JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykepleierne tjener ikke noe på «å gå til sengs med Frp», mener Jørn Eggum

Frp setter sykepleierne opp mot alle andre arbeidstakere, mener lederen i Fellesforbundet, som reagerer kraftig på måten Sykepleierforbundets leder nå omfavner Frp.
– Glem frontfaget, og gi et lønnsløft til helsepersonell og lærere, sa Siv Jensen i sin siste landsstyretale som Frp-leder. Her sammen med arvtaker Sylvi Listhaug.

– Glem frontfaget, og gi et lønnsløft til helsepersonell og lærere, sa Siv Jensen i sin siste landsstyretale som Frp-leder. Her sammen med arvtaker Sylvi Listhaug.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

helge@lomedia.no

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, reagerer ikke bare sterkt på utspillet til Siv Jensen om å skrote frontfaget ved vårens tariffoppgjør.

Han reagerer like kraftig på reaksjonen til Norsk Sykepleierforbund og forbundets leder, Lill Sverresdatter Larsen.

– En ting er at Siv Jensen slår beina under måten vi forhandler lønn i Norge. Like ille er det at Sykepleierforbundet gjør seg til et mikrofonstativ for Frp, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Han sikter blant annet til at lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, oppfordret alle til å dele og like utspillet til Siv Jensen på Facebook, og oppfordret sittende regjering og partiene på Stortinget «til å agere på dette».

Det siste har også skapt sterke reaksjoner blant forbundets egne medlemmer på Facebook, som hevder at de «avslører motivet til Frp».

Mye lest: LO-topper raser mot Siv Jensen: – Galskap å flytte lønnsoppgjøret til Stortinget

Må sikre kjøpekrafta

Jørn Eggum mener sykepleierne selvfølgelig har retten på sin side til å organisere seg og slåss for bedre lønn.

– Problemet er at Frp setter sykepleiere og lærere opp mot alle andre arbeidstakere i Norge og begrunner det med korona. Hva med bussjåfører og renholdere, hva med de ufaglærte innen helse og skole? Holder ikke også de hjula i gang? Og hva med de over 200.000 ledige som er avhengig av at vi får hjulene i gang når koronaen er over, tordner Eggum.

Når NHO og LO setter seg til forhandlingsbordet onsdag, dagen etter begravelsen til LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, mener Eggum vi må ha tre tanker i hodet på en gang.

– Vi må sikre kjøpekrafta. Vi kan ikke godta at eierne stikker av med verdiene som arbeidsfolk har skapt, sier Jørn Eggum.

– Vi må øke lønna mest til de som har minst. De med lavest lønn rammes også hardest av koronasituasjonen, legger han til.

– Og vi må ikke ødelegge for norske arbeidsplasser, sier han.

Før han poengterer:

– Derfor er frontfaget avgjørende, sier han.

Mye lest: Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret 2021

Mindre verdiskapning

Eggum mener lønnsnivået i Norge ikke kan være høyere enn det produktiviteten i konkurranseutsatt sektor gir grunnlag for.

– Forslaget om en særskilt pott til særskilte grupper utenfor rammene i frontfagsmodellen undergraver hele vår lønnsdannelse, mener han.

– Undergraves denne modellen vil konkurranseutsatt sektor gradvis bygges ned. Da får vi økt ledighet og mindre verdiskaping. Vi blir fattigere som nasjon og det blir mindre konkurranse om arbeidskraften. Det vil ramme alle arbeidstakere enten de er i konkurranseutsatt eller offentlig sektor. Vi må verne om frontfaget, fordi det over tid kommer alle arbeidstakere og Norge som nasjon til gode, mener Jørn Eggum.

Mye delt: 15.000 koronaledige vil aldri komme tilbake i jobb igjen, frykter forsker

Han står ved at han mener det er hårreisende at Siv Jensen mener lønnsoppgjøret skal styres politisk.

– En helt grunnleggende del av den norske samfunnsmodellen er at arbeidstakerne og arbeidsgiverne forhandler lønna. Ved at konkurranseutsatte bedrifter forhandler først sørger vi for et lønnsoppgjør som ikke truer norske arbeidsplasser, sier han.

– Jensen har vært finansminister i over seks år og gjort opp de siste sju statsbudsjettene med de borgerlige. Hun har aldri løftet en finger for de gruppene hun nå smisker med. Jeg tror folk flest gjennomskuer at dette er populistisk valgflesk og lite annet, mener han.

– Det er litt pinlig at Siv Jensens siste stikk i norsk politikk er å gå til angrep på systemet som sikrer både arbeid og lønn i dette landet. Dette bekrefter bare hvor desperate Frp er etter mange dårlige meningsmålinger, mener han.

Fått med deg denne? Ett år siden Norge stengte ned: Se den eksplosive utviklingen i ledigheten

LO-toppen mener det ikke er det grann bedre at Sykepleierforbundet gjør seg til mikrofonstativ for Siv Jensen og Frp.

– I tillegg er det dypt usolidarisk. Tar vi enkeltgrupper ut av de sentrale lønnsforhandlingene svekkes arbeidstakernes samlede makt i forhandlingene, mener Eggum.

Han mener sykepleierne verken vil tjene på å undergrave måten vi forhandler lønn på, eller tjener på å gå til sengs med Frp.

– Tar oss på alvor

Lill Sverresdatter Larsen poengterer at Norsk Sykepleierforbund er fullstendig partiuavhengig.

– Vi løfter fram gode forslag vi både har lyst og mulighet til å løfte fram uavhengig av parti. Spesielt når et parti tar på alvor både sykepleiernes og lærernes behov, men ikke minst samfunnets behov for nødvendig kompetanse, sier hun til FriFagbevegelse.

Mye lest: Sjekk snittlønna i over 350 yrker

Sykepleierforbundets leder, Lill Sverresdatter Larsen, sier forbundet løfter fram alle gode forslag uansett parti.

Sykepleierforbundets leder, Lill Sverresdatter Larsen, sier forbundet løfter fram alle gode forslag uansett parti.

Norsk Sykepleierforbund

Hun avviser at utspillet til Fremskrittspartiet skal være en belønning til sykepleierne grunnet pandemien.

– Vi trenger et lønnsløft for å rekruttere og ikke minst beholde sykepleiere slik at helsetjenestene skal ha helt nødvendig kompetanse. Det har vi stor mangel på. Vi vet samtidig at lønn rekrutterer på kort sikt. Vi er ikke opptatt av hvem som kommer med slike forslag. Partier som viser samfunnsansvar for helsetjenesten og velferdstjenesten vil alltid få applaus fra oss, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Det gjelder også uavhengig av hvilken historie partiet eventuelt har.

– Vi er ikke opptatt av hvem som har styrt tidligere eller hva partier har gjort tidligere. Vi er opptatt av handling nå for dagens og framtidas helsetjenester. Dette er uansett en varslet krise, som alle partier har visst om og som alle vet om, legger hun til.

Denne skaper debatt: 10 millioner i lønn er ikke så mye, dersom lederen gjør en god jobb, mener NHH-professor

Hun er ikke veldig happy over at fagforeninger kommer i en situasjon hvor man må krangle i stedet for å kjempe for krav og rettigheter.

Hun står fast på at frontfaget som sådan ikke skal skrotes, men at frontfaget må praktiseres annerledes denne våren.

– Annerledes praktisering må til for å sikre livsnødvendig kompetanse i offentlig sektor, mener Lill Sverresdatter Larsen.

Annonse
Annonse