JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krigen i Gaza

Raymond Johansen mener full boikott av Israel er feil strategi

Generalsekretæren i Norsk Folkehjelp er kritisk til LO og venstresidens vedtak om full boikott av Israel. Han vil heller målrette straffen mot selskaper som tjener på okkupasjonen.
Raymond Johansen mener det store målet må være en egen palestinsk stat. (Arkivbilde)

Raymond Johansen mener det store målet må være en egen palestinsk stat. (Arkivbilde)

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Rødt, SV og LO har vedtatt å jobbe for at Norge skal innføre boikott mot Israel.

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen mener det er mye annet man heller bør ha fokus på.

Han mener at alle, inkludert fagbevegelsen, kan konsentrere seg om forbud mot varer og tjenester produsert eller levert av selskaper fra områder Israel har okkupert på Vestbredden. Inkludert Oljefondets investeringer.

– Israel må respektere folkeretten, sier Raymond Johansen til FriFagbevegelse.

Leder Liv Tørres i LOs internasjonale avdeling svarer at LO ikke ønsker at Norge alene skal boikotte Israel. Se hele svaret nederst i saken.

Vil ramme hardest

Norge, de aller fleste land i verden og FN anser Israels bosetninger på den okkuperte Vestbredden, Øst-Jerusalem og de syriske Golan-høydene for å være ulovlige og i strid med folkeretten.

I motsetning til LO vil Johansen altså ikke gå inn for en generell boikott av Israel.

– Forbud mot handel og investeringer i okkupasjonen, altså etterlevelse av folkeretten og FN-resolusjoner om bosetningenes ulovligheter er viktigst. Det vil ramme hardest, mener Johansen.

I snart fem måneder har Israel bombet Gaza. Over 30.000 mennesker er drept. 17.000 barn har mistet sin familie.

Gaza – som er på størrelse med Mjøsa – har 2,3 millioner innbyggere. Nesten hele befolkningen er drevet på flukt.

– Halvparten av dem er drevet på flukt til områder der det bombes og det snakkes nå om en bakkeaksjon. Vi snakker om en størrelse som overstiger Dresden under andre verdenskrig. Det er svært dramatisk. Og de vet at vi vet at det bombes og drepes.

Fikk du med deg denne? Bombingen av Gaza gjennomføres med norsk-utstyrte jagerfly

Feil strategi

Johansen poengterer at Norge, og den norske regjeringen, gjør og har gjort en kjempeinnsats ved å holde kanalene åpne.

– Å snakke om en generell boikott av Israel er ikke fremgangsmåten her, var også hovedbudskapet hans da han gjestet regionkonferansen til LO i Akershus rett før helgen.

Johansen mener det store målet må være en egen palestinsk stat. Da kan man ikke handle med okkupantene på Vestbredden, som jo skal være utgangspunktet for en ny palestinsk stat.

Som byrådsleder i Oslo, fikk han gjennomslag for følgende strategi for innkjøp i den såkalte Oslomodellen:

• Ikke handle varer eller tjenester produsert på ulovlig okkupert område.

• Ikke handle varer eller tjenester fra selskaper som direkte eller indirekte medvirker til å opprettholde ulovlig okkupasjon.

Det betyr i hovedsak Israels okkupasjon av palestinske og syriske områder, Russlands okkupasjon av ukrainske områder og Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara.

Byrådet – som altså Raymond Johansen ledet – understreket at dette ikke betød en generell boikott av israelske selskaper.

Tjener bare Israel

– Problemet er at Israel ønsker at vi bare snakker om Gaza, fordi det foregår drap og en okkupasjon av store områder på Vestbredden hver eneste dag. For Israel er det en måte å posisjonere seg for en forhandling om tostatsløsning, sier Raymond Johansen.

For hver dag blir en egen palestinsk stat på denne måten mindre verdifull.

– Den humanitære katastrofen som skjer hver eneste dag på Gaza, er ytterst dramatisk. Det som er ekstra dramatisk i tillegg til alt dette, er at vestlige land opererer med doble standarder som igjen svekker demokratiet, organisasjonsfriheten og de idealene vi står for over hele verden. Fordi disse menneskene er mindre verdt. Det er veldig – veldig dramatisk, sa han til regionkonferansen.

På et eller annet tidspunkt kommer det til å bli våpenhvile.

– Da kommer vi til å reise inn i Gaza, se hva som møter oss og hvilken betydning det vil ha framover. Ikke bare i den regionen, men også globalt, var budskapet hans.

Skiftet mening

Han hadde altså et klart budskap overfor LOs regionkonferanse i Akershus:

– Fokuset nå må være et forbud mot varer og tjenester produsert av selskaper som opererer på den okkuperte Vestbredden. Det vil ramme de israelske bosetningene. Men det vil også vise at verdenssamfunnet er oppriktig når de snakker om en egen palestinsk stat, mener Raymond Johansen.

Etter innlegget til Raymond Johansen besluttet regionkonferansen, i samråd med forslagsstiller, å endre et kulepunkt i resolusjonsforslaget om Israel, til å gå inn for at «handel med varer og tjenester fra okkuperte områder på Vestbredden forbys».

Det opprinnelige forslaget lød på å forby «handel med varer og tjenester fra Israel».

Regionkonferansen vedtok tre andre kulepunkter i denne uttalelsen:

• Norge stopper eksport av norske våpen til Israel.

• Oljefondet skal ikke investere i formål som støtter Israel.

• Norge støtter Sør-Afrikas anklage mot Israel.

Ønsker en kombinasjon

Leder av LOs internasjonale avdeling, Liv Tørres, er enig med Raymond Johansen i at det er viktig å få stopp på handel med selskaper som støtter opp under okkupasjonen og bosetningene.

Hun forholder seg til at LO-kongressen i 2022 gjorde et klart vedtak om støtte til boikott av Israel.

Samtidig uttrykte kongressen et ønske om en kombinasjon av dialog og press.

– Vi må ha flere tanker i hodet samtidig, sier Liv Tørres til FriFagbevegelse.

– Respekten for Folkeretten settes høyt i LO. Norge har en viktig rolle i Midtøsten som ikke er mulig å videreføre hvis man alene går til full boikott og ergo må trekke seg ut av regionen, mener Tørres.

– Da overlater vi arenaen til bulldoserne som mener det er greit for Israel å fortsette som de holder på inne på Gazastripen og som ikke synes verken kravet om våpenhvile eller humanitær hjelp er noe man burde lytte til, legger hun til.

Det å fremme dialog og delta i samtalene om Palestinas framtid, må kombineres med økt press på Israel. Presset må økes betydelig, mener Tørres.

– Det vi ser av Israels opptreden nå undergraver alle standarder vi har kjempet på plass etter andre verdenskrig, sier Liv Tørres til FriFagbevegelse.

Warning
Annonse
Annonse