JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Glem frontfaget, og gi et lønnsløft til helsepersonell og lærere, sa Siv Jensen i sin siste landsstyretale som Frp-leder. Her sammen med arvtaker Sylvi Listhaug.

– Glem frontfaget, og gi et lønnsløft til helsepersonell og lærere, sa Siv Jensen i sin siste landsstyretale som Frp-leder. Her sammen med arvtaker Sylvi Listhaug.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sykepleierne tjener ikke noe på «å gå til sengs med Frp», mener Jørn Eggum

Frp setter sykepleierne opp mot alle andre arbeidstakere, mener lederen i Fellesforbundet, som reagerer kraftig på måten Sykepleierforbundets leder nå omfavner Frp.21.03.2021
15:36
22.03.2021 08:56

helge@lomedia.no

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, reagerer ikke bare sterkt på utspillet til Siv Jensen om å skrote frontfaget ved vårens tariffoppgjør.

Han reagerer like kraftig på reaksjonen til Norsk Sykepleierforbund og forbundets leder, Lill Sverresdatter Larsen.

– En ting er at Siv Jensen slår beina under måten vi forhandler lønn i Norge. Like ille er det at Sykepleierforbundet gjør seg til et mikrofonstativ for Frp, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Han sikter blant annet til at lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, oppfordret alle til å dele og like utspillet til Siv Jensen på Facebook, og oppfordret sittende regjering og partiene på Stortinget «til å agere på dette».

Det siste har også skapt sterke reaksjoner blant forbundets egne medlemmer på Facebook, som hevder at de «avslører motivet til Frp».

Mye lest: LO-topper raser mot Siv Jensen: – Galskap å flytte lønnsoppgjøret til Stortinget

Må sikre kjøpekrafta

Jørn Eggum mener sykepleierne selvfølgelig har retten på sin side til å organisere seg og slåss for bedre lønn.

– Problemet er at Frp setter sykepleiere og lærere opp mot alle andre arbeidstakere i Norge og begrunner det med korona. Hva med bussjåfører og renholdere, hva med de ufaglærte innen helse og skole? Holder ikke også de hjula i gang? Og hva med de over 200.000 ledige som er avhengig av at vi får hjulene i gang når koronaen er over, tordner Eggum.

Når NHO og LO setter seg til forhandlingsbordet onsdag, dagen etter begravelsen til LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, mener Eggum vi må ha tre tanker i hodet på en gang.

– Vi må sikre kjøpekrafta. Vi kan ikke godta at eierne stikker av med verdiene som arbeidsfolk har skapt, sier Jørn Eggum.

– Vi må øke lønna mest til de som har minst. De med lavest lønn rammes også hardest av koronasituasjonen, legger han til.

– Og vi må ikke ødelegge for norske arbeidsplasser, sier han.

Før han poengterer:

– Derfor er frontfaget avgjørende, sier han.

Mye lest: Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret 2021

Mindre verdiskapning

Eggum mener lønnsnivået i Norge ikke kan være høyere enn det produktiviteten i konkurranseutsatt sektor gir grunnlag for.

– Forslaget om en særskilt pott til særskilte grupper utenfor rammene i frontfagsmodellen undergraver hele vår lønnsdannelse, mener han.

– Undergraves denne modellen vil konkurranseutsatt sektor gradvis bygges ned. Da får vi økt ledighet og mindre verdiskaping. Vi blir fattigere som nasjon og det blir mindre konkurranse om arbeidskraften. Det vil ramme alle arbeidstakere enten de er i konkurranseutsatt eller offentlig sektor. Vi må verne om frontfaget, fordi det over tid kommer alle arbeidstakere og Norge som nasjon til gode, mener Jørn Eggum.

Mye delt: 15.000 koronaledige vil aldri komme tilbake i jobb igjen, frykter forsker

Han står ved at han mener det er hårreisende at Siv Jensen mener lønnsoppgjøret skal styres politisk.

– En helt grunnleggende del av den norske samfunnsmodellen er at arbeidstakerne og arbeidsgiverne forhandler lønna. Ved at konkurranseutsatte bedrifter forhandler først sørger vi for et lønnsoppgjør som ikke truer norske arbeidsplasser, sier han.

– Jensen har vært finansminister i over seks år og gjort opp de siste sju statsbudsjettene med de borgerlige. Hun har aldri løftet en finger for de gruppene hun nå smisker med. Jeg tror folk flest gjennomskuer at dette er populistisk valgflesk og lite annet, mener han.

– Det er litt pinlig at Siv Jensens siste stikk i norsk politikk er å gå til angrep på systemet som sikrer både arbeid og lønn i dette landet. Dette bekrefter bare hvor desperate Frp er etter mange dårlige meningsmålinger, mener han.

Fått med deg denne? Ett år siden Norge stengte ned: Se den eksplosive utviklingen i ledigheten

LO-toppen mener det ikke er det grann bedre at Sykepleierforbundet gjør seg til mikrofonstativ for Siv Jensen og Frp.

– I tillegg er det dypt usolidarisk. Tar vi enkeltgrupper ut av de sentrale lønnsforhandlingene svekkes arbeidstakernes samlede makt i forhandlingene, mener Eggum.

Han mener sykepleierne verken vil tjene på å undergrave måten vi forhandler lønn på, eller tjener på å gå til sengs med Frp.

– Tar oss på alvor

Lill Sverresdatter Larsen poengterer at Norsk Sykepleierforbund er fullstendig partiuavhengig.

– Vi løfter fram gode forslag vi både har lyst og mulighet til å løfte fram uavhengig av parti. Spesielt når et parti tar på alvor både sykepleiernes og lærernes behov, men ikke minst samfunnets behov for nødvendig kompetanse, sier hun til FriFagbevegelse.

Mye lest: Sjekk snittlønna i over 350 yrker

Sykepleierforbundets leder, Lill Sverresdatter Larsen, sier forbundet løfter fram alle gode forslag uansett parti.

Sykepleierforbundets leder, Lill Sverresdatter Larsen, sier forbundet løfter fram alle gode forslag uansett parti.

Norsk Sykepleierforbund

Hun avviser at utspillet til Fremskrittspartiet skal være en belønning til sykepleierne grunnet pandemien.

– Vi trenger et lønnsløft for å rekruttere og ikke minst beholde sykepleiere slik at helsetjenestene skal ha helt nødvendig kompetanse. Det har vi stor mangel på. Vi vet samtidig at lønn rekrutterer på kort sikt. Vi er ikke opptatt av hvem som kommer med slike forslag. Partier som viser samfunnsansvar for helsetjenesten og velferdstjenesten vil alltid få applaus fra oss, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Det gjelder også uavhengig av hvilken historie partiet eventuelt har.

– Vi er ikke opptatt av hvem som har styrt tidligere eller hva partier har gjort tidligere. Vi er opptatt av handling nå for dagens og framtidas helsetjenester. Dette er uansett en varslet krise, som alle partier har visst om og som alle vet om, legger hun til.

Denne skaper debatt: 10 millioner i lønn er ikke så mye, dersom lederen gjør en god jobb, mener NHH-professor

Hun er ikke veldig happy over at fagforeninger kommer i en situasjon hvor man må krangle i stedet for å kjempe for krav og rettigheter.

Hun står fast på at frontfaget som sådan ikke skal skrotes, men at frontfaget må praktiseres annerledes denne våren.

– Annerledes praktisering må til for å sikre livsnødvendig kompetanse i offentlig sektor, mener Lill Sverresdatter Larsen.

21.03.2021
15:36
22.03.2021 08:56Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»


Flere saker