JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LANGT BREDERE: Langt flere enn lærere og helsepersonell har stått i frontlinja under pandemien, påpeker Fellesforbundet-leder Jørn Eggum og de andre LO-toppene.

LANGT BREDERE: Langt flere enn lærere og helsepersonell har stått i frontlinja under pandemien, påpeker Fellesforbundet-leder Jørn Eggum og de andre LO-toppene.

Martin Guttormsen Slørdal

LO-topper raser mot Siv Jensen: – Galskap å flytte lønnsoppgjøret til Stortinget

Fire dager før LO og NHO setter seg til forhandlingsbordet for årets mellomoppgjør, fikk partene ekstern bistand fra Frp-leder Siv Jensen.21.03.2021
14:57
22.03.2021 12:51

helge@lomedia.no

– Glem frontfaget, og gi et lønnsløft til helsepersonell og lærere, sa Siv Jensen i sin siste landsstyretale som Frp-leder.

Det fikk både LO-leder Peggy Hessen Følsvik og toppene i de to største forbundene til å rase. Mest av alt poengterer de at tariffoppgjørene er partenes ansvar og har aldri hatt noe i Stortinget å gjøre.

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, mener Siv Jensen har gjort mye rart i sin politiske karriere.

– Men nå avslutter hun virkelig på topp, sier han til FriFagbevegelse.

– Det finnes bare ett frontfag som har tjent alle yrkesgrupper godt. Det er konkurranseutsatt sektor. Å flytte lønnsdannelsen i Norge inn på Stortinget er rett og slett galskap. Det vil koste dyrt for alle arbeidstakere, mener Jørn Eggum.

Mye lest: Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret 2021

Lærere og helsepersonell

I Siv Jensens aller siste tale til landsstyret som Frp-leder beskrev hun en umusikalitet fra NHO og toppledere i privat næringsliv.

– NHO krever reallønnsnedgang for folk flest i 2021, mens toppledere samtidig bevilger seg stadig høyere lønninger og pensjoner selv. Det er umusikalsk i en tid der arbeidsledigheten er høy, mange er permittert fra jobbene sine og bedriftsledere jobber på spreng for å unngå konkurs og oppsigelser, sa Siv Jensen.

Mye delt: 15.000 koronaledige vil aldri komme tilbake i jobb igjen, frykter forsker

Det er begrunnelsen for at hun nå utfordrer regjeringen til å avhjelpe det generelle lønnsoppgjøret med en durabelig skattepakke som vil gi forbedret kjøpekraft til folk uten at det svekker konkurranseevnen til næringslivet.

– Jeg vil også be partene gå bort fra frontfagsmodellen i år, og sikre et ekstra lønnsløft for helsepersonell og lærere som har stått helt i front i denne pandemien. Ikke bare fortjener de et lønnsløft for den tøffe tiden de fortsatt står i, men det er også viktig for Norges fremtidige evne til å rekruttere mennesker til disse viktige yrkene, sa Siv Jensen.

Det skapte glede hos lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, og Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal.

Larsen hevder likevel at årets frontfagsarbeidere også fortjener et lønnsløft for innsatsen.

– Men det er viktig for oss som nasjon å sikre vår evne til å rekruttere og beholde disse medarbeiderne i årene som ligger foran oss, kommenterer hun.

Fått med deg denne? Ett år siden Norge stengte ned: Se den eksplosive utviklingen i ledigheten

Langt bredere

Fagforbundets leder, Mette Nord, mener frontlinja i pandemien er betydelig bredere enn bare helsepersonell og lærere.

– Det er sjåføren som frakter helsepersonell og andre i samfunnskritiske yrker på jobb. Det er alle i Nav som har fått et betydelig arbeidstrykk for å sikre at alle permitterte og oppsagte som følge av pandemien har fått dagpenger. Det er renholdere som bryter smitteveier og butikkmedarbeidere som har sørget for at vi har livsnødvendige varer. For ikke å snakke om ansatte i barnehager som ikke kan holde avstand, men har fått doblet arbeidsbyrden og redusert bemanning. Samt alle de i sosialtjenesten som jobber med sårbare og utsatte grupper som har fått en dobbel byrde med nedstengning av samfunnet, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.

