JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rådgiveren som skal gjøre veien mellom Ap og fagbevegelsen kortere

André Nerheim har vært rådgiver for flere Ap-topper, men i februar begynte han på «verdens lengste sommerjobb». Nemlig å gjøre Jonas Gahr Støre til statsminister.
Støre har flere rådgivere. André Nerheim, med «Kameratar» på t-skjorta, er til vanlig informasjonssjef i Fellesforbundet, men rådgir Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre i valgkampen om faglige spørsmål. Tale Jordbakke med ryggen til og Jarle Roheim Håkonsen er også med for å forberede Støre før intervju med TV2 om heltig og deltid.

Støre har flere rådgivere. André Nerheim, med «Kameratar» på t-skjorta, er til vanlig informasjonssjef i Fellesforbundet, men rådgir Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre i valgkampen om faglige spørsmål. Tale Jordbakke med ryggen til og Jarle Roheim Håkonsen er også med for å forberede Støre før intervju med TV2 om heltig og deltid.

Kai Hovden

torgny@lomedia.no

Mens TV-kameraene og mikrofonene fanger opp hva Arbeiderpartiets leder og statsministerkandidat, Jonas Gahr Støre, sier og gjør, synes en stor kar i bakgrunnen mens han snakker i mobiltelefonen. Han har på seg en svart T-skjorte med teksten «Kameratar». André Nerheim er en av Støres nærmeste rådgivere under valgkampen.

Mye lest: Gustav Witzøe-selskap brøt loven i fem år, men slipper straff

Lang sommerjobb

Nerheim er til daglig informasjonssjef i Fellesforbundet, men siden 15. februar har han vært rådgiver for arbeiderpartiledelsen. I åtte måneder fram til 15. september er han partifunksjonær. To dager etter valget er han tilbake på Lilletorget.

– Det er en skikkelig lang sommerjobb, sier Nerheim til FriFagbevegelse. Han understreker at han er ansatt i Arbeiderpartiet og jobber for Arbeiderpartiet. Han er ikke LOs mann inn i partiet.

(Saken fortsetter under bildet)

André Nerheim følger med når leder i Fagforbundet Mette Nord og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre blir intervjuet av TV2.

André Nerheim følger med når leder i Fagforbundet Mette Nord og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre blir intervjuet av TV2.

Kai Hovden

Blid og kreativ

– Hva er det Nerheim bidrar med?

– Med André Nerheim har vi fått en erfaren politiker som kommer fra fagbevegelsen og kjenner den. Han er kreativ, blid, spennende og styrker laget, sier Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Nerheims nærmeste leder er kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet, Jarle Roheim Håkonsen. Han forklarer at med Nerheim som rådgiver så har det blitt kortere vei fra fagbevegelsen til partiledelsen i denne valgkampen.

Saker vi ikke hadde fått til

– Han styrker det faglige politiske samarbeidet, og det gir mange nye muligheter fordi han kjenner fagbevegelsen. Dette er hans spesialområde, og det gir oss mange muligheter til å komme med saker vi ellers ikke hadde fått til, sier Håkonsen.

Nerheim har hele sitt voksne liv levd i spennet mellom Arbeiderpartiet og LO. Han begynte som politisk rådgiver for Anne-Grete Strøm Eriksen mens hun var byråd i Bergen. Da han kom til Oslo, jobbet han først på internasjonal avdeling i LO, så taleskriver for arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Han kom tilbake til LO, og ble informasjonsmedarbeider for tre LO-ledere; Roar Flåthen, Gerd Kristiansen og Hans-Christian Gabrielsen. Inni mellom var han politisk rådgiver for Anniken Huitfeldt i det halve året hun var arbeidsminister. Fra januar 2018 har han vært kommunikasjonssjef i Fellesforbundet, og forbundsleder Jørn Eggums nære rådgiver.

Skolepolitikk: Alle partier unntatt Høyre mener økt lønn må til for å få flere lærere og barnehagelærere

Finne gode saker

– Hva går egentlig jobben din ut på?

– Min jobb er å koordinere arbeidet i partiet opp mot LO-familien, og sammen med dem finne gode saker som kan illustrere Arbeiderpartiets politikk.

I det siste har han funnet eksempler blant LO-medlemmer som har vært utsatt for Solberg-regjeringens politikk. Han har funnet fram til en familie som har opplevd kutt i arbeidsavklaringspenger (AAP). Han har formidlet kontakt med en mor der datteren mistet brillestøtten, en taxisjåfør som har opplevd liberaliseringen av drosjenæringen på kroppen, og en brannmann som har mistet muligheten til å gå av med pensjon når han fyller 60 år.

– Dette er eksempler på folk som har følt på kroppen den sittende regjerings politikk. Saker som Arbeiderpartiet skal rydde opp i, når det blir en ny regjering.

Mye delt: Stordalen om formuesskatt: – Utgjør så jævla lite

To ulike typer

– Hva er forskjellen på å jobbe for Jonas Gahr Støre og Jørn Eggum?

– De er to helt forskjellige typer. En viktig forskjell er at når du jobber for lederen i Fellesforbundet er du nødt til å jobbe for å selge inn saker, men når du jobber for Arbeiderpartiets statsministerkandidat er det nok av henvendelser. Da er jobben mer å få en ok vinkel på sakene, men det er ikke alltid det går, svarer Nerheim.

Ekstra motivasjon

En av dem som var ivrige på at Nerheim skulle ta jobben var LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Bare noen uker etter at rådgiveren hadde begynt i den nye jobben, døde Gabrielsen.

– Etter det triste som skjedde med Hans-Christian er det ekstremt mye motivasjon å være med på å løfte Arbeiderpartiet. For det var noe han var veldig opptatt av, sier Støres rådgiver.

Annonse
Annonse