JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

70 000 kan miste feriepenger. Fellesforbundet ber Stortinget sikre feriepenger for alle

De som har vært permittert i mer enn 52 uker kan gå glipp av feriepenger på dagpenger.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

70 000 ledige følger dagens behandling i Stortinget med ekstra oppmerksomhet: De som har vært permittert i mer enn 52 uker risikerer å ikke få feriepenger hvis regjeirngen eller Frp får flertall.

SISTE: Regjeringspartiene snudde under avstemningen om feriepenger på dagpenger

Bakgrunn: Hvem skal få feriepenger på dagpenger og hvor mye? Dette skiller forslagene fra regjeringen, Frp og Ap

Her er forslagene

Regjeringens forslag setter sju betingelser for den midlertidige ordningen:

* Utbetalingen beregnes med 10,2 prosent av utbetalte dagpenger i beregningsperioden.

* Beregningsperioden for utbetaling i 2021 settes til april – desember 2020.

* Utbetalingen gis til dem som har mottatt dagpenger minst 8 uker i beregningsperioden.

* Maksimalt beløp settes til 25 000 kroner.

* De som har fått dagpenger i mer enn 52 uker har mulighet til å ta 4 uker ferie mens de fortsatt mottar dagpenger.

* Tidspunktet for når man skal ha oversteget 52 uker eller ikke settes til 7. juni 2021. De som på dette tidspunktet har vært ledige i 52 uker eller mer får ikke ferietillegg.

* De som fortsatt er ledige den 7. juni men ikke på det tidspunktet har oversteget 52 uker vil få ferietillegg og vil potensielt kunne avvikle 4 uker ferie med dagpenger på et senere tidspunkt om de overstiger 52 uker senere på året.

Frps forslag ligner på regjeringens forslag, men har følgende forskjeller:

* Det settes ikke krav om å ha vært ledig i 8 uker.

* Det settes ikke maksgrense for utbetaling

* Beregningsperioden for utbetaling i 2021 settes til januar – desember 2020.

Mye lest: Nav er klare til å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

– Løsningen er enkel

Arbeiderpartiet vil ha tilbake den gamle ordningen, som gjaldt før 2015. Den gir feriepenger på dagpenger til alle som har vært ledige i mer enn 8 uker. Dette forhindrer at 70.000 langtidsledige kan falle i «feriefellen» som oppstår med regjeringens forslag. Et flertall av den siste gruppen er medlemmer av Fellesforbundet.

Dette gjelder de som ble permittert tidlig i 2020, og innen 7. juni har vært på dagpenger i mer enn 52 uker.

– Det gjør at de heller må være arbeidsledige lenger, slik at de i det minste får 4 uker fri med dagpenger før de går tilbake i jobb igjen. Denne gruppen var en viktig gruppe å få sikret feriepenger for, og det viser seg nå at de faller helt utenom, sier Jørn Eggum, forbundsleder i Fellesforbundet, til FriFagbevegelse

Mye delt: Langtidsledige går glipp av feriepenger

– Regjeringspartiene og Frp går til angrep på vanlige folk. Disse partiene gikk sammen om å fjerne feriepengene på dagpenger. Nå vil de straffe mange av dem som bærer den tyngste børen enda mer, mener Eggum.

– Dersom regjeringens forslag blir vedtatt havner mange i en fortvilet situasjon. Begynner de i jobb før sommeren kan de måtte ta fri uten lønn for eksempel for å se etter egne barn når skole og barnehage er stengt. Barnehager og SFO er også ofte stengt om sommeren. Det gjør at mange må ha fri om sommeren. Etter å ha levd over ett år på redusert inntekt, er dette tua som kan velte lasset for mange familier, påpeker Jørn Eggum.

– Løsningen er enkel. Gjeninnfør feriepenger på dagpenger. Jeg fatter ikke at Frp og regjeringspartiene er så ideologisk blinde at de ikke ser det. Det mest ansvarlige Frp kan gjøre nå, er å stemme for Aps forslag. Da sikres alle feriepenger. Dette narrespillet må ta slutt, mener Jørn Eggum.

Debatten var i Stortinget mandag. Avstemningen er tirsdag ettermiddag.

Warning
Annonse
Annonse