JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2021:

Regjeringen senker formuesskatten: – Kunnskapsløs overklassepolitikk, mener SV-lederen

Regjeringen senker formuesskatten stikk i strid med en fersk rapport som regjeringen selv har bestilt. Her er dommen fra rødgrønn side.
OVERSER RÅDENE: Regjeringen neglisjerer rådene fra noen av landets mest anerkjent skatteforskere, mener SV-leder Audun Lysbakken .

OVERSER RÅDENE: Regjeringen neglisjerer rådene fra noen av landets mest anerkjent skatteforskere, mener SV-leder Audun Lysbakken .

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Frischsenteret og Senter for skatte- og atferdsforskning ved NMBU har levert en rapport som konkluderer med at økt formuesskatt øker sysselsettingen. Regjeringen har selv bestilt analysen «om formueskattens påvirkning på små og mellomstore bedrifter».

SV-leder Audun Lysbakken tror rapporten har skapt panikk i den borgerlige leiren.

– Den er helt knusende for det som er regjeringens hovedprioritering. Rapporten viser at det regjeringen nå har lagt fram ikke bare er overklassepolitikk. det er kunnskapsløs overklassepolitikk, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Neglisjerer anerkjente forskere

Formuesskatten på arbeidende kapital skal senkes ved at regjeringen vil øke verdsettelsesrabatten fra 35 til 45 prosent. Finansminister Jan Tore Sanner (H) mener kutt i formuesskatten både gir arbeidsplasser og arbeidslyst.

– Vi foreslår nå en nedtrapping av skatten på arbeidende kapital for å gi norske eiere muskler til å investere i norske arbeidsplasser, sa Jan Tore Sanner da han holdt sin budsjett-tale for Stortinget.

Audun Lysbakken er ikke enig.

– Regjeringens tro på at hvis de gir masse penger til rike i landet skal det dryppe ned på oss alle er avslørt som kunnskapsløs og meningsløs, svarer Lysbakken.

Han reagerer på at regjeringen neglisjerer rapporten, som han mener er levert av noen av landets mest anerkjent skatteforskere.

Lysbakken advarer regjeringen mot å vakle inn i en kunnskapsforakt som minner om debatter vi har i andre land.

– I stedet kunne de brukt denne rapporten til selvrefleksjon, sier SV-lederen.

Tajik om formueskatt: – Høyre er avkledd av en rapport som de selv har bestilt

Skatteskandale

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener snart åtte år med høyrepolitikk har ført til større forskjeller mellom folk og et skattesystem som favoriserer de med mest fra før.

– Selv i krisetid prioriterer høyreregjeringen å gi gavepakker til de rikeste framfor å få folk i jobb, forhindre velferdskutt i kommunene og å bedre situasjonen for vanlige folk. Dette er intet mindre enn en skatteskandale, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Støre fastslår at arven etter Erna Solberg er dobbelt så mange unge uføre og snart dobbelt så mange milliardærer.

– Dette budsjettet fortsetter i akkurat samme retning: mot et mer urettferdig samfunn. I stedet for å få unge inn i jobb, så prioriterer høyreregjeringen fortsatt skattekutt til de rikeste, mener han.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum slår fast at regjeringen fortsetter å øke forskjellene i Norge.

– De som får skattelette av Høyre-regjeringen, er de som tjener mer enn én million kroner. En pendler som tjener 350 000 kroner får ingenting, tvert imot straffes han med reelt kutt i reisefradraget. Regjeringen gjør hverdagen tøffere for vanlige folk og familier. Mens de som har aller mest fra før kan le hele veien til banken, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Innsikt: Høyre vil fjerne formuesskatten. Her forklarer Heidi Nordby Lunde hvorfor

Annonse
Annonse