Landsmøtet i Rødt:
Rødt-forslag vil gi arbeidsgiver mer makt over arbeiderne, advarer fagforeningsveteran
Skal det stilles krav til EØS-borgere om arbeidskontrakt med norske lønns- og arbeidsforhold gjennom tariffavtale for å få lov til å jobbe i Norge?
Asbjørn Wahl har dissens i programkomiteen til Rødt.
Roy Ervin Solstad
helge@lomedia.no
Ja, mener partiet Rødt. Nei, mener fagforeningsveteran Asbjørn Wahl, som nå har pensjonert seg og blitt aktiv i nettopp partiet Rødt.
Wahl har sittet i programkomiteen til partiet, og har dissens i kapittelet om arbeidsinnvandring, et tema som skapte høy temperatur under debatten på torsdagens landsmøteåpning.
Mye lest: Polske Ryszard har jobba i Norge i 13 år, men står utan inntekt når grensa er stengd
Kreve tariffavtale
At EØS-avtalen må erstattes av en handelsavtale, er det stor enighet om i Rødt. Men at «EØS-borgere må ha en ansettelse- og arbeidskontrakt med lønns- og arbeidsvilkår etter norske tariffavtaler for å få oppholdstillatelse for arbeid i Norge», er de uenighet om.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes er blant dem som støtter forslaget. Han mener et slikt vedtak automatisk vil løfte lønnsgulvet for utenlandske arbeidere som med dagens regler blir grovt utnyttet. Og er klar på at det er arbeidsgiver som må straffes hvis dette ikke blir fulgt opp.
– Vi må ta noen kraftfulle grep for å få bukt med sosial dumping. Vi er enig om at vi ønsker å forby bemanningsbyråene. Vi er enig om å styrke fagbevegelsen mest mulig. Men så lenge vi har EUs frie flyt og arbeidsgiverne har nær uendelig tilgang til arbeidsfolk fra fattigere land i Øst-Europa, kan du gjerne be fagbevegelsen bli flinkere til å organisere. Men når du har gjort alt etter boka, alt du kan for å opporganisere arbeidstakere fra Polen og Litauen over ti år, hva er resultatet av det? Jo, organisasjonsgraden har falt fra 30 på 90-tallet til under 10 prosent. Fagbevegelsen mister kampkraften sin, på grunn av denne frie flyten, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.
Les: Sosial dumping er ekstremt lønnsomt og må medføre straff, krever SV. Se hva arbeidsministeren svarer
Veteran med dissens
Asbjørn Wahl har altså dissens. Han vil ønske arbeidsinnvandrere velkommen til Norge på norske lønns- og arbeidsvilkår. Også arbeidstakere som er utstasjonert fra land utenfor EØS/EU.
Wahl er ingen hvemsomhelst. Fagforeningsveteranen har tidligere vært rådgiver i Fagforbundet og leder av organisasjonen «For velferdsstaten», og har vært mangeårig tillitsvalgt i Den internasjonale transportarbeiderføderasjonen (ITF).
Han tror en slik lovregel, som knytter oppholdstillatelsen til en arbeidskontrakt etter norske tariffer, vil gi arbeidsgiverne mer – ikke mindre makt over arbeiderne.
– Jeg er selvfølgelig ikke mot kravet om tariffavtaler. Der er vi helt enige. Spørsmålet er hvordan dette kobles sammen. Jeg frykter at det vil føre til at det samme vil skje som under overgangsordningene i EØS. Vi vil få flere avtaler, en som er korrekt etter loven, og som vises fram til fagforeninger og myndigheter. Og en som er langt dårligere, men i samsvar med praksis. Det gjør arbeidsinnvandrere både redd for å ta kontakt med fagforeninger/myndigheter og for å miste jobben. Det vil med andre ord straffe offeret i stedet for den som har ansvaret for ulovlighetene og den sosiale dumpingen, nemlig arbeidsgiveren, sier Asbjørn Wahl til FriFagbevegelse.
Klimakutt: Rødt vil kutte utslippene med 60 prosent
– EØS-avtalen gir fri flyt av sosial dumping
Det er ikke nytt at dette er en sak som splitter venstresiden. Det har vært uenighet om dette i flere år. Wahl synes det er riktig å holde debatten varm, med sikte på å samle erfaringer.
Markus Hansen – faglig leder i Rødt og leder i Heismontørenes Forening er på ingen måte enig med Wahl. Han står fullt og helt bak flertallet i programkomiteen.
– Dette er en måte vi kan regulere opp luselønn og slavekontrakter til å komme på høyde med norske tariffavtaler. Dette er å være solidarisk med arbeidsinnvandrerne, mener han.
Linn-Elise Øhn Mehlen, tidligere leder i Rød Ungdom, støtter også forslaget:
– EØS-avtalen gir fri flyt av sosial dumping. Arbeidsgiverne utnytter dette hensynsløst. Den store tilgangen på billig, uregulert arbeidskraft fra EU-land blir brukt til å undergrave norske lønns- og arbeidsvilkår. Den store tilgangen på billig, uregulert arbeidskraft fra EU-land blir brukt til å undergrave norske lønns- og arbeidsvilkår fordi man heller henter folk fra EØS-land på elendige vilkår enn å ansette arbeidere på skikkelige vilkår, mener hun.
Den tidligere lederen i Rød Ungdom er nå førstekandidat for Rødt i Buskerud ved høstens stortingsvalg.
Landsmøtet i Rødt stemte over forslaget fredag. Rødt-leder Bjørnar Moxnes vant avstemningen med stor margin.
Linn-Elise Øhn Mehlen, tidligere leder i Rød Ungdom, støtter flertallsforslaget:
Helge Rønning Birkelund