JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO fikk svar fra utenriksministeren:

Regjeringen må legge mer press på Israel, mener LO

Israels planer om å annektere palestinsk land vil gjøre en tostatsløsning umulig, sier andre nestleder i LO, Roger Heimli.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

helge@lomedia.no

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde nylig at deler av Vestbredden vil bli annektert i løpet av et par måneder. Planene har vakt sterke reaksjoner både i Palestina og internasjonalt.

Også hos LO.

Med bakgrunn i Israels planer sendte LO nylig et brev til utenriksminister Ine Eriksen Søreide, med krav om at Norge fordømmer Israels planer og at Norge skal være en pådriver for å få avverget en ny annektering av palestinsk land.

Les også: Israels ambassadør: – LO-lederne er ikke velkommen til Israel

Glad for svaret

Nå har LO fått svar på brevet. Andre nestleder, Roger Heimli, er glad for at regjeringen deler LOs syn. Og for at utenriksministerens fordømmelse av Israels planer er så entydig og sterk.

Samtidig mener LO det må legges større press på Israel.

– Israels planer om å annektere palestinsk land vil gjøre en tostatsløsning umulig. Svaret viser at regjeringen er enig med oss og skjønner alvoret. Men vi forventer at regjeringen bruker de diplomatiske arenaene de har for å øke presset mot Israel og USA, sier Heimli til FriFagbevegelse.

Han poengterer at LO går inn for en tostatsløsning, og vil bygge ned, ikke bygge opp barrierene.

– Vi vil frigjøre land, ikke annektere land, poengterer han.

I svarbrevet skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide at «enhver tilegnelse av landområder ved bruk av makt er uakseptabel og utgjør et alvorlig brudd på folkeretten. En eventuell erklæring om anneksjon vil videre være uten folkerettslige rettsvirkninger. Dette er også understreket av FNs sikkerhetsråd i flere resolusjoner, og senest i resolusjon 2334 (2016), der Sikkerhetsrådet gjør det klart at forsøk på å gjøre endringer i 1967-grensene som ikke er resultat av en fremforhandlet enighet mellom partene, ikke vil bli anerkjent».

Må følge opp

– Det vi nå forventer oss er at regjeringen følger opp overfor Israel og våre felles allierte. Ikke minst må USA få klar beskjed om at deres rolle i konflikten er fullstendig ødeleggende for muligheten for en fredelig tostatsløsning. USA har allerede anerkjent Israels annektering av Golan og Øst-Jerusalem, i strid med folkeretten og sikkerhetsrådsresolusjonene 242 og 338. Som fasilitator for Oslo-prosessen har Norge et særskilt ansvar for å insistere på at internasjonal lov og rett skal gjelde i Midtøsten, sier Heimli til FriFagbevegelse.

LO-kongressen i 2017 vedtok en omfattende uttalelse om situasjonen i Palestina, der det å arbeide for en internasjonal boikott av Israel er et av flere punkter. Ifølge vedtaket skal LO også jobbe for internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel.

Annonse

Flere saker

Annonse