JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alpha Insurance:

Øystein falt fra stillaset og knuste knærne og skulderen. Han får ikke en krone i forsikring

Øystein Hole (41) gikk fra topplønn til sosialstønad etter yrkesskaden. Nå er han og flere hundre nordmenn rammet av en konkurs i et dansk forsikringsselskap.
Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs.

Britt Andreassen (bakgrunnsfoto). Foto innfelt: privat

line.fausko@lomedia.no

12. oktober 2007: Øystein Hole er 29 år og på jobb som stillasmontør i Bergen. Denne dagen jobber han med å bygge en ramme for en tunnelåpning og må klatre for å bygge sikring over tunnelen.

Så går det galt.

– Det siste jeg husker er hånden som griper etter noe å holde fast i.

Deretter er alt svart.

Det neste han husker er å våkne opp på sykehuset, forvirret. Han trodde fremdeles han var på jobb.

Det som skjedde, ble han senere fortalt:

Han hadde falt mellom fem og ni meter ned i en steinrøys og blitt fraktet med helikopter til Haukeland sykehus. Begge knær og høyre skulder var ødelagt.

– I tillegg hadde jeg slengskader i hodet og en del av øret var revet av, men det føltes bagatellmessig.

Jobben som stillasmontør kan han aldri komme tilbake til.

Fra topplønn til sosialstønad

– Vi spøkte alltid med at alle hatet stålstillas, bortsett fra meg. Jeg elsket stålstillas. Jeg var en arbeidsnarkoman, ambisiøs, og ville vise hva jeg var god for.

Han hadde steget raskt i gradene: fagbrev, bas og formann. Han tjente rundt 700.000 i året, nedbetalte gammel gjeld og hadde fått innvilget huslån i banken.

På hjemmebane hadde han tvillinger på tre år.

Den nye hverdagen

Stillas, asfalt og klatring blir byttet ut med fysiske smerter og Nav-søknader.

Det er over 12 år siden ulykken. Det har tatt lang tid å finne ut av skadeomfanget og grad av arbeidsførhet før han søkte om forsikringspenger. Før saken var avklart gikk forsikringsselskapet konkurs. Siden ulykken har han vært på arbeidsavklaringspenger, i jobbtiltak og blitt utredet av leger og Nav. Uførhet er heller ikke avgjort av Nav ennå.

I dag får Øystein sosialstønad og bor alene i en kjellerleilighet. Etter at husleie og strøm er betalt, har han rundt 3000-4000 kroner å leve for i måneden.

Dagene preges også av smertene han fikk. Skulderen må byttes, men han er for ung til å få protese ennå.

– Hvis jeg sover tungt og snur meg mot høyre, har jeg nervelammelsene i skulderen dagen etter. Det er dager der jeg tror den er helt ødelagt, så går det et smell og så er den i ledd igjen.

Knærne stivner hvis han går på asfalt eller i trapper.

FriFagbevegelse har fått innsyn i medisinske journaler, skademeldinger og rettsdokumenter.

Han venter på forsikringspengene på mange millioner. De kommer kanskje aldri.

Faller mellom to stoler

Det er fordi selskapet han jobbet for, Bautas AS (nå Raminent), hadde tegnet en yrkesskadeforsikring for sine ansatte i det danske Alpha Insurance. Det gikk konkurs i 2018.

I tråd med EØS-avtalen slapp selskapet til i Norge. For flere hundre norske yrkesskadde ble det en tragedie.

Øystein er en av rundt 400 nordmenn som har levert krav til konkursboet i Danmark. Et av problemene er at den danske garantiordningen, som skal dekke forsikringskunder ved konkurs, ikke gjelder ved yrkesskader.

Et annet problem er at den Alpha-forsikringen arbeidsgiveren til Øystein tegnet, ikke hadde norsk filial (se faktaboks). Dermed er han heller ikke dekket av den norske garantiordningen, som også ville sikret ham.

Finanstilsynet har kun registrert Alpha Insurance i registre over selskaper som kan utøve grensekryssende virksomhet i Norge. Dette er i henhold til EØS-avtalen. Hadde de vært med i den norske garantiordningen, ville arbeidstakere vært sikret ved konkurs.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange arbeidstakere i Norge som har en utenlandsk yrkesskadeforsikring, og dermed hvor mange som kan bli rammet av fremtidige konkurser.

Vi har vært i kontakt med Alpha Insurance, som ikke ønsker å kommentere enkeltsaker.

