JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flyplassansatte under koronakrisa

Permitterte på Gardermoen fortviler: – Alt står på vent. Det verste er at vi ikke vet når det tar slutt

Oslo Lufthavn og området rundt er blitt en spøkelsesby. Tirsdag inviterte LOs distriktskontor til en liten oppmuntrings-lunsj for et knippe permitterte.
VANSKELIG Å TENKE FRAMOVER: Synne Lyng, Tonje Sandem og Berit Viddal har vært permittert siden 13. mars. Framtida er usikker.

VANSKELIG Å TENKE FRAMOVER: Synne Lyng, Tonje Sandem og Berit Viddal har vært permittert siden 13. mars. Framtida er usikker.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Stedet hvor folk vanligvis står som sild i tønne, haster gjennom sikkerhetskontrollen og stresser seg gjennom folkemassen for å rekke flyet, er ikke til å kjenne igjen.

Ingen køer ved innsjekking og sikkerhetskontroll. Godt med sitteplasser på restaurantene. Tom bagasjehall. Tom taxfreebutikk. Og tomme shuttlebusser til hotellene.

Konsekvensene går langt utenom selve flyplassen.

Synne Lyng, Tonje Sandem og Berit Viddal jobber vanligvis med booking og konferanser på Thon Hotel Oslo Airport. Nå har de vært permitterte siden 13. mars. Utsiktene framover er ikke gode. Nå heter det plutselig at man ikke kan komme tilbake til normal drift før i 2024.

– Alt er veldig usikkert. Vi vet ikke hva som skjer, sier Synne Lyng til FriFagbevegelse.

– Alt er satt på vent. Det blir veldig mye venting, men vi må også prøve å se framover. Søke jobber og prøve å komme oss videre. Men det er jo ikke mye som rører seg der heller. Det er mange om beinet, sier Berit Viddal.

Les også: Venstre, KrF og SV går inn for å skrote taxfree: – Som å sparke noen som ligger nede, sier tillitsvalgt

Permittert siden 13. mars

12. mars kommer til å gå inn i historien som dagen da Norge gikk i sjokk. For de tre jentene fra Ullensaker og Lillestrøm, var dagen etter – den 13. mars – dagen de ikke vil glemme.

– Ting gikk veldig raskt. Vi satt veldig intenst med kanselleringer da viruset kom. Plutselig var det bare å legge ned blyanten å gå ut døra. Med en gang var alt veldig uklart. Vi var kjempefrustrert før alt kom på plass, sier Berit Viddal videre.

At flyplassen nærmest står tom, får også konsekvenser for hotellene. Når man maksimalt kan ha 200 personer i en sal med en meters avstand, trenger man store saler for å fylle opp med det som er tillatt. Samtidig er nesten alle land farget grønne, og dermed er få som trenger overnatting i nærheten.

Hittil har jentene permitteringsvarsel ut oktober. De regner med at det blir utvidet. I prinsippet kan de være permittert til mars.

– Det er deprimerende og stusslig, sier de. Med en nærmest lakonisk latter.

– Det er vanskelig å tenke framover. Om hva som skjer videre. Alt står på vent. Egentlig håper vi intenst på en vaksine. Når den kommer blir alt bra. Men når kommer den, spør Tone Sandem.

Tilbakeblikk: Et halvt år med korona – Slik preget tiltakene Norge

Veteran permittert

Roy Johnskås har jobbet i SAS i 41 år. Tirsdag opplevde han noe for aller første gang: Han hadde sin første dag som permittert.

Til daglig er han trafikk-konsulent, og medlem av Handel og Kontor. Nå er han altså halvt permittert.

Bakgrunnen er at mange har fått sin oppsigelse. Da må de permitterte tas inn igjen for å gå ut oppsigelsestiden.

– Det er tøffe tak i luftfarten. Nå hører jeg de sier at det ikke blir noen bedring på flere år, sier Roy til FriFagbevegelse.

Han er dog 56 år, og mange er verre stilt enn ham. Men å være halvt permittert er noe av det verste som kan skje økonomisk: Du får en månedsutgift i forhold til å reise til arbeidsplassen, men får bare halv inntekt.

PERMITTERT: I en alder av 56 år er Roy Johnskås permittert for første gang.

PERMITTERT: I en alder av 56 år er Roy Johnskås permittert for første gang.

Helge Rønning Birkelund

Simon Lotric og Iasha Ahmed har det imidlertid langt verre. Kollegaene er begge permitterte fra jobben i taxfreebutikken, og Simon har nettopp kjøpt hus. Simon har vært permittert siden 18. mars – Iasha fra 13. mars.

