JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Israel-venner melder seg ut av LO i protest mot boikottvedtak

Over 120 har meldt seg ut av LO i protest mot Israel-boikott

LO-forbundene har aldri opplevd at så mange har meldt seg ut på grunn av én enkeltsak.
Ingen enkeltsak har medført så mange utmeldinger som vedtaket om boikott av Israel, opplyser LO-forbundet Industri Energi. Bildet er fra LO-kongressen i 2009.

Ingen enkeltsak har medført så mange utmeldinger som vedtaket om boikott av Israel, opplyser LO-forbundet Industri Energi. Bildet er fra LO-kongressen i 2009.

Håvard Sæbø

yngvil@lomedia.no

Mange nordmenn er sterkt engasjert i konflikten mellom Israel og palestinerne. Blant de 900.000 LO-medlemmene er det mange Palestina-venner, men også en del Israel-venner. Det kom tydelig til syne den siste uka.

FriFagbevegelse har kontaktet alle de største forbundene i LO og funnet ut at 124 medlemmer av LO-forbund har meldt seg ut i protest i uka som er gått siden avstemningen på LO-kongressen.

Da stemte nesten to tredeler av delegatene for at LO skal jobbe for en internasjonal økonomisk, akademisk og kulturell boikott av Israel.

Få nyhetsbrevet vårt

Oversikt over utmeldte LO-medlemmer

Industri Energi: 44
EL og IT Forbundet: 15
Musikernes Fellesorganisasjon: 13
Norsk Arbeidsmandsforbund: 12
Handel og Kontor: 10
Fellesforbundet: 10
Fellesorganisasjonen: 8

Postkom: 7
Norsk Nærings-og Nytelsesarbeiderforbund: 3
Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund: 2

Grunnen for utmelding var LOs boikottvedtak

Noen har også andre grunner til å melde seg ut i tillegg til boikottvedtaket, men det kan virke som om det var dette som fikk begeret til å flyte over for dem.

De utmeldte medlemmene har opplyst spesifikt til forbundene sine at boikott-vedtaket er grunnen til at de valgte å melde seg ut av LO.

– Det er selvfølgelig leit, men vi tar det til etterretning, skriver LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en epost til FriFagbevegelse.

Fagforbundet opplyser at flere medlemmer har sagt at de vil melde seg ut på grunn av vedtaket, men forbundet har ikke noen totaloversikt over alle de 420 fagforeningene som er med i forbundet. Fagforbundet er landets største og har nå nesten 357.000 medlemmer.

Transportarbeiderforbundet har ikke registert noen utmeldinger på grunn av boikottvedtaket.

Forbundene har samtidig fått nye medlemmer. For eksempel har 300 meldt seg inn i Fellesforbundet den siste uka.

Industri Energi har fått 54 nye medlemmer. Det er rundt 20 færre enn på en normal uke.

Oslo kommune krever at leverandører gir ansatte lønn mellom oppdrag

LO har ikke opplevd lignende

Ingen FriFagbevegelse har snakket med kan huske at én sak har fått så mange til å bli så sinte at de melder seg ut av hele LO. Heller ikke LOs kamp mot apartheid i Sør-Afrika resulterte i at medlemmer meldte seg ut, ifølge både Vesla Vetlesen og Karen Beate Theodorsen som jobbet i LOs internasjonale avdeling i en årrekke. Også anti-apartheid-arbeidet inkluderte boikott.

– Vi merker alltid økning av utmeldinger i etterkant av en LO kongress, ofte knytter det seg til at LO-kongressen vedtar partistøtte, som Industri Energi er imot. Likevel er det ingen enkeltsak som har medført så mange utmeldinger som saken om boikott av Israel, opplyser avdelingsleder hos medlemsservice i Industri Energi, Arild Theimann.

Forbundet har ikke gjort eget boikottvedtak av Israel.

– Jeg kan ikke huske noe slikt fra de senere tiår, sier Trond Erik Thorvaldsen, kommunikasjons- og utredningsansvarlig i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Arbeidsmandsforbundet stemte for innstillingen om boikott av varer fra de israelske bosettingene på den okkuperte Vestbredden, men mot full boikott.

– Vi ligger per nå allerede over gjennomsnittlig antall utmeldinger på en normal måned, opplyser Veronica Lunde i medlemsservice i Musikernes fellesorganisasjon. Forbundet har selv vedtatt boikott av kulturinstitusjoner i de israelske bosettingene på Vestbredden.

– Det er alltid noen få som melder seg ut grunnet uenighet, så dette er ikke oppsiktsvekkende, sier 2. nestleder i NNN, Jarle Wilhelmsen. Han forteller at NNN fikk én utmelding fordi forbundets landsmøtet bevilget penger til partiet Rødt.

Følg oss på Facebook

Les også:

Sørafrikansk LO er glade for at norsk LO er med på full Israel-boikott
Her er historien om sist gang LO ville boikotte et annet land - Sør-Afrika under apartheid
LO skal jobbe for full boikott av Israel, vedtok LO-kongressen

Disse forbundene oppfordrer til ulike former for boikott av Israel:

Fagforbundet (357.000 medlemmer)

«Norske myndigheter må forby import av varer fra de israelske bosettingene og industrisonene på Vestbredden». «Forbundet vil arbeide for en internasjonal handelsboikott av Israel», heter det i uttalelsen forbundet vedtok på landsmøtet i 2013.

Fellesforbundet (142.000 medlemmer)

Forbundet krever at «norske myndigheter må legge til rette for en internasjonal boikott av israelske varer produsert på okkupert palestinsk område», heter det i uttalelsen som ble vedtatt på landsmøtet i 2015.

Norsk Tjenestemannslag (50.000 medlemmer)

Forbundet krever «internasjonal boikott av varer og investeringer fra de okkuperte områdene», heter det i uttalelsen som ble vedtatt på landsmøtet i 2014.

EL og IT Forbundet (40.000 medlemmer)

Forbundet nedfelte i handlingsprogrammet for 2015-2019 at det skal «Arbeide for boikott av Israel og at LO bryter samarbeidet med Histadrut (israelsk LO, journ.anm.)».

I uttalelsen fra landsmøtet i 2015 heter det «EL og IT Forbundet oppfordrer medlemmer og andre til å boikotte israelske varer (…).»

Fellesorganisasjonen (27.000 medlemmer)

«Import av varer fra de israelske bosettingene og industrisonene på Vestbredden må forbys. Norske myndigheter bør ta initiativ til internasjonal boikott av slike varer», heter det i forbundets uttalelse fra kongressen i 2015.

Norsk Transportarbeiderforbund (20.000 medlemmer)

«Da det er umulig å skille varer produsert i Israel fra varer produsert av illegale nybyggere i de okkuperte områdene, kan det iverksettes importboikott av alle israelske varer. Da palestinere har begrenset eller manglende adgang til å delta i normals israelsk samfunnsliv, mener NTF at en kulturell og akademisk boikott av Israel også kan være på sin plass», heter det i forbundets uttalelse om Palestina som ble vedtatt på landsmøtet i 2014.

Musikernes fellesorganisasjon (8000 medlemmer)

«MFO ønsker å vise solidaritet med kunstnere og kulturarbeidere på tvers av landegrenser ved å arbeide for en boikott av israelske kulturinstitusjoner i ulovlige bosettinger på Vestbredden», heter det i forbundets uttalelse fra landsmøtet i 2014.

Israels nye boikottlov kan nekte LO-ledelsen innreise til Palestina og Israel
Fagforbundet fordømmer Israels nye boikottlov
Palestinske fagforeningsfolk oppfordrer LO til å boikotte Israel

Warning
Annonse
Annonse