JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eirik Dahl Viggen

Organisering av Husbanken:

Ansatte frykter regjeringen vingeklipper Husbanken: – Et nytt lavmål

Regjeringen vil overføre en rekke ansatte i Husbanken til statsforvalterne i regionene, i første omgang som et prøveprosjekt over tre år. Tillitsvalgte frykter at Husbankens arbeid med å skaffe boliger til alle, blir kraftig svekket.03.12.2020
09:47
04.12.2020 18:13

merete.jansen@lomedia.no

Onsdag la regjeringen fram en nasjonal strategi for sosial boligpolitikk, en plan for hvordan alle skal kunne bo trygt og godt. Planen innebærer enkelte endringer i organiseringen av Husbanken, som siden krigen har vært politikernes viktigste redskap for å sikre nettopp den sosiale boligpolitikken.

Regjeringen ønsker blant annet å flytte på en rekke ansatte ved regionkontorene i Bergen og Bodø for en treårsperiode. Ifølge kommunalminister Nikolai Astrup er hensikten å teste ut om det å samle fagansvaret hos statsforvalterne, som er det nye navnet på fylkesmennene, kan gi et mer helhetlig tilbud når kommunene skal få råd.

• ABE-reformen i statsbudsjettet: Regjeringa øker kuttene i staten med 365 millioner kroner: – Prioriterer snus foran bedre velferd

Både NTLs hovedtillitsvalgte i Husbanken, Øyvind Johnsen, og flere stortingspolitikere FriFagbevegelse har snakket med, frykter at det motsatte vil skje; nemlig at tilbudet bygges ned. NTL-leder Kjersti Barsok deler den oppfatningen:

– Dette er et nytt lavmål i regjeringens forvaltningspolitikk. Det som i realiteten skjer, er en forvitring av Husbankens regionale fagmiljø.

Avdelinger splittes

Husbankens historie strekker seg tilbake til 1946. Helt fra starten av har banken vært til stede rundt i landet og sørget for lokal kontakt mellom kommuner og byggebransjen, i arbeidet med sosial boligbygging. De ansatte har både formidlet råd om hva som kan bygges og om framgangsmåter, og de har bevilget midlene som må til.

Dagens regjering har som prinsipp at statsforvalteren skal samordne statlige oppgaver på regionalt nivå. I prøveprosjektet ønsker de derfor å overføre fagavdelingene i Husbanken til statsforvalteren, mens de som i dag jobber med virkemidlene, blir igjen som en løsrevet enhet.

NTLs hovedtillitsvalgt i Husbanken, Øyvind Johnsen, er skeptisk til at statsråden beskriver dette som en samling av kompetanse:

– Det er en ren flytting av kompetanse, for det er vi som i dag sitter på kunnskapen, ikke fylkesmannsembetene.

Les også: Sju år med kutt i staten: Her er summene

Johnsen mener ingen kommuner har etterspurt en slik samordning.

– Når Nikolai Astrup mener dette er et svar på kommunenes ønske en mer samordnet stat på dette feltet, er det en ren tilsnikelse, for han har aldri spurt kommunene om de mener dette løser noe. Tvert imot har Husbankens regionkontor gjort en god jobb med å samordne regional stat, ifølge en evaluering departementet selv har bestilt.

Frykter å bli ordinær bank

For de ansattes del, har det hele mer form av oppsplitting enn samling. Kompetansen overføres og de økonomiske virkemidlene blir igjen i Husbanken.

– Det er den boligsosiale kompetansen som gjør at Husbanken kan fungere som et politisk redskap. Nå risikerer vi å bli nedskalert til en ren bank som bare skal levere virkemidlene, altså lån og tilskudd. Vi er redd dette vil svekke veiledningen og støtten til kommunene på området, sier Øyvind Johnsen.

Han snakker ikke bare på vegne av NTL-medlemmene, men også de andre fagorganiserte på arbeidsplassen.

Mye lest: Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS: – De ville ha meg ut fra dag én

Ap vil satse mer på Husbanken

Opposisjonen på Stortinget er også kritisk til det nye grepet, men ikke veldig overrasket. Siri Gåsemyr Staalesen som sitter i Kommunal- og forvaltningskomiteen for Arbeiderpartiet, mener regjeringen systematisk har bygget ned Husbanken siden de kom til makten.