– Utsiktene for å komme inn igjen er ikke gode. Men det går bra fos oss. Det må gjøre det, sier Simon.

– Men når man ser på reisesituasjonen er det ikke noe lys i tunnelen heller, sier Iasha.

Deres tillitsvalgte på Travel Retail Norway er Rozina Nazar. Hun beskriver situasjonen som den tyngste hun noensinne har opplevd.

– Det er vanskelig å skrive under på et dokument som sier at 1 000 kollegaer må permitteres. Det er ikke lett å bære på sine skuldre. Men vi har gjort alt både som tillitsvalgte og bedrift for å få folk tilbake på jobb. Men vi må også ta hensyn til smittevern, og kan ikke ha folk på jobb hvis det ikke går fly, sier hun.

Da det ble åpnet for turer til flere land, håpet man på flere på jobb. Men så ble mange grønne land røde igjen.

– Det positive er at vi ikke har permittert flere av den grunn, sier hun.

Dagpenger: Nå begynner Nav å kreve tilbake forskudd

Tillitsvalgte Rozina Nazar sammen med Simon Lotric og Iasha Ahmed

Tillitsvalgte Rozina Nazar sammen med Simon Lotric og Iasha Ahmed

Helge Rønning Birkelund

Fylkesrådsleder: – Har fått for liten oppmerksomhet

Tonje Brenna er fylkesrådsleder i Viken fylke, og er selv bosatt i Ullensaker – en av kommunene i landet med aller størst ledighet.

– Flyplassen og området rundt med hotellene har fått altfor liten oppmerksomhet. Med framtidsutsiktene som sier at ting ikke blir normalt før i 2024, er det viktig at det settes inn virkemidler for å avhjelpe situasjonen. Vi har ikke mange av de i fylket, men vi kan bidra til å jobbe sammen mot kommune og stat for å samle virkemidlene, sier Tonje Brenna til FriFagbevegelse.

– Øvre Romerike har den største ledigheten i Viken fylke, på hele 10 prosent. Det som er helt unikt for flyplassen, er at folk bor i så mange kommuner rundt omkring. Det å målrette tiltak mot kommunene, at de får hjelp til å håndtere sine ledige, er ikke like nyttig for dem som er permitterte fra flyplassen. Nedslagsfeltet er så stort, sier Tonje Brenna.

Tonje Brenna (Ap) er fylkesrådsleder for Viken, som er hardt rammet med store ledighetstall på Øvre Romerike.

Tonje Brenna (Ap) er fylkesrådsleder for Viken, som er hardt rammet med store ledighetstall på Øvre Romerike.

Helge Rønning Birkelund

Hun har ikke registrert noe nasjonalt ramaskrik om situasjonen her.

– Det trengs oppmerksomhet rundt flyplassen. Nå må man få på plass en analyse av hva som trengs for de ansatte, og komme i gang med bransjeprogram på fagskolenivå. Det er for lenge å vente til 2024. det er også dumt for regionen om alle de som jobber her er borte når trafikken tar seg opp igjen. Nå må man bruke tiden til å fylle på med kompetanse. Folk er glade i jobbene sine og vil bli her, sier Tonje Brenna.

– De må få noe meningsfylt å gjøre mens de er permitterte. Og ikke gå årevis for å vente på noe som også kan bli en annerledes arbeidsplass, mener fylkesrådslederen.

Viken fylke har bevilget rundt 200 millioner kroner til tiltak som kan hjelpe permitterte, bidra til å skaffe flere arbeidsplasser og å øke antall lærlingplasser i fylket, men: Brenna poengterer at flyplassregionen trenger penger mer enn noen annen region.

Les også: Forhøyet dagpengesats forlenges ut året

Flyarbeidere mister jobben

Gunnar Holm leder Flyarbeidernes arbeiderforening, en avdeling av Fellesforbundet.

Han mener også stuerne og flymekanikerne også går en tung tid i møte.

– Det er besluttet at 40 prosent av de ansatte skal nedbemannes. Det har allerede startet. Det betyr halvert produksjon i Norge. Det er svært dramatisk. Det er også et spørsmål om å overleve, sier Gunnar Holm til FriFagbevegelse.

– Det som er aller mest dramatisk er at SAS ikke gjør nytte av de utvidede permitteringsordningene. Da kunne vi fått langt mer ryddige prosesser, mener Gunnar Holm.

Warning
Annonse
Annonse