JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VANSKELIG Å TENKE FRAMOVER: Synne Lyng, Tonje Sandem og Berit Viddal har vært permittert siden 13. mars. Framtida er usikker.

VANSKELIG Å TENKE FRAMOVER: Synne Lyng, Tonje Sandem og Berit Viddal har vært permittert siden 13. mars. Framtida er usikker.

Helge Rønning Birkelund

Flyplassansatte under koronakrisa

Permitterte på Gardermoen fortviler: – Alt står på vent. Det verste er at vi ikke vet når det tar slutt

Oslo Lufthavn og området rundt er blitt en spøkelsesby. Tirsdag inviterte LOs distriktskontor til en liten oppmuntrings-lunsj for et knippe permitterte.02.09.2020
09:51
11.09.2020 14:47

helge@lomedia.no

Stedet hvor folk vanligvis står som sild i tønne, haster gjennom sikkerhetskontrollen og stresser seg gjennom folkemassen for å rekke flyet, er ikke til å kjenne igjen.

Ingen køer ved innsjekking og sikkerhetskontroll. Godt med sitteplasser på restaurantene. Tom bagasjehall. Tom taxfreebutikk. Og tomme shuttlebusser til hotellene.

Konsekvensene går langt utenom selve flyplassen.

Synne Lyng, Tonje Sandem og Berit Viddal jobber vanligvis med booking og konferanser på Thon Hotel Oslo Airport. Nå har de vært permitterte siden 13. mars. Utsiktene framover er ikke gode. Nå heter det plutselig at man ikke kan komme tilbake til normal drift før i 2024.

– Alt er veldig usikkert. Vi vet ikke hva som skjer, sier Synne Lyng til FriFagbevegelse.

– Alt er satt på vent. Det blir veldig mye venting, men vi må også prøve å se framover. Søke jobber og prøve å komme oss videre. Men det er jo ikke mye som rører seg der heller. Det er mange om beinet, sier Berit Viddal.

Les også: Venstre, KrF og SV går inn for å skrote taxfree: – Som å sparke noen som ligger nede, sier tillitsvalgt

Permittert siden 13. mars

12. mars kommer til å gå inn i historien som dagen da Norge gikk i sjokk. For de tre jentene fra Ullensaker og Lillestrøm, var dagen etter – den 13. mars – dagen de ikke vil glemme.

– Ting gikk veldig raskt. Vi satt veldig intenst med kanselleringer da viruset kom. Plutselig var det bare å legge ned blyanten å gå ut døra. Med en gang var alt veldig uklart. Vi var kjempefrustrert før alt kom på plass, sier Berit Viddal videre.

At flyplassen nærmest står tom, får også konsekvenser for hotellene. Når man maksimalt kan ha 200 personer i en sal med en meters avstand, trenger man store saler for å fylle opp med det som er tillatt. Samtidig er nesten alle land farget grønne, og dermed er få som trenger overnatting i nærheten.

Hittil har jentene permitteringsvarsel ut oktober. De regner med at det blir utvidet. I prinsippet kan de være permittert til mars.

– Det er deprimerende og stusslig, sier de. Med en nærmest lakonisk latter.

– Det er vanskelig å tenke framover. Om hva som skjer videre. Alt står på vent. Egentlig håper vi intenst på en vaksine. Når den kommer blir alt bra. Men når kommer den, spør Tone Sandem.

Tilbakeblikk: Et halvt år med korona – Slik preget tiltakene Norge

Veteran permittert

Roy Johnskås har jobbet i SAS i 41 år. Tirsdag opplevde han noe for aller første gang: Han hadde sin første dag som permittert.

Til daglig er han trafikk-konsulent, og medlem av Handel og Kontor. Nå er han altså halvt permittert.

Bakgrunnen er at mange har fått sin oppsigelse. Da må de permitterte tas inn igjen for å gå ut oppsigelsestiden.

– Det er tøffe tak i luftfarten. Nå hører jeg de sier at det ikke blir noen bedring på flere år, sier Roy til FriFagbevegelse.

Han er dog 56 år, og mange er verre stilt enn ham. Men å være halvt permittert er noe av det verste som kan skje økonomisk: Du får en månedsutgift i forhold til å reise til arbeidsplassen, men får bare halv inntekt.

PERMITTERT: I en alder av 56 år er Roy Johnskås permittert for første gang.

PERMITTERT: I en alder av 56 år er Roy Johnskås permittert for første gang.

Helge Rønning Birkelund

Simon Lotric og Iasha Ahmed har det imidlertid langt verre. Kollegaene er begge permitterte fra jobben i taxfreebutikken, og Simon har nettopp kjøpt hus. Simon har vært permittert siden 18. mars – Iasha fra 13. mars.

– Utsiktene for å komme inn igjen er ikke gode. Men det går bra fos oss. Det må gjøre det, sier Simon.

– Men når man ser på reisesituasjonen er det ikke noe lys i tunnelen heller, sier Iasha.

Deres tillitsvalgte på Travel Retail Norway er Rozina Nazar. Hun beskriver situasjonen som den tyngste hun noensinne har opplevd.

– Det er vanskelig å skrive under på et dokument som sier at 1 000 kollegaer må permitteres. Det er ikke lett å bære på sine skuldre. Men vi har gjort alt både som tillitsvalgte og bedrift for å få folk tilbake på jobb. Men vi må også ta hensyn til smittevern, og kan ikke ha folk på jobb hvis det ikke går fly, sier hun.

Da det ble åpnet for turer til flere land, håpet man på flere på jobb. Men så ble mange grønne land røde igjen.

– Det positive er at vi ikke har permittert flere av den grunn, sier hun.

Dagpenger: Nå begynner Nav å kreve tilbake forskudd

Tillitsvalgte Rozina Nazar sammen med Simon Lotric og Iasha Ahmed

Tillitsvalgte Rozina Nazar sammen med Simon Lotric og Iasha Ahmed

Helge Rønning Birkelund

Fylkesrådsleder: – Har fått for liten oppmerksomhet

Tonje Brenna er fylkesrådsleder i Viken fylke, og er selv bosatt i Ullensaker – en av kommunene i landet med aller størst ledighet.

– Flyplassen og området rundt med hotellene har fått altfor liten oppmerksomhet. Med framtidsutsiktene som sier at ting ikke blir normalt før i 2024, er det viktig at det settes inn virkemidler for å avhjelpe situasjonen. Vi har ikke mange av de i fylket, men vi kan bidra til å jobbe sammen mot kommune og stat for å samle virkemidlene, sier Tonje Brenna til FriFagbevegelse.

– Øvre Romerike har den største ledigheten i Viken fylke, på hele 10 prosent. Det som er helt unikt for flyplassen, er at folk bor i så mange kommuner rundt omkring. Det å målrette tiltak mot kommunene, at de får hjelp til å håndtere sine ledige, er ikke like nyttig for dem som er permitterte fra flyplassen. Nedslagsfeltet er så stort, sier Tonje Brenna.

Tonje Brenna (Ap) er fylkesrådsleder for Viken, som er hardt rammet med store ledighetstall på Øvre Romerike.

Tonje Brenna (Ap) er fylkesrådsleder for Viken, som er hardt rammet med store ledighetstall på Øvre Romerike.

Helge Rønning Birkelund

Hun har ikke registrert noe nasjonalt ramaskrik om situasjonen her.

– Det trengs oppmerksomhet rundt flyplassen. Nå må man få på plass en analyse av hva som trengs for de ansatte, og komme i gang med bransjeprogram på fagskolenivå. Det er for lenge å vente til 2024. det er også dumt for regionen om alle de som jobber her er borte når trafikken tar seg opp igjen. Nå må man bruke tiden til å fylle på med kompetanse. Folk er glade i jobbene sine og vil bli her, sier Tonje Brenna.

– De må få noe meningsfylt å gjøre mens de er permitterte. Og ikke gå årevis for å vente på noe som også kan bli en annerledes arbeidsplass, mener fylkesrådslederen.

Viken fylke har bevilget rundt 200 millioner kroner til tiltak som kan hjelpe permitterte, bidra til å skaffe flere arbeidsplasser og å øke antall lærlingplasser i fylket, men: Brenna poengterer at flyplassregionen trenger penger mer enn noen annen region.

Les også: Forhøyet dagpengesats forlenges ut året

Flyarbeidere mister jobben

Gunnar Holm leder Flyarbeidernes arbeiderforening, en avdeling av Fellesforbundet.

Han mener også stuerne og flymekanikerne også går en tung tid i møte.

– Det er besluttet at 40 prosent av de ansatte skal nedbemannes. Det har allerede startet. Det betyr halvert produksjon i Norge. Det er svært dramatisk. Det er også et spørsmål om å overleve, sier Gunnar Holm til FriFagbevegelse.

– Det som er aller mest dramatisk er at SAS ikke gjør nytte av de utvidede permitteringsordningene. Da kunne vi fått langt mer ryddige prosesser, mener Gunnar Holm.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.09.2020
09:51
11.09.2020 14:47Mest lest

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Leif Martin Kirknes

Nå skal det svi mer å si opp jobben

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

– Syke og uføre mennesker mister all sin inntekt, ofte over natten og uten noe varsel. De orker ikke mer

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Håvard Sæbø

Ansatte i oljeservice får ny lønn. Her er resultatet

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

Roy Ervin Solstad

– Det er jo litt rart å kalle det lønnsforhandlinger, når vi aldri forhandler om lønn

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

Martin Guttormsen Slørdal

– Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn


Flere saker