– Det er fint med samhandling på tvers, men det er vanskelig å se hvordan de her skal styrke det kommunale arbeidet, når den direkte kontakten mellom utbyggerne og Husbanken brytes.

Gåsemyr Staalesen sier at for Ap er Husbanken en sentral aktør for å hindre ulikheter i boligmarkedet. Dette vil man blant annet kunne se gjennom bevilgningene Ap har gjort i sitt alternative forslag til statsbudsjett.

– Dessverre ser det ikke ut for at regjeringen deler denne oppfatningen.

Mye lest: Renholder Ellinor og kollegene fikk kutt i nattillegget: – Det er alltid hos oss det skal spares

– Viktig medspiller for kommunene

SV er i likhet med Ap tydelig på at de heller vil styrke Husbanken dersom de kommer i regjering igjen etter neste valg:

– Vi vil gjøre den til en viktig medspiller for kommuner som jobber med å få til gode bomiljø og for å unngå segregering, sier Karin Andersen.

Hun føyer til at det er viktig å videreføre jobben med å sikre at flere får eie egen bolig, blant annet gjennom å utvide Startlånsordningen til de med betalingsevne, men uten egenkapital. SV ønsker i tillegg å gi Husbanken en viktig rolle i å få endret samfunnet til universell utforming.

For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Nå kan hun endelig juble

– Spenner bein på oss

Da statsråd Nikolai Astrup onsdag presenterte regjeringens planer, understreket han at Husbanken har en viktig rolle i arbeidet for å sikre at ingen står uten tak over hodet.

Hovedtillitsvalgt Øyvind Johnsen synes det da er desto mer forunderlig at regjeringen velger å splitte opp regionkontorene.

– Det er så utrolig skuffende og uforståelig at den samtidig velger å spenne bein på oss ved å frata oss viktig kompetanse som vi trenger for å gjøre et godt arbeid. På den måten kommer Husbanken snublende ut av startblokken i stedet for å kunne ta sats i arbeidet med den nye strategien. Det er nesten så man skulle tro regjeringen ikke ønsker å lykkes med sin egen strategi.

Les også: Forskjellene øker på boligmarkedet. Denne regelen stenger de unge ute

Frykter at prosjektet blir varig

Oppsplittingen i Bergen og Bodø er beskrevet som et prøveprosjekt over tre år, men både Johnsen og NTL-leder Kjersti Barsok tror at intensjonen i virkeligheten strekker seg langt utover den perioden:

– Vi frykter at man i neste runde vil avvikle alle de regionale kontorene, blant annet i Hammerfest og Arendal, sier Barsok.

Johnsen føyer til at hvis man først halverer dagens små miljøer, blir det veldig få igjen til å ivareta Husbankens oppgaver.

– Det virker kanskje ikke som noen sentralisering i første omgang, men det kan lett bli det på sikt.

KRITISK: Øyvind Johnsen, hovedtillitsvalgt for NTL i Husbanken, frykter at arbeidsplassen vingeklippes dersom regjeringen får det som den vil.

KRITISK: Øyvind Johnsen, hovedtillitsvalgt for NTL i Husbanken, frykter at arbeidsplassen vingeklippes dersom regjeringen får det som den vil.

privat

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.12.2020
09:47
04.12.2020 18:13Mest lest

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Colourbox

Disse får minimum 10.000 kroner i lønnsøkning

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

Erlend Angelo

Nortura sier opp 147 ansatte: – Siste ord er ikke sagt

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Jan-Erik Østlie

Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

NY ARBEIDSGIVER: De siste fem årene har renholderne  Nina Karlsen (f.v.), Lise Paulsen og Cecilie Myrland jobbet i ISS, men vasket for Forsvaret. Nå har den påtroppende regjeringen vedtatt at de skal bli ansatt i staten.

NY ARBEIDSGIVER: De siste fem årene har renholderne Nina Karlsen (f.v.), Lise Paulsen og Cecilie Myrland jobbet i ISS, men vasket for Forsvaret. Nå har den påtroppende regjeringen vedtatt at de skal bli ansatt i staten.

Katharina Dale Håkonsen

400 renholdere kan få staten som arbeidsgiver: – Vill gjetting om vi får det bedre

Børge Sandnes/Colourbox

Flere permitterte eldre må tilbakebetale dagpenger

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Jan-Erik Østlie

Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform

Helge Rønning Birkelund

Hadia Tajiks første offisielle oppdrag som arbeidsminister: – Naturlig å starte hos LO


Flere saker