolai Astrup mener dette er et svar på kommunenes ønske en mer samordnet stat på dette feltet, er det en ren tilsnikelse, for han har aldri spurt kommunene om de mener dette løser noe. Tvert imot har Husbankens regionkontor gjort en god jobb med å samordne regional stat, ifølge en evaluering departementet selv har bestilt.

Frykter å bli ordinær bank

For de ansattes del, har det hele mer form av oppsplitting enn samling. Kompetansen overføres og de økonomiske virkemidlene blir igjen i Husbanken.

– Det er den boligsosiale kompetansen som gjør at Husbanken kan fungere som et politisk redskap. Nå risikerer vi å bli nedskalert til en ren bank som bare skal levere virkemidlene, altså lån og tilskudd. Vi er redd dette vil svekke veiledningen og støtten til kommunene på området, sier Øyvind Johnsen.

Han snakker ikke bare på vegne av NTL-medlemmene, men også de andre fagorganiserte på arbeidsplassen.

Mye lest: Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS: – De ville ha meg ut fra dag én

Ap vil satse mer på Husbanken

Opposisjonen på Stortinget er også kritisk til det nye grepet, men ikke veldig overrasket. Siri Gåsemyr Staalesen som sitter i Kommunal- og forvaltningskomiteen for Arbeiderpartiet, mener regjeringen systematisk har bygget ned Husbanken siden de kom til makten.

– Det er fint med samhandling på tvers, men det er vanskelig å se hvordan de her skal styrke det kommunale arbeidet, når den direkte kontakten mellom utbyggerne og Husbanken brytes.

Gåsemyr Staalesen sier at for Ap er Husbanken en sentral aktør for å hindre ulikheter i boligmarkedet. Dette vil man blant annet kunne se gjennom bevilgningene Ap har gjort i sitt alternative forslag til statsbudsjett.

– Dessverre ser det ikke ut for at regjeringen deler denne oppfatningen.

Mye lest: Renholder Ellinor og kollegene fikk kutt i nattillegget: – Det er alltid hos oss det skal spares

– Viktig medspiller for kommunene

SV er i likhet med Ap tydelig på at de heller vil styrke Husbanken dersom de kommer i regjering igjen etter neste valg:

– Vi vil gjøre den til en viktig medspiller for kommuner som jobber med å få til gode bomiljø og for å unngå segregering, sier Karin Andersen.

Hun føyer til at det er viktig å videreføre jobben med å sikre at flere får eie egen bolig, blant annet gjennom å utvide Startlånsordningen til de med betalingsevne, men uten egenkapital. SV ønsker i tillegg å gi Husbanken en viktig rolle i å få endret samfunnet til universell utforming.

For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Nå kan hun endelig juble

– Spenner bein på oss

Da statsråd Nikolai Astrup onsdag presenterte regjeringens planer, understreket han at Husbanken har en viktig rolle i arbeidet for å sikre at ingen står uten tak over hodet.

Hovedtillitsvalgt Øyvind Johnsen synes det da er desto mer forunderlig at regjeringen velger å splitte opp regionkontorene.

– Det er så utrolig skuffende og uforståelig at den samtidig velger å spenne bein på oss ved å frata oss viktig kompetanse som vi trenger for å gjøre et godt arbeid. På den måten kommer Husbanken snublende ut av startblokken i stedet for å kunne ta sats i arbeidet med den nye strategien. Det er nesten så man skulle tro regjeringen ikke ønsker å lykkes med sin egen strategi.

Les også: Forskjellene øker på boligmarkedet. Denne regelen stenger de unge ute

Frykter at prosjektet blir varig

Oppsplittingen i Bergen og Bodø er beskrevet som et prøveprosjekt over tre år, men både Johnsen og NTL-leder Kjersti Barsok tror at intensjonen i virkeligheten strekker seg langt utover den perioden:

– Vi frykter at man i neste runde vil avvikle alle de regionale kontorene, blant annet i Hammerfest og Arendal, sier Barsok.

Johnsen føyer til at hvis man først halverer dagens små miljøer, blir det veldig få igjen til å ivareta Husbankens oppgaver.

– Det virker kanskje ikke som noen sentralisering i første omgang, men det kan lett bli det på sikt.

KRITISK: Øyvind Johnsen, hovedtillitsvalgt for NTL i Husbanken, frykter at arbeidsplassen vingeklippes dersom regjeringen får det som den vil.

KRITISK: Øyvind Johnsen, hovedtillitsvalgt for NTL i Husbanken, frykter at arbeidsplassen vingeklippes dersom regjeringen får det som den vil.

privat

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.12.2020
09:47
04.12.2020 18:13Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Kommentar:

Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.

Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.

Leif Martin Kirknes

«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

Pernille Bügel fikk omsider sikret seg en jobb etter utallige forsøk.

Pernille Bügel fikk omsider sikret seg en jobb etter utallige forsøk.

privat

Nyutdannede Pernille (31) søkte 93 jobber før hun fikk vikariat og flyttet nordover

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes


Flere saker