JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SVs landsmøte

Medlemmene skal bestemme om SV skal gå i regjering. – Helt naturlig for et grasrotparti, mener Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken synes det er en veldig god idé å la medlemmene bestemme om SV skal i regjering eller ikke. Han tror det kan bli vanlig i framtiden.
Helt naturlig å la grasrota bestemme, mener Audun Lysbakken.

Helt naturlig å la grasrota bestemme, mener Audun Lysbakken.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Hvis folket i høstens valg kaster statsminister Erna Solberg og trepartiregjeringen på dør, blir det en rldgrønn regjering. Men om SV skal ta del i denne regjeringen, er ikke det opp til SV-leder Audun Lysbakken eller sentralstyret. Det er heller ikke opp til landsstyret, som i andre partiet. Spørsmålet skal ut i uravstemning blant medlemmene.

Det er nytt i norsk sammenheng. Men ikke internasjonalt. Også det tyske sosialdemokratiske partiet SPD har gjort det på den måten.

– Jeg synes det er en fantastisk idé og er veldig entusiastisk over å sette det ut i livet. Vi skal være et folkeparti og et grasrotparti. Det skal gi mening å være medlem av SV. Jeg er på ingen måte redd for å dele makten og åpne opp politikken. Jeg tror dette vil bli vanligere i framtiden, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Han viser også til fagbevegelsen, som i en stor grad allerede bruker uravstemning som et middel i sin demokratiutfoldelse.

– Det er fullt av fagforeningsfolk i SV som gar god erfaring i dette. Jeg synes dette er et helt naturlig valg å gjøre, legger han til.

Slik blir feiringen av 1.mai i Oslo: Her er parolene

Fire partier

SV kan samarbeide med både Ap, Sp, MDG og Rødt, men mest aktuelt er det å gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

SV er også klar til å delta i en ny regjering, men bare hvis partiet får tilslutning til en kraftfull politikk for forandring i Norge.

Landsstyrets innstilling til vedtak inneholdt ikke noen direkte krav til en eventuell regjeringsdeltakelse. Men etter landsmøtet på Hamar i helga er det lagt inn strengere krav til regjeringsdeltakelse:

* Forskjellene i makt og rikdom må ned. De på toppen må bidra mer til fellesskapet.De som har minst må få mer.

* Kommuneøkonomien må styrkes og velferden utvides.

* Det må gjøres kraftfulle kutt i klimautslippene og Norge må gå fra luftige mål til konkrete planer for å nå klimamålene.

Forandringer

Fra før fastslås det at SV bare vil delta i en ny regjering hvor partiet får tilslutning fra andre partier til «en kraftfull politikk for forandring i Norge».

SV-lederen mener landsmøtets punkter gjorde vedtaket bare enda bedre.

– De understreker det jeg har sagt hele tiden, og er føringer og prioriteringer vi har. Punktene peker særlig på en kraftfull forandring og radikale tiltak for å få ned ulikhetene. Landsmøtet peker på en plan for å nå klimamålene som en sentral del av meningen bak det å gå inn i en regjering.

– Det gjorde vedtaket enda sterkere og understreker våre hovedsaker. Vi er klar til å gå inn i en regjering. Men som jeg sier hele tiden: Det er politikken som er avgjørende, sier Audun Lysbakken.

Vi har fått en ulikhetskrise etter åtte år med Erna, mener SV. Slik svarer regjeringen

Warning
Annonse
Annonse