JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LANGT BREDERE: Langt flere enn lærere og helsepersonell har stått i frontlinja under pandemien, påpeker Fellesforbundet-leder Jørn Eggum og de andre LO-toppene.

LANGT BREDERE: Langt flere enn lærere og helsepersonell har stått i frontlinja under pandemien, påpeker Fellesforbundet-leder Jørn Eggum og de andre LO-toppene.

Martin Guttormsen Slørdal

LO-topper raser mot Siv Jensen: – Galskap å flytte lønnsoppgjøret til Stortinget

Fire dager før LO og NHO setter seg til forhandlingsbordet for årets mellomoppgjør, fikk partene ekstern bistand fra Frp-leder Siv Jensen.21.03.2021
14:57
22.03.2021 12:51

helge@lomedia.no

– Glem frontfaget, og gi et lønnsløft til helsepersonell og lærere, sa Siv Jensen i sin siste landsstyretale som Frp-leder.

Det fikk både LO-leder Peggy Hessen Følsvik og toppene i de to største forbundene til å rase. Mest av alt poengterer de at tariffoppgjørene er partenes ansvar og har aldri hatt noe i Stortinget å gjøre.

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, mener Siv Jensen har gjort mye rart i sin politiske karriere.

– Men nå avslutter hun virkelig på topp, sier han til FriFagbevegelse.

– Det finnes bare ett frontfag som har tjent alle yrkesgrupper godt. Det er konkurranseutsatt sektor. Å flytte lønnsdannelsen i Norge inn på Stortinget er rett og slett galskap. Det vil koste dyrt for alle arbeidstakere, mener Jørn Eggum.

Mye lest: Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret 2021

Lærere og helsepersonell

I Siv Jensens aller siste tale til landsstyret som Frp-leder beskrev hun en umusikalitet fra NHO og toppledere i privat næringsliv.

– NHO krever reallønnsnedgang for folk flest i 2021, mens toppledere samtidig bevilger seg stadig høyere lønninger og pensjoner selv. Det er umusikalsk i en tid der arbeidsledigheten er høy, mange er permittert fra jobbene sine og bedriftsledere jobber på spreng for å unngå konkurs og oppsigelser, sa Siv Jensen.

Mye delt: 15.000 koronaledige vil aldri komme tilbake i jobb igjen, frykter forsker

Det er begrunnelsen for at hun nå utfordrer regjeringen til å avhjelpe det generelle lønnsoppgjøret med en durabelig skattepakke som vil gi forbedret kjøpekraft til folk uten at det svekker konkurranseevnen til næringslivet.

– Jeg vil også be partene gå bort fra frontfagsmodellen i år, og sikre et ekstra lønnsløft for helsepersonell og lærere som har stått helt i front i denne pandemien. Ikke bare fortjener de et lønnsløft for den tøffe tiden de fortsatt står i, men det er også viktig for Norges fremtidige evne til å rekruttere mennesker til disse viktige yrkene, sa Siv Jensen.

Det skapte glede hos lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, og Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal.

Larsen hevder likevel at årets frontfagsarbeidere også fortjener et lønnsløft for innsatsen.

– Men det er viktig for oss som nasjon å sikre vår evne til å rekruttere og beholde disse medarbeiderne i årene som ligger foran oss, kommenterer hun.

Fått med deg denne? Ett år siden Norge stengte ned: Se den eksplosive utviklingen i ledigheten

Langt bredere

Fagforbundets leder, Mette Nord, mener frontlinja i pandemien er betydelig bredere enn bare helsepersonell og lærere.

– Det er sjåføren som frakter helsepersonell og andre i samfunnskritiske yrker på jobb. Det er alle i Nav som har fått et betydelig arbeidstrykk for å sikre at alle permitterte og oppsagte som følge av pandemien har fått dagpenger. Det er renholdere som bryter smitteveier og butikkmedarbeidere som har sørget for at vi har livsnødvendige varer. For ikke å snakke om ansatte i barnehager som ikke kan holde avstand, men har fått doblet arbeidsbyrden og redusert bemanning. Samt alle de i sosialtjenesten som jobber med sårbare og utsatte grupper som har fått en dobbel byrde med nedstengning av samfunnet, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.

