ABE-reformen i statsbudsjettet:
Regjeringa øker kuttene i staten med 365 millioner kroner: – Prioriterer snus foran bedre velferd
Budsjettavtalen mellom regjeringen og Frp innebærer økte kutt i staten.
NYTT KUTT: Budsjettavtalen fir nye kutt i statsforvaltninga, noe NTL-leder Kjersti Barsok og LO Stat-leder Egil André Aas advarer sterkt mot.
Anders Hauge-Eltvik / Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
Budsjettforliket mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet inneholder flere innsparinger for å finansiere kostnadene avtalen innebærer.
Ett av innsparingstiltakene er å øke ostehøvelkuttene i staten (Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen) fra 0,5 prosent av driftsutgiftene til 0,6 prosent. Det øker kuttet fra rundt 1,8 milliarder kroner til over 2,1 milliarder kroner i 2021.
De totale kuttene i statens driftsbudsjetter passerer dermed 14 milliarder kroner etter at kuttene ble en fast del av budsjettet siden 2015.
Les også: Sju år med kutt i staten: Her er summene
I avtalen ligger det også merknader som skal følges opp. En av dem sier at «Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en effektiviseringsstrategi for offentlig sektor.»
Oppgitt LO Stat-leder
Egil André Aas, leder i LO Stat, syns prioriteringene i budsjettavtalene er feil.
– Jeg er oppgitt over at man velger å finansiere billigere sprit og snus med et flatt kutt i statens budsjetter for 2021, sier han.
Aas konstaterer at det begynner å bli mye penger som kuttes neste år:
– Dette kommer i tillegg til de allerede vedtatte kuttene på 1,8 milliarder som lå inne i forslaget til budsjett fra oktober.
Han er ikke i tvil om at kuttene har konsekvenser:
– Jeg vil igjen advare mot følgene av slike kutt. Mange av virksomhetene er allerede kuttet ned til beinet gjennom mange år med disse flate, uprioriterte kuttene. Alarmklokkene har kimt lenge, og nå befinner vi oss midt i en pandemi, der staten og de ansatte blir satt på store prøver. 0,1 prosent høres ikke mye ut, men vil få følger for leveransen av tjenester, sier han.
Signaleffekten til kuttene kommenterer han slik:
– Litt av en takk til statsansatte som har jobbet døgnet rundt for å håndtere pandemien og følgene av den.
– Prioriterer snus foran bedre velferd
NTL-leder Kjersti Barsok har advart mot ostehøvelkuttene i mange år, og konstaterer at dette fortsatt er gjeldende politikk for regjeringen:
– Regjeringen bekrefter igjen at de står for en kuttpolitikk for offentlig sektor hvor de svekker velferdsstaten, sier hun.
Barsok poengterer at ytterligere 0,1 prosent i kutt legger seg opp på alle de kuttene som allerede ligger inne i statsbudsjettet for 2021 og kommer i tillegg til alle kuttene i offentlig sektor som er gjennomført tidligere.
Som eksempler på konsekvenser av disse kuttene, nevner Barsok noen etater:
– Hittil har denne regjeringen kuttet 600 årsverk bare i Nav, som betyr at regjeringen synes det er helt greit med lengre saksbehandlingstid i Nav. Vi står i en situasjon hvor det må gis strafferabatter i straffesaker på grunn av køer i domstolene, og vi har over år fått dårligere beredskap over hele landet fordi budsjettsituasjonen er så tøff i virksomhetene, sier hun.
Barsok og NTL advarer om at statlige virksomheter går på sparebluss, og at de trenger å styrkes – og ikke svekkes, slik budsjettet legger opp til.
Til sammenligning koster punktet om å redusere avgiften for snus cirka det samme i tapte avgifter som økningen av ostehøvelkuttet gir av innsparing.
– Med Frp som forhandlingspart så er det vel ikke å forvente at H, KrF og V vil gjøre noe annet enn å fortsette å kutte, og prioriterer snus foran bedre velferd. Derfor blir stortingsvalget neste år svært avgjørende for utviklingen i offentlig sektor. Landet trenger en ny kurs, sier Barsok.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.