JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen gir Øst-Finnmark 105 millioner kroner ekstra

Regjeringspartiene er enig med SV om en aktivitetspakke.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og SV-leder Kirsti Bergstø er enige om en aktivitetspakke til Øst-Finnmark.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og SV-leder Kirsti Bergstø er enige om en aktivitetspakke til Øst-Finnmark.

Fredrik Varfjell / NTB

helge@lomedia.no

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har følgende å si.

– Jeg er veldig glad for at en akutt håndsrekning til Øst-Finnmark er på plass. Så skal vi selvfølgelig følge dette opp sammen med våre folk lokalt for å finne løsninger som kan sikre fortsatt bosetting og utvikling.

Spesielt alvorlig

Det er som en del av de pågående forhandlingene om revidert statsbudsjett, at regjeringspartiene nå er enige med SV om en aktivitetspakke på til sammen 105 millioner kroner i 2023.

Bakgrunnen er storsamfunnets ansvar for at det fortsatt skal bo folk i Øst-Finnmark, aktualisert av den sikkerhetspolitiske situasjonen som følge av Russland sin angrepskrig mot Ukraina.

Regjeringen og SV mener det derfor er nødvendig å iverksette ekstraordinære tiltak for Øst-Finnmark og spesielt for Kirkenes-området i Sør-Varanger.

Situasjonen i Øst-Finnmark er nemlig spesielt alvorlig.

Folketallet har den største nedgangen av alle 85 økonomiske regioner fra 2017–2021 (5,8 pst).

Sanksjonsregelverket mot Russland rammer også verftet Kimek, en av Kirkenes’ største bedrifter.

Bakgrunn: Ansatte på verftet Kimek beholder jobben inntil videre

15 millioner til sykehus

Aktivitets- og utviklingspakken består av 12 tiltak, og er utformet i dialog med kommunen, næringslivet og partene i arbeidslivet.

Tiltakene favner bredt og bygger opp under lokale satsinger på næringsutvikling, maritimt, infrastruktur, utdanning, kultur og helse.

Blant annet skal det brukes 15 millioner kroner på å opprettholde intensivberedskapen ved Finnmarkssykehuset i Kirkenes.

Bedriftsrettede virkemidler og kommunale næringsfond skal blant annet styrkes med 20 millioner kroner.

Lyttet til partene

SV-leder Kirsti Bergstø synes det er veldig bra at det nå er enighet om en økonomisk pakke til Øst-Finnmark.

– Særlig samfunnet i Sør-Varanger er i en alvorlig situasjon på grunn av krigen i Ukraina. Denne pakken vil gi lokalsamfunnet nødvendig drahjelp til å bygge opp varig aktivitet og trygghet for folk og arbeidsplasser, sier hun til FriFagbevegelse.

Leder i Fagforbundet Finnmark, Jorunn Helene Mikkelsen, er også glad for enigheten om løsningen. Hun er også glad for begrunnelsen til støtten.

Hun er spesielt glad for at både statsministeren, SV-lederen og Sp-lederen poengterer viktigheten av at vi må ha folk som bor og lever i nord, spesielt i Øst-Finnmark på grunn av den nære til grensa til Russland.

– Jeg er veldig enig i det, blant annet av sikkerhetspolitiske grunner. Tiltakene kommer veldig bra. Man har valgt å lytte til partene i arbeidslivet. Og til lokale politikere. Det tenker jeg er smart, sier Mikkelsen.

Warning
Annonse
Annonse