Permitterte og arbeidsløse:
Forhøyet dagpengesats forlenges ut året
Regjeringen foreslår å forlenge perioden med forhøyet dagpengesats ut året, bekrefter arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Tormod Ytrehus
helge@lomedia.no
– Vi forlenger den midlertidige dagpengeordningen ut året. Det gir større forutsigbarhet for dem som mottar dagpenger, sier Isaksen til NTB.
– Det har fra første stund vært klart at forhøyet dagpengesats er et midlertidig tiltak.Stortinget har vedtatt at ordningen skal gjelde til 31. oktober, men vi har også sagt at vi hele tiden må vurdere tiltakene basert på hvor hvordan situasjonen utvikler seg.
Den midlertidige ordningen innebærer at dagpengesatsen opp til 3G er forhøyet til 80 prosent. Utover dette er nivået på 62,4 prosent, som vanlig.
Det vil bli fremmet forslag til budsjettvedtak for Stortinget slik at ordningen forlenges ut 2020.
Tilbakeblikk: Et halvt år med korona – Slik preget tiltakene Norge
Forlenget permittering
Det har vært uro i opposisjonen for følgene av å avslutte ordningen 31. oktober.
– Dersom ordningen ikke blir videreført etter 1. november, vil mange oppleve å få lavere utbetalinger av dagpenger, og de med aller lavest inntekt vil bli kastet ut av ordningen. Dette vil ramme de med lavest inntekt hardest, skriver SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski i et brev til Isaksen.
Torsdagens avklaring betyr at regjeringen forlenger enda et av de mest sentrale tiltakene som ble innført da Norge ble rammet av utbrudd av koronavirus i mars og økonomien ble stengt ned. Torsdag 14. august ble det nemlig klart at regjeringen vil utvide permitteringsperioden til 52 uker fra 1. november.
Isaksen understreker at regjeringens viktigste jobb ved siden av å håndtere smittesituasjonen, er å ta vare på arbeidsplasser.
– Vi må skape mer og inkludere flere. Derfor har vi både gitt støtte til næringslivet gjennom koronakrisen, men også gjort det enklere for mottakere av dagpenger å få påfyll av kompetanse, sier han.
Dagpenger: Nå begynner Nav å kreve tilbake forskudd
Venter på dagpenger
Samtidig har koronakrisens følger for arbeidsmarkedet fullstendig overveldet Nav.
Klassekampen skrev 18. august at 67.000 personer fremdeles venter på å få behandlet sine dagpengesøknader.
37.000 av disse fikk i sommer beskjed om at sakene deres har fått utsatt behandling, ifølge Isaksen. Disse sakene gjelder i all hovedsak personer som er tilbake i jobb.
– Arbeids- og velferdsetaten har informert meg om at disse sakene sannsynligvis vil bli behandlet i september. Av de resterende 30.000 utgjør om lag 20.000 eldre saker som forventes ferdig behandlet i august. Øvrige 10.000 er nye saker som er under behandling, sier Isaksen.
– Glad regjeringen lyttet til LO
Etter det FriFagbevegelse erfarer møtte LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tidligere denne uka.
Øverst på dagsorden sto dagpengesatsene, som regjeringen tidligere har sagt skal tilbake til normalt nivå fra 1. november.
Torsdag – bare to dager etter at Røe Isaksen varslet i et skriftlig svar at disse planene ikke er endret snur regjeringen. Dagpengesatsene blir nå låst ut året.
– Det er bra at regjeringen har lyttet til LO og legger bort planene om å senke dagpengesatsene allerede nå i høst, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.
– Økte dagpengesatser er med på å sikre tryggheten og inntekten til de som rammes hardt av myndighetenes smittetiltak. Denne krisen er langt fra over. for mange av de permitterte og arbeidsledige. Fellesskapet må stille opp for dem, sier LO-lederen.
Fellesforbundets leder Jørn Eggum har følgende kommentar til FriFagbevegelse:
– Det er positivt at regjeringen tar til fornuft og realitetsorienterer seg i forhold til de utfordringer vanlige arbeidsfolk står oppe i, men vi er langt i fra i mål. Nå må de få på plass feriepenger på dagpengene i det kommende budsjettet for 2021.
Fortsatt håp
SV-leder Audun Lysbakken sier at regjeringen nok en gang venter til tolvte time med å si at de forlenger helt nødvendige tiltak for å sikre folk inntekt i krisetid.
– Slikt skaper usikkerhet. Arbeidsministeren sier at dette gir mer forutsigbarhet for dem som mottar dagpenger. Det som vil gi mest forutsigbarhet nå, er om regjeringen gir en garanti for at de sosiale ordningene forlenges så lenge vi står overfor denne krisa, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.
– Jeg forutsetter at dette gjelder alle korona-tiltakene, som lavere inngangskriterier på dagpenger, sånn at ikke flere nå mister rettigheter, legger han til.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener dette kom på overtid.
– Regjeringens bevisste uklarhet på om de økte dagpengene ville avvikles eller gjelde ut året har skapt unødvendige bekymringer for mange, sier han til FriFagbevegelse.
Han påpeker at det fortsatt gjenstår en stor urettferdighet i dagepengesystemet.
– De som har væørt permitterte i år vil ikke få feriepenger neste år, og de som ble arbeidsledige før midten av mars får ikke ta del i de økte dagpengene selv om det er mer krevende å komme i jobb nå, legger han til.
Fått med deg denne? Syvert (61) har ikke fått dagpenger siden i mars: – Jeg bruker av pensjonskontoen min