JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik

Rødt har bedt Vedum svare om oljefondets investeringer i Tesla

I Stortinget ble finansministeren spurt om Tesla opererer i tråd med menneskerettighetene.
Trygve Slagsvold Vedum vil ikke gripe inn over oljefondet med tanke på Tesla.

Trygve Slagsvold Vedum vil ikke gripe inn over oljefondet med tanke på Tesla.

André Kjernsli

helge@media.no

IF Metall – Fellesforbundets søsterorganisasjon i Sverige – har forsøkt å tegne tariffavtale med Tesla siden 2018. Men det er til og med vanskelig å få dem til forhandlingsbordet.

Siden oktober har Tesla-ansatte vært i streik. Motstanden mot Teslas holdning til et organisert arbeidsliv har spredd seg til hele Norden. Onsdag går også Fellesforbundet ut i streik i Norge.

I fjor kjøpte oljefondet seg opp i Tesla-aksjen, og LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener fondet nå må bruke sin eiermakt, og at oljefondets etikkråd bør utelukke Tesla dersom selskapet ikke er villig til å inngå tariffavtaler.

– Vi kan ikke akseptere at globale aktører etablerer seg i Norden uten å akseptere vår samfunnsmodell. Det strider mot alle våre kjerneverdier, har LO-lederen uttalt til Dagens Næringsliv.

Spørsmål om menneskerettigheter

Stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson (R) har fulgt opp med å stille et såkalt skriftlig spørsmål til finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Han spør om Teslas prinsipielle avvisning av tariffavtaler er i tråd med menneskerettighetene, og om statsråden mener at oljefondet bør ta ytterligere initiativ for å få selskapet til å endre kurs?

Nå har finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) svart på spørsmålet fra Kristjánsson.

– Det er bred enighet om rammeverket for forvaltningen av våre felles sparemidler i SPU (Statens pensjonsfond utland) og om arbeidsdelingen mellom Finansdepartementet, Norges Bank og Etikkrådet. Arbeidsdelingen innebærer at departementet fastsetter de overordnede rammer for forvaltningen, og ikke vurderer enkeltinvesteringer eller Norges Banks eierskapsarbeid knyttet til enkeltselskaper. Jeg legger ikke opp til å endre på denne arbeidsdelingen, skriver finansministeren.

Vedum viser til at forvaltningen av SPU har som mål å oppnå høyest mulig avkastning med en akseptabel risiko, og at dette er nedfelt i lov om Statens pensjonsfond og i forvaltningsmandatet fra Finansdepartementet til Norges Bank.

– Innenfor denne finansielle rammen skal fondet forvaltes ansvarlig. Fondet skal ikke være et politisk virkemiddel. Det er det bred enighet om, påpeker han.

Hovedstyret bestemmer

Vedum svarer videre:

«Norges Bank skal fastsette prinsipper for ansvarlig forvaltningsvirksomhet i tråd med internasjonalt anerkjente standarder og prinsipper fra OECD og FN. Det skal også stilles krav om at hensyn til miljø, samfunn og selskapsstyring skal integreres i forvaltningen av SPU.

Det er hovedstyret i Norges Bank som treffer beslutninger i slike saker. Hensyn til miljø, samfunn og selskapsstyring skal integreres i forvaltningen av SPU, henhold til retningslinjene for observasjon og utelukkelse av selskaper fra SPU. Dette gjelder blant annet i tilfeller hvor det er uakseptabel risiko for at et selskap er ansvarlig for grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene, herunder arbeidstakerrettigheter.»

Warning
Annonse
Annonse