Kulturministeren «glemte 1. mai». Men nevnte id og ortodoks påske
– Kulturministeren er vel ikke så opptatt av 1. mai. Det er en viktig dag for en stor gruppe mennesker fra alle land som viser solidaritet og et internasjonalt engasjement, mener Ingunn Gjerstad.
Abid Raja nevnte ikke 1. mai da han snakket om arrangement som kan skape folkemengder i den nærmeste framtida.
Helge Rønning Birkelund
torgny@lomedia.no
helge@lomedia.no
Ingunn Gjerstad er leder for LO i Oslo, som arrangerer en digital 1. maifeiring for andre år på rad. Hun er ikke direkte overrasket over at Abid Raja ikke kom på at 1. mai er en viktig dag for arbeiderbevegelsen og fagbevegelsen.
– Når kulturministeren tar bryet med å nevne arrangement for små grupper, burde han også tatt med arrangement som favner store grupper mennesker, sier Ingunn Gjerstad til FriFagbevegelse.
Da kulturminister Abid Raja (V) snakket om feiringen av 17. mai på sin direkteoverførte pressekonferanse torsdag, ble han utfordret på andre høytider innenfor dagens smittevernnivå. Han nevnte muslimsk id, og den ortodokse påskefeiringen. Men altså ikke 1. mai.
– Han kjenner vel til de religiøse arrangementene bedre enn arbeidernes dag, konstaterer Ingunn Gjerstad.
I den ortodokse kirken i Norge er det 28 544 medlemmer. I fagbevegelsen er det 1,9 millioner medlemmer.
Selv om de største byene, hvor smittetallene er høyest, har digitale markeringer også i år, er det flere steder lagt opp til fysiske arrangement innenfor de lokale rammene av smittevernbestemmelsene.
Nyttig info: Sjekk 1. mai-kartet: Hva skjer på 1. mai der du bor?
Rajas forklaring
Overfor FriFagbevegelse forklarer Abid Raja hvorfor han ikke nevnte 1. mai:
– Vårt budskap var at det ikke blir egne regler for 17. mai, og at det er de til enhver tid gjeldende nasjonale og lokale råd som avgjør hvilke arrangementer og samlingstyper som er lov. Dette gjelder selvsagt også i perioden fram mot 17. mai, inkludert 1. mai, er svaret han gir.
– I tillegg trakk vi fram de typiske familiefeiringene, der det vanligvis er naturlig å invitere utvidet familie og slekt hjem på mat og hygge. Det kan ikke gjøres på vanlig måte i år, siden det fortsatt er begrensninger knyttet til hvor mange man kan ha på besøk hjemme. Derfor ble både id og ortodoks påske trukket fram, sier Abid Raja til FriFagbevegelse.
– Jeg er barn av en spikerfabrikkarbeider og har også selv jobbet flere somre som fabrikkarbeider i gamle Nydalen. Jeg har selvsagt mange ganger også gått i 1. mai tog. At 1. mai ikke ble nevnt, er fordi fokuset var på religiøse høytider hvor vi frykter reglene kan komme under press. Fagbevegelsen har vi stor tro på vil klare å etterleve reglene til punkt og prikke. Så ønsker jeg helhjertet alle som skal feire og markere 1. mai på hver sin måte innenfor smittereglene riktig god markering, legger han til.
Mye delt: Slik blir feiringen av 1.mai i Oslo: Her er parolene
Hvorfor finner vi fram flagg og faner på 1. mai? Hør historien om arbeidernes dag i podkasten Rørsla:
bomber og fritid podkast
Råd for feiringen
FriFagbevegelse har også kontaktet Helsedirektoratet, som synes det er risikabelt å formidle de lokale reglene i forkant av arrangementsdag. fordi reglene kan være skiftende avhengig av smittesituasjonen.
Rådet til Helsedirektoratet er å se på de nasjonale rådene på Helse-Norge, men samtidig sjekke sin kommunes nettsider dersom kommunen har lokale regler.
– Rådene for feiring av 17. mai er også nyttige opp mot 1. mai, heter det videre.
Aktuelt: Hommelvik feirer 1. mai hele uka. Her er programmet for Arbeiderfestivalen