JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Glem frontfaget, og gi et lønnsløft til helsepersonell og lærere, sa Siv Jensen i sin siste landsstyretale som Frp-leder. Her sammen med arvtaker Sylvi Listhaug.

– Glem frontfaget, og gi et lønnsløft til helsepersonell og lærere, sa Siv Jensen i sin siste landsstyretale som Frp-leder. Her sammen med arvtaker Sylvi Listhaug.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sykepleierne tjener ikke noe på «å gå til sengs med Frp», mener Jørn Eggum

Frp setter sykepleierne opp mot alle andre arbeidstakere, mener lederen i Fellesforbundet, som reagerer kraftig på måten Sykepleierforbundets leder nå omfavner Frp.21.03.2021
15:36
22.03.2021 08:56

helge@lomedia.no

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, reagerer ikke bare sterkt på utspillet til Siv Jensen om å skrote frontfaget ved vårens tariffoppgjør.

Han reagerer like kraftig på reaksjonen til Norsk Sykepleierforbund og forbundets leder, Lill Sverresdatter Larsen.

– En ting er at Siv Jensen slår beina under måten vi forhandler lønn i Norge. Like ille er det at Sykepleierforbundet gjør seg til et mikrofonstativ for Frp, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Han sikter blant annet til at lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, oppfordret alle til å dele og like utspillet til Siv Jensen på Facebook, og oppfordret sittende regjering og partiene på Stortinget «til å agere på dette».

Det siste har også skapt sterke reaksjoner blant forbundets egne medlemmer på Facebook, som hevder at de «avslører motivet til Frp».

Mye lest: LO-topper raser mot Siv Jensen: – Galskap å flytte lønnsoppgjøret til Stortinget

Må sikre kjøpekrafta

Jørn Eggum mener sykepleierne selvfølgelig har retten på sin side til å organisere seg og slåss for bedre lønn.

– Problemet er at Frp setter sykepleiere og lærere opp mot alle andre arbeidstakere i Norge og begrunner det med korona. Hva med bussjåfører og renholdere, hva med de ufaglærte innen helse og skole? Holder ikke også de hjula i gang? Og hva med de over 200.000 ledige som er avhengig av at vi får hjulene i gang når koronaen er over, tordner Eggum.

Når NHO og LO setter seg til forhandlingsbordet onsdag, dagen etter begravelsen til LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, mener Eggum vi må ha tre tanker i hodet på en gang.

– Vi må sikre kjøpekrafta. Vi kan ikke godta at eierne stikker av med verdiene som arbeidsfolk har skapt, sier Jørn Eggum.

– Vi må øke lønna mest til de som har minst. De med lavest lønn rammes også hardest av koronasituasjonen, legger han til.

– Og vi må ikke ødelegge for norske arbeidsplasser, sier han.

Før han poengterer:

– Derfor er frontfaget avgjørende, sier han.

Mye lest: Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret 2021

Mindre verdiskapning

Eggum mener lønnsnivået i Norge ikke kan være høyere enn det produktiviteten i konkurranseutsatt sektor gir grunnlag for.

– Forslaget om en særskilt pott til særskilte grupper utenfor rammene i frontfagsmodellen undergraver hele vår lønnsdannelse, mener han.

– Undergraves denne modellen vil konkurranseutsatt sektor gradvis bygges ned. Da får vi økt ledighet og mindre verdiskaping. Vi blir fattigere som nasjon og det blir mindre konkurranse om arbeidskraften. Det vil ramme alle arbeidstakere enten de er i konkurranseutsatt eller offentlig sektor. Vi må verne om frontfaget, fordi det over tid kommer alle arbeidstakere og Norge som nasjon til gode, mener Jørn Eggum.

Mye delt: 15.000 koronaledige vil aldri komme tilbake i jobb igjen, frykter forsker

Han står ved at han mener det er hårreisende at Siv Jensen mener lønnsoppgjøret skal styres politisk.

– En helt grunnleggende del av den norske samfunnsmodellen er at arbeidstakerne og arbeidsgiverne forhandler lønna. Ved at konkurranseutsatte bedrifter forhandler først sørger vi for et lønnsoppgjør som ikke truer norske arbeidsplasser, sier han.

– Jensen har vært finansminister i over seks år og gjort opp de siste sju statsbudsjettene med de borgerlige. Hun har aldri løftet en finger for de gruppene hun nå smisker med. Jeg tror folk flest gjennomskuer at dette er populistisk valgflesk og lite annet, mener han.

– Det er litt pinlig at Siv Jensens siste stikk i norsk politikk er å gå til angrep på systemet som sikrer både arbeid og lønn i dette landet. Dette bekrefter bare hvor desperate Frp er etter mange dårlige meningsmålinger, mener han.

