JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøtet til Rødt:

Rødt med nytt partiprogram: – Mer radikalt og mer realistisk

Rødt bytter ut slagord med konkret og gjennomførbar politikk. Målet er å få økt innflytelse.
Marie Sneve Martinussen er på hjemmebane under landsmøtet. Hun stiller til Stortinget fra Akershus.

Marie Sneve Martinussen er på hjemmebane under landsmøtet. Hun stiller til Stortinget fra Akershus.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Rødt er samlet til digitalt landsmøte med hovedsete på et hotell på Gardermoen denne helgen.

Nestleder Marie Sneve Martinussen åpnet for programdebatten på landsmøtet torsdag ettermiddag.

Programmet er nytt, men på gjenkjennelig politikk. Viktigste forskjell er at slagord er byttet ut med det de kaller konkret og gjennomførbar politikk.

Landsmøtet i Rødt: Rødt-forslag vil gi arbeidsgiver mer makt over arbeiderne, advarer fagforeningsveteran

Målet er innflytelse

Målet er å få innflytelse i norsk politikk.

– Jeg vil si at programmet både er mer radikalt og mer realistisk. Man må ha konkrete planer for hvordan store mål skal gjennomføres. Hvis ikke er det lett for andre partier å avfeie Rødts krav, sier Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

– Det er et radikalt program, som kommer til å provosere de med mest makt og mest rikdom i landet, eiendomsbaronene som har sendt luksushyttesalget i været midt i ei økonomisk krise og velferdsprofitørene som selger barnehager for milliarder, sa Marie Sneve Martinussen i sin tale.

Samtidig mener hun det er et realistisk program, som viser at det er mulig med en helt ny kurs for landet vårt.

– Rettferdig og kortreist. Der vi utvider fellesskapet og kutter regningsbunken til folk flest. Der vi investerer og bygger ut, for fellesskapet og framtida, ikke for profitt. Og der vi produserer mer av det vi trenger nærmere oss selv. Sånn blir vi tryggere, for både pandemi, økende forskjeller og klimakrise, sa hun også i sin tale.

– Har dere vært for lite ordentlige før?

– Det som er nytt er at programmet er bredere og fyller ut en del standpunkter, mener Martinussen.

– Drømmesituasjonen til Rødt er å komme på vippen?

– Drømmesituasjonen er et rekordvalg med Rødt. Det må til for å skape en ny politisk retning i Norge. Som gir oss mest mulig innflytelse og gjennomslag for våre krav, mener Rødt-nestlederen.

Privatisering av offentlige tjenester: Rødt vurderer mistillit mot forsvarsministeren etter Bergen Engines-salget

På hjemmebane

Martinussen er på mange måter på hjemmebane under landsmøte, som altså foregår digitalt med utgangspunkt i et hotell på Gardermoen.

Rødt-nestlederen stiller nemlig som stortingskandidat nettopp fra Akershus til høsten.

Hun gleder seg til å drive valgkamp i Akershus.

– Jeg gleder meg til at Rødt vinner forskjellsdebatten mot Høyre en gang for alle, slik at vi kan presse et nytt flertall til å gjennomføre tiltak som faktisk får ned forskjellene mellom den rike eliten og resten, og samtidig løfter de med dårlig råd, både i og uten arbeid, sa hun i sin landsmøtetale.

– Akershus er et av de fylkene i landet med størst økonomisk forskjell. Det er et arbeiderklassefylke. Med mye industri der fra før, men også fordi en større del av Oslos arbeiderklasse bor i Akershus på grunn av boligprisene som tvinger dem ut. Det er også et fylke hvor vi allerede står sterkt i mange kommuner fordi kampen mot forskjells-Norge er viktig i fylket, sier Marie Sneve Martinussen.

Hun mener et rekordvalg for Rødt vil bli avgjørende for å sikre et nytt flertall ved valget, ikke minst for å sikre en ny politikk som gir det vendepunktet i kampen mot Forskjells-Norge som trengs.

– En forandring folk vil ha etter åtte år med en Høyre-regjering som har ført en politikk for den økonomiske eliten, mener hun.

– Rødts arbeidsprogram skal både få ned forskjellene, skape industri og arbeidsplasser, gjennom en aktiv statlig næringspolitikk og en offentlig innsats for å få folk i jobb, og samtidig et sterkere sikkerhetsnett for dem som er syke og ikke kan jobbe eller har mistet jobben. Vi skal skape et vendepunkt i kampen mot Forskjells-Norge. Dette programmet skal svare på hvordan Rødt bidrar til dette de neste fire årene, mener Marie Sneve Martinussen.

Annonse
Annonse