Hadde lønt seg for Øystein å være uforsikret

Det ville vært bedre for Øystein om firmaet han jobbet for hadde forsømt seg og ikke tegnet yrkesskadeforsikring. Da ville Yrkesskadeforsikringsforeningen vært ansvarlige.

At han er dårligere stilt enn de som er uforsikret, synes Øystein er hårreisende.

– I mitt hode er det ubegripelig at de uforsikrede har flere rettigheter, når min arbeidsgiver tegnet en gyldig forsikring.

Livet på vent

– Nå blir jeg snart 42. Ikke har jeg min egen bolig, jeg har gjeld opp til ørene. Det er fryktelig å si det, men barna mine hadde vært bedre økonomisk sikret hvis jeg hadde dødd i det fallet.

Han har i dag en ny kjæreste, som han gjerne skulle flyttet inn med. Men hans økonomi og selvfølelse hindrer ham i å ta det steget.

– Jeg vil ikke være en byrde og trekke andre ned i min situasjon.

– Brudd på menneskerettighetene

Den siste konflikten mellom Alpha og de yrkesskade dreier seg om hvor rettssaken om konkursboet skal føres. Hvis saken blir ført i Norge, er det større sjanse for at de skadelidde får tilbake deler av pengene de har krav på.

– Hvis saken føres i Danmark, må vi lære opp advokater i Danmark i norsk rett, vi må fly norske spesialister over. Det vil i praksis bety en sluttstrek i denne saken, sier Lornts Nagelhus, til FriFagbevegelse.

Han er en av to advokater som representerer Øystein Hole.

Gulating lagmannsrett avgjorde i desember 2019 at hovedsaken skal fremmes for Bergen tingrett. LO-advokatene skriver på sin Facebookside at konkursboet nylig har opplyst at de vil anke avgjørelsen til Høyesterett.

Dommen fra Lagmannsretten er inne på noe viktig når de trekker frem retten til å få prøvd saken sin for en domstol, mener Nagelhus.

– Essensen i FNs menneskerettserklæring artikkel 6, er at enkeltpersoner skal ha mulighet til å prøve sin sak for en tilgjengelig domstol. Et søksmål i Danmark vil ikke innfri den retten.

– Som å slå og sparke folk som ligger nede

– I tillegg til å få livet snudd opp ned, kan jeg nå bli tvunget til å gi opp forsikringskravet. Det er virkelig å slå folk som ligger nede, som å slå og sparke dem i trynet, sier Hole.

Han er sliten etter årene med smerter og papirmøller, men er bestemt på å kjøre saken sin hele veien. Det er mye takket være den økonomiske og juridiske hjelpen han får fra Fellesforbundet og LO-advokatene.

Finans Norge: – Vi oppfordrer alle bedrifter til å undersøke nøye

Europeiske forsikringsselskaper uten filial i Norge er ikke medlem i den norske garantiordningen for skadeforsikring.

Partene i arbeidslivet, Virke, NHO og LO ba i sommer Finansdepartementet vurdere å gjøre det obligatorisk for alle som tilbyr yrkesskadeerstatning å være medlem av norske garantiordningen.

De har ikke fått svar fra departementet.

Finans Norge oppfordrer alle bedrifter til å undersøke nøye hva slags sikringsordninger forsikringsselskapet har i bunnen når de skal kjøpe yrkesskadeforsikring.

– De bør ikke se på pris isolert, men foreta en helhetsvurdering, sier Finans Norge i en uttalelse.

Garantiordningen for skadeforsikring

Norske selskaper og selskaper fra EØS-området med filial i Norge er medlem av Garantiordningen for skadeforsikring.

Utenlandske selskaper uten filial i Norge, som driver såkalt grenseoverskridende virksomhet, er ikke medlem. Kunder i disse selskapene er dermed ikke dekket av den norske garantiordningen. Er du kunde i et slikt selskap, bør du kontakte selskapet eller forsikringsformidleren din. De kan fortelle deg om det er en garantiordning i selskapets hjemland, og om du er dekket der.

Kilde: Finanstilsynet

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Garantiordningen for skadeforsikring

Norske selskaper og selskaper fra EØS-området med filial i Norge er medlem av Garantiordningen for skadeforsikring.

Utenlandske selskaper uten filial i Norge, som driver såkalt grenseoverskridende virksomhet, er ikke medlem. Kunder i disse selskapene er dermed ikke dekket av den norske garantiordningen. Er du kunde i et slikt selskap, bør du kontakte selskapet eller forsikringsformidleren din. De kan fortelle deg om det er en garantiordning i selskapets hjemland, og om du er dekket der.

Kilde: Finanstilsynet