JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon fra første krone

En ny rødgrønn regjering vil gi pensjon fra første krone allerede fra nyttår

Ingen grunn til å vente til 2023, er dommen fra Sp, Ap og SV.
De tre rødgrønne partiene er enig om å innføre pensjon fra første krone allerede fra 2022, bekrefter Sigbjørn Gjelsvik.

De tre rødgrønne partiene er enig om å innføre pensjon fra første krone allerede fra 2022, bekrefter Sigbjørn Gjelsvik.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Lørdag kom nyheten om at Fremskrittspartiet var blitt enig med de tre regjeringspartiene om at det skal gis pensjon fra første krone fra 2023.

Finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, Sigbjørn Gjelsvik, mener i likhet med Arbeiderpartiet og SV at det ikke er noen grunn til å vente med det.

– Det må på plass så raskt som mulig. Jeg kan ikke se at det skal være nødvendig å vente til 2023. Det må finnes en praktisk løsning før det, sier Sigbjørn Gjelsvik til FriFagbevegelse,

– Dette må skje så raskt som mulig. Om ikke annet må Staten kunne bidra i en overgangsordning, legger han til.

Mye lest: Frp har snudd: Arbeidsløse og permitterte får feriepenger på dagpenger

Må bli en permanent ordnng

Gjelsvik mener regjeringen må kalle sammen både arbeidsgivere og arbeidstakere for å finne en løsning som gjør at det kan bli gitt pensjon fra første krone fra 2022.

– Det er viktig at innbetalt beløp til pensjonssparing kommer arbeidstakeren til gode og at det ikke blir en ordning hvor mye av pengene går bort til forvaltning og administrasjon. Vi har lenge sagt at partene i arbeidslivet må få beskjed om at skal bli slik, og at det må finnes en løsning på hvordan det kan skje. Så må Staten selvsagt også bidra med sitt i en overgangsperiode. Skjer det ikke før valget, blir det en viktig oppgave for en ny regjering å få dette på plass. Aller helst burde arbeidet starte nå, mener Gjelsvik.

Han er like klar på at feriepenger på dagpenger må være en permanent ordning, ikke midlertidig ordning slik Fremskrittspartiet har bestemt seg for å gå inn for.

– Feriepenger på dagpenger er en rettferdig løsning, spesielt for dem som har vært permittert lenge. Jo lenger du har vært permittert, jo viktigere er ordningen siden man da har tapt mye inntekt og har lite eller ingen opptjening av feriepenger fra arbeidsgiver, mener han.

Kommentar: «Det er bare de rike i Norge som kan få enda mer, uten at det påvirker «systemet»»

Grovt urettferdig, mener LO-lederen

Det er blant annet for å gi næringslivet mulighet til å tilpasse seg de endrede pensjonsforpliktelsene endringen ikke vil bli innført før i 2023. Regjeringen skal nå se på muligheten for å dekke merkostnaden for arbeidsgivere ved å innføre pensjon fra første krone gjennom en midlertidig skatte- eller avgiftslettelse. Det kan eksempelvis gjøres gjennom en reduksjon i arbeidsgiveravgiften en periode.

Hans-Christian Gabrielsen mener det er helt unødvendig å vente til 2023, og at Stortinget kan vedta dette nå om det er reelt at man vil ha det på plass.

Men han er glad for at regjeringspartiene og Frp nå bøyer av for et sterkt press fra fagbevegelsen.

– Én million nordmenn vil få bedre pensjon når vi har pensjon fra første krone. Det er først og fremst unge, kvinner og deltidsansatte i varehandel, privat tjenesteyting, hotell og restaurant som ikke har dette i dag. Det er grovt urettferdig, sier Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Gladsak: Nå kan Barbro få pensjon fra første krone: – Dette har vi jobbet for lenge

LO-lederen er også klar på hvor viktig det er å få på plass feriepenger på dagpenger som en permanent ordning igjen.

– Dette er svært, svært viktig for den som har tatt og tar den hardeste trøkken under koronakrisen. Det er ingen grunn til at dette skal være en midlertidig ordning. Akkurat som det ikke finnes noen grunn til å tro at det vil være lettere å være ledig eller permittert i årene som kommer. Derfor må dette bli en permanent ordning, sier Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Annonse
Annonse