Og fortsetter:

– Og alle som har jobbet natt og dag med krisehåndtering for å trygge resten av befolkningen og jobbet med krisepakker og lovendringer som må til for at folk skal være trygge.

Aktuelt: Sykepleierne tjener ikke noe på «å gå til sengs med Frp», mener Jørn Eggum

Fagforbundets leder, Mette Nord, mener førstelinja under pandemien har vært langt bredere enn bare lærere og helsepersonell.

Fagforbundets leder, Mette Nord, mener førstelinja under pandemien har vært langt bredere enn bare lærere og helsepersonell.

Jan-Erik Østlie

Fellesforbundet-leder Eggum påpeker at Siv Jensen har vært finansminister i sju år uten å løfte en finger for de gruppene hun nå smisker med.

– Jeg håper folk ser dette, sier Jørn Eggum.

Også Nord kaster ballen tilbake til Frp.

– I sju år som finansminister kunne Siv Jensen løftet rammebetingelsene i offentlig sektor og bedret bemanningen innen helse- og oppvekst. Men hun gjorde det stikk motsatte. I stedet er kommuneøkonomien presset, og konkurranseutsetting har satt press på faglighet og lønns- og arbeidsvilkår, mener Mette Nord.

Mye lest: Sjekk snittlønna i over 350 yrker

Glemmer ledige

Jørn Eggum mener Jensen også glemmer de mange som har båret byrdene i denne pandemien og gått på 60 til 80 prosent av avtalt lønn fordi myndighetene har stengt ned samfunnet.

– Jensens forslag vil grave grøfta enda dypere for dem som sliter mest, mener han og kaller utspillet ren populisme som bekrefter at Frp er desperate etter mange dårlige meningsmålinger.

Både Eggum og Nord understreker at lønnsoppgjøret er partenes ansvar, og ikke har noe på politikernes bord å gjøre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik reagerer også sterkt på utspillet til den avtroppende Frp-lederen.

– Lønnsoppgjørene er partenes ansvar. Dette er et direkte inngrep i partenes forhandlinger og det skal politikere holde seg for gode til. Det vet Siv Jensen godt, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Denne skaper debatt: 10 millioner i lønn er ikke så mye, dersom lederen gjør en god jobb, mener NHH-professor

LO-leder Peggy Hessen Følsvik ber politikerne holde seg langt unna lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik ber politikerne holde seg langt unna lønnsoppgjøret.

Jan-Erik Østlie

Hun mener det er mange som fortjener et lønnsløft, og som har stått på under denne pandemien for at samfunnet skal gå rundt.

– Jeg vil advare mot å gå inn for en kortsiktig premiering av enkelte grupper. Å hevde at en gruppe fortjener høyere lønn, er som å si at andre ikke fortjener det. Denne pandemien har vist verdien av innsatsen til en lang rekke yrkesgrupper, legger hun til.

– Frontfagsmodellen, der konkurranseutsatt industri forhandler først og resultatet danner en norm for resten av arbeidslivet, er viktig for arbeidsplassene i konkurranseutsatt sektor. Det har tjent oss arbeidstakere godt. Ikke minst fordi den sikrer en rettferdig lønnsutvikling for grupper med mindre kampkraft enn industrien både i privat og offentlig sektor, poengterer den nye LO-lederen.

Mye lest: Toppsjefene bruker 24 dager på å tjene inn en vanlig årslønn

Hun mener pandemien har ført til – og forsterket – forskjeller og ulikhet på mange plan.

– Det er mange som står uten jobb. Da spiller frontfagsmodellen en spesielt viktig rolle for å løfte de lavest lønte. Det er spesielt alvorlig at Siv Jensen mener at frontfaget må settes til side i en krisetid når behovet for samhold i lønnsdannelsen er essensielt for konkurranseevne og sysselsetting, mener Peggy Hessen Følsvik.

Også NHO-direktør Ole Erik Almlid reagerer sterkt på utspillet. Han mener det er komplett uforståelig at Frp nå vil ofre verftsarbeidere på Sunnmøre og ansatte på hotellene.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.03.2021
14:57
22.03.2021 12:51Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb


Flere saker