Fått med deg denne? Ett år siden Norge stengte ned: Se den eksplosive utviklingen i ledigheten

LO-toppen mener det ikke er det grann bedre at Sykepleierforbundet gjør seg til mikrofonstativ for Siv Jensen og Frp.

– I tillegg er det dypt usolidarisk. Tar vi enkeltgrupper ut av de sentrale lønnsforhandlingene svekkes arbeidstakernes samlede makt i forhandlingene, mener Eggum.

Han mener sykepleierne verken vil tjene på å undergrave måten vi forhandler lønn på, eller tjener på å gå til sengs med Frp.

– Tar oss på alvor

Lill Sverresdatter Larsen poengterer at Norsk Sykepleierforbund er fullstendig partiuavhengig.

– Vi løfter fram gode forslag vi både har lyst og mulighet til å løfte fram uavhengig av parti. Spesielt når et parti tar på alvor både sykepleiernes og lærernes behov, men ikke minst samfunnets behov for nødvendig kompetanse, sier hun til FriFagbevegelse.

Mye lest: Sjekk snittlønna i over 350 yrker

Sykepleierforbundets leder, Lill Sverresdatter Larsen, sier forbundet løfter fram alle gode forslag uansett parti.

Sykepleierforbundets leder, Lill Sverresdatter Larsen, sier forbundet løfter fram alle gode forslag uansett parti.

Norsk Sykepleierforbund

Hun avviser at utspillet til Fremskrittspartiet skal være en belønning til sykepleierne grunnet pandemien.

– Vi trenger et lønnsløft for å rekruttere og ikke minst beholde sykepleiere slik at helsetjenestene skal ha helt nødvendig kompetanse. Det har vi stor mangel på. Vi vet samtidig at lønn rekrutterer på kort sikt. Vi er ikke opptatt av hvem som kommer med slike forslag. Partier som viser samfunnsansvar for helsetjenesten og velferdstjenesten vil alltid få applaus fra oss, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Det gjelder også uavhengig av hvilken historie partiet eventuelt har.

– Vi er ikke opptatt av hvem som har styrt tidligere eller hva partier har gjort tidligere. Vi er opptatt av handling nå for dagens og framtidas helsetjenester. Dette er uansett en varslet krise, som alle partier har visst om og som alle vet om, legger hun til.

Denne skaper debatt: 10 millioner i lønn er ikke så mye, dersom lederen gjør en god jobb, mener NHH-professor

Hun er ikke veldig happy over at fagforeninger kommer i en situasjon hvor man må krangle i stedet for å kjempe for krav og rettigheter.

Hun står fast på at frontfaget som sådan ikke skal skrotes, men at frontfaget må praktiseres annerledes denne våren.

– Annerledes praktisering må til for å sikre livsnødvendig kompetanse i offentlig sektor, mener Lill Sverresdatter Larsen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.03.2021
15:36
22.03.2021 08:56Mest lest

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

Glen Musk

Ann Jeanette ble operert i hjernen. Så startet Nav-problemene

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Eirik Dahl Viggen

390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

Eivind Senneset

Dom i retten: Oppsigelsen av klubbleder Adrian var både feilaktig og usaklig

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte fikk styrket kjøpekrafta. Så mye øker lønna

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Simen Aker Grimsrud

Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

Privat

Etter tre månader utan inntekt, kan polske Ryszard endeleg få korona-lønna inn på konto

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes

Jo Straube / SV

Stortinget har vedtatt startskuddet for Nord-Norgebanen

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Håvard Sæbø

Krangel om jordbærplukkere: – Helt sjokkert over Bollestad

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Emmie Olivia Kristiansen

Hvem skal få feriepenger på dagpenger og hvor mye? Sjekk summene

Kommentar

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Tri Nguyen Dinh

«Hva er en rettferdig sykepleierlønn?»

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

Tormod Ytrehus

Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet

SAMARBEID OG KONFLIKT: Streik skapte samarbeidet i det norske arbeidslivet, og trugselen om streik held samfunnsmodellen vår oppe. Det meiner Isak Lekve, sosiolog og tilsett i DeFacto – Kunnskapssenter for fagorganiserte.

SAMARBEID OG KONFLIKT: Streik skapte samarbeidet i det norske arbeidslivet, og trugselen om streik held samfunnsmodellen vår oppe. Det meiner Isak Lekve, sosiolog og tilsett i DeFacto – Kunnskapssenter for fagorganiserte.

Håvard Sæbø

Streik er ein av grunnane til at Norge er verdas beste land å bu i, meiner forfattar

Jan-Erik Østlie

Nå starter lønnsoppgjøret i kommunesektoren. Mette Nord vil prioritere yrkene med lavest lønn


Flere saker