Og fortsetter:

– Og alle som har jobbet natt og dag med krisehåndtering for å trygge resten av befolkningen og jobbet med krisepakker og lovendringer som må til for at folk skal være trygge.

Aktuelt: Sykepleierne tjener ikke noe på «å gå til sengs med Frp», mener Jørn Eggum

Fagforbundets leder, Mette Nord, mener førstelinja under pandemien har vært langt bredere enn bare lærere og helsepersonell.

Fagforbundets leder, Mette Nord, mener førstelinja under pandemien har vært langt bredere enn bare lærere og helsepersonell.

Jan-Erik Østlie

Fellesforbundet-leder Eggum påpeker at Siv Jensen har vært finansminister i sju år uten å løfte en finger for de gruppene hun nå smisker med.

– Jeg håper folk ser dette, sier Jørn Eggum.

Også Nord kaster ballen tilbake til Frp.

– I sju år som finansminister kunne Siv Jensen løftet rammebetingelsene i offentlig sektor og bedret bemanningen innen helse- og oppvekst. Men hun gjorde det stikk motsatte. I stedet er kommuneøkonomien presset, og konkurranseutsetting har satt press på faglighet og lønns- og arbeidsvilkår, mener Mette Nord.

Mye lest: Sjekk snittlønna i over 350 yrker

Glemmer ledige

Jørn Eggum mener Jensen også glemmer de mange som har båret byrdene i denne pandemien og gått på 60 til 80 prosent av avtalt lønn fordi myndighetene har stengt ned samfunnet.

– Jensens forslag vil grave grøfta enda dypere for dem som sliter mest, mener han og kaller utspillet ren populisme som bekrefter at Frp er desperate etter mange dårlige meningsmålinger.

Både Eggum og Nord understreker at lønnsoppgjøret er partenes ansvar, og ikke har noe på politikernes bord å gjøre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik reagerer også sterkt på utspillet til den avtroppende Frp-lederen.

– Lønnsoppgjørene er partenes ansvar. Dette er et direkte inngrep i partenes forhandlinger og det skal politikere holde seg for gode til. Det vet Siv Jensen godt, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Denne skaper debatt: 10 millioner i lønn er ikke så mye, dersom lederen gjør en god jobb, mener NHH-professor

LO-leder Peggy Hessen Følsvik ber politikerne holde seg langt unna lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik ber politikerne holde seg langt unna lønnsoppgjøret.

Jan-Erik Østlie

Hun mener det er mange som fortjener et lønnsløft, og som har stått på under denne pandemien for at samfunnet skal gå rundt.

– Jeg vil advare mot å gå inn for en kortsiktig premiering av enkelte grupper. Å hevde at en gruppe fortjener høyere lønn, er som å si at andre ikke fortjener det. Denne pandemien har vist verdien av innsatsen til en lang rekke yrkesgrupper, legger hun til.

– Frontfagsmodellen, der konkurranseutsatt industri forhandler først og resultatet danner en norm for resten av arbeidslivet, er viktig for arbeidsplassene i konkurranseutsatt sektor. Det har tjent oss arbeidstakere godt. Ikke minst fordi den sikrer en rettferdig lønnsutvikling for grupper med mindre kampkraft enn industrien både i privat og offentlig sektor, poengterer den nye LO-lederen.

Mye lest: Toppsjefene bruker 24 dager på å tjene inn en vanlig årslønn

Hun mener pandemien har ført til – og forsterket – forskjeller og ulikhet på mange plan.

– Det er mange som står uten jobb. Da spiller frontfagsmodellen en spesielt viktig rolle for å løfte de lavest lønte. Det er spesielt alvorlig at Siv Jensen mener at frontfaget må settes til side i en krisetid når behovet for samhold i lønnsdannelsen er essensielt for konkurranseevne og sysselsetting, mener Peggy Hessen Følsvik.

Også NHO-direktør Ole Erik Almlid reagerer sterkt på utspillet. Han mener det er komplett uforståelig at Frp nå vil ofre verftsarbeidere på Sunnmøre og ansatte på hotellene.

21.03.2021
14:57
22.03.2021 12:51Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne


Flere saker