JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesskadeforsikring Alpha Insurance:

Øystein står igjen uten en krone etter brutalt fall fra stillas. Nå skal Høyesterett avgjøre skjebnen hans

Nå skal Høyesterett avgjøre hvor søksmålet mot Alpha Insurance skal skje. Det kan avgjøre om hundrevis av norske yrkesskadde får forsikringspengene sine.
RAMMET AV KONKURSEN: Øystein Hole er blant dem som er avhengig av at saken mot Alpha Insurance blir ført i norske rettssaler.

RAMMET AV KONKURSEN: Øystein Hole er blant dem som er avhengig av at saken mot Alpha Insurance blir ført i norske rettssaler.

Britt Andreassen (bakgrunnsfoto). Foto innfelt: privat

line.fausko@lomedia.no

Høyesterett har nå bestemt at de skal behandle saken om hvor rettssaken mellom det danske forsikringsselskapet Alpha Insurance og de yrkesskade skal være.

Hvor søksmålet skal behandles kan ha stor betydning for utfallet.

Hvis saken blir ført i Norge, er det større sjanse for at de yrkekadde får tilbake deler av pengene de har krav på.

Saken om hvor søksmålet skal behandles har vært gjennom flere rettsinstanser. Bergen tingrett avviste LOs ønske om å føre søksmål mot Alphas konkursbo i Norge. De anket til lagmannsretten, der LO vant fram i desember.

Deretter anket Alpha Insurance dommen fordi de vil at saken skal føres i Danmark. Høyesterett godtok anken, noe som gjør at det nå er de som bestemmer om saken kan føres i Bergen tingrett eller i Danmark.

Forsikring på jobb: Dette må du vite om yrkesskadeforsikring

Saken ble først omtalt på LO-advokatenes Facebook-sider.

Mye står på spill

Alpha Insurance gikk konkurs i 2018. Fordi selskapet er dansk, og dermed innenfor EØS, står de yrkesskadde på bar bakke. Det er fordi EØS-selskaper ikke er en del av den norske garantiordningen.

Det er flere hundre norske yrkesskadde som er rammet av konkursen og som ikke får behandlet saken sin eller utbetalt penger de har krav på.

FriFagbevegelse har tidligere skrevet om to som ble skadet på jobb, men som ikke får utbetalingene sine på grunn av Alpha-konkursen.

Rørlegger Vidar (67) brakk ryggen på jobb. Det kan ta 20 år før han får erstatningen

Danmark kan bety sluttstrek i saken

Alpha Insurance anket dommen til lagmannsretten som mente at sakene bør behandles i Norge.

Hvis saken blir ført i Danmark, vil dette få konsekvenser for de 300 som er rammet av Alpha-konkursen, mener LO-advokat Lornts Nagelhus. Han fører saken for forbundet.

– Da må vi lære opp advokater i Danmark i norsk rett, vi må fly norske spesialister over. Det vil i praksis bety en sluttstrek i denne saken, har Lornts Nagelhus tidligere sagt til FriFagbevegelse.

Øystein falt fra stillaset og knuste knærne og skulderen. Han får ikke en krone i forsikring

Han er en av to advokater som representerer Øystein Hole, en av dem som ikke får millionutbetalingen.

Nagelhus mener også et mulig søksmål i Danmark kan være brudd på menneskerettighetene.

– Essensen i FNs menneskerettserklæring artikkel 6, er at enkeltpersoner skal ha mulighet til å prøve sin sak for en tilgjengelig domstol. Et søksmål i Danmark vil ikke innfri den retten.

Det er forventet at saken behandles i Høyesterett før sommeren.

Warning
Annonse
Annonse