JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun:

Ordfører er glad det ikke ble satt sluttdato for oljeleting

Det ville vært skjebnesvangert for Stavanger, hvis SV hadde fått gjennomslag for stans i oljeletning, sier ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).
Ville vært skjebnesvangert for Stavanger, hvis SV hadde fått gjennomslag for stans i oljeletning under regjeringssonderingene, sier ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).

Ville vært skjebnesvangert for Stavanger, hvis SV hadde fått gjennomslag for stans i oljeletning under regjeringssonderingene, sier ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

En av årsakene til at SV brøt regjeringssonderingene på Hurdalsjøen hotell, var at Ap og Sp ikke ville være med på en stans i oljeleting. For ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun (Ap), var det godt nytt.

– Det var helt avgjørende for Stavanger kommune, sier ordføreren til FriFagbevegelse.

Bakgrunn: SV trekker seg fra sonderingene

Avhengig av industrien

– Vi har den største delen av sysselsettingen vår i industrien. Det er enorme omstillinger på gang. Flere og flere virksomheter har aktivitet utover utelukkende olje og gass. Men det er et stykke igjen å gå til omstillingen er fullt gjennomført, legger hun til.

Derfor er man helt avhengig av dagens industri, mener Nordtun.

– Vi må bruke kompetansen fra den eksisterende industrien for å få til morgendagens løsninger. Det bruker vi til utviklingen av industrien, til fiske, landbruk, karbonfangst- og lagring og havvind. Det er mange typer ny industri som bygges på skuldrene til dagens kompetanse, sier Kari Nessa Nordtun.

SV-leder Audun Lysbakken uttalte da sonderingsbruddet ble kjent at SV særlig møtte en felles front av Ap og Sp i oljepolitikken. Han nevnte også utslippskutt, naturvernspørsmål og profitt i velferden som grunner til bruddet.

SV gikk til valg på full letestans etter ny olje og gass på norsk sokkel. Nordtun tolker det som at det heller ikke skulle letes i eksisterende områder som allerede er åpnet.

– Var du nervøs for hva som skulle komme ut av sonderingene?

– Nei. Dette er så tydelig i vårt program, og viktig for Senterpartiet. Jeg var trygg på at de som forhandlet skulle stå på programmet, sier Nordtun.

Podkast: Pupp eller jobb? Rebekka må velge

Gikk opp løypa

Stavanger-ordføreren gjestet LOs regionkonferanse i nabokommunen Sola. På mange måter har Nordtun og Stavanger gått opp løypa for landets nye regjering. For to år siden ble det skifte fra borgerlig til rødgrønn side i Stavanger. Opposisjon ble til posisjon, dog med en bredere koalisjon enn de to partiene i regjeringen Støre.

Stavanger-ordføreren gjestet LOs regionkonferanse i nabokommunen Sola.

Stavanger-ordføreren gjestet LOs regionkonferanse i nabokommunen Sola.

Helge Rønning Birkelund

Mange endringer er gjennomført, og Rogalandsmodellen skal være et av mange grunnlag for etableringen av Norgesmodellen. Det nye politiske styret i Stavanger utarbeidet en plattform, hvor de under forhandlingene var mer opptatt av hva de var enige – enn uenige om.

– Jeg må innrømme at jeg kjenner igjen en god del fra vår plattform i Hurdalsplattfomen, sier hun.

Blant annet er det i Stavanger innført gratis SFO for alle førsteklassinger, skolemat på tre skoler i levekårsutsatte områder, blitt satset aktivt på skolebygg, barnehager, og fra sommeren 2020 innførte de et gratis sommertilbud til barn under pandemien. Det ble en kjempesuksess, sier Nordtun.

Mye lest: UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

Det politiske samarbeidet mellom Ap, SV, Rødt, Sp, MDG og bompengepartiet, fungerer godt.

– Vi bryner oss på hverandre, har gode diskusjoner, til tider med høy temperatur. Men vi finner løsninger sammen, sier Kari Nessa Nordtun.

Og industrien er i medvind.

– Industrien vokser med nye næringer og nye typer industri. Vi er blitt en stor havbrukskommune. Det er jeg stolt over. Vi er blitt en stor landbrukskommune. Vi er blitt landets største produsent av sau, verpehøns og tomater. Det er mye spennende som skjer – også utenom energi og teknologi som er hovednæringen vår. Det er viktig at den nye regjeringen holder trykket oppe, som det også står i plattformen at de skal. Vi må styrke eksporten og sikre intensiver for klimaomstilling, mener Kari Nessa Nordtun.

Ingen sluttdato

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er opptatt av det ikke settes noen sluttdato for oljeindustrien.

– En sluttdato vil ikke bare bety slutten for petroleumsnæringen. En sluttdato vil bety slutten på det grønne skiftet i Norge. Da vil våre medlemmer i verste fall bli gående uten arbeid. Og brunkullkraftverkene i Polen vil pumpe ut CO₂ som aldri før, mener Peggy Hessen Følsvik.

– Men det betyr ikke at vi ikke har dårlig tid med det grønne skiftet. Tvert imot. Tiden er knapp. Regjeringen som nå har tiltrådt skal med LOs hjelp ta sjumilssteg i klimaarbeidet, mener hun.

– I konkret politikk betyr det at det skal utarbeides en klimaplan for hele økonomien, som kutter utslipp i tråd med Norges klimamål. Og en klimapolitikk som skaper nye, grønne arbeidsplasser innen lav- og nullutslippsteknologi, mener Peggy Hessen Følsvik.

Debatt: «Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt»

Annonse